Dünya Putin'e sürpriz can simidi!

Putin'e sürpriz can simidi!

12.06.2023 - 09:01 | Son Güncellenme:

Karşı taarruzla birlikte savaşın yeniden alevlendiği cephe hattında henüz kırılma yok ancak ISW Kremlin'in Ukrayna'nın başarılarını küçümsemeye çalıştığını belirtiyor. Dünyanın en yalnız ülkesi ise, resmi haber ajansı aracılığıyla Putin'e bir mesaj gönderdi.

Putine sürpriz can simidi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde on altıncı ayın dolmasına sayılı günler kala haftalardır beklenen karşı taarruz resmen başladı, birçok cephe hattında aynı anda savaş alevlendi. Ukrayna ordusu Donetsk ve Zaporijya arasındaki üç köyü Rusya'dan geri aldıklarını açıkladı. Ukrayna askerlerinin Donetsk'teki Blahodatne ve Neskuchne bölgelerinde kutlama yaptığı anlar, sosyal medyada paylaşıldı. Yanı sıra, yakınlardaki Makarivka yerleşimi de özgürlüğüne kavuştu. BBC, cepheden gelen bilgileri 'Karşı taarruzda Ukrayna'nın ilk zaferleri' olarak niteledi. 

Haberin Devamı

Batılı ülkelerden on milyarlarca dolarlık silah yardımı alan Ukrayna birlikleri, doğuda Bahmut yakınlarında ve güneyde Zaporijya yakınlarında ilerliyor. Rus hedeflerine uzun menzilli saldırılar düzenleyen Ukraynalılar, güney cephesinde Rusya ve Kırım bağlantısını koparmayı amaçlıyor. Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu yarımada ile Rus ana karasında yer alan Mariupol, Melitopol ve Berdyansk gibi şehirler, kritik önemde.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Avrupalı ülkelerin Ukrayna'ya gönderdiği Leopard tanklarının da aralarında bulunduğu bazı silahların imha edildiğini gösteren bir video paylaştı.

Cepheyi ikiye yarıp Rus işgalcileri savunmasız bırakmayı hedefleyen Ukraynalıların önünde, Rus savunma hatlarının yanı sıra bir diğer ciddi engel havaya uçurulan barajın yol açtığı sel. Geçen hafta Ruslar tarafından Kahovka Barajı'nı barajının yıkılmasıyla meydana gelen büyük sel, Ukrayna'nın bölgedeki ilerleme umutlarını engelleyebilir. Dnipro Nehri'nin her iki yakasında yaklaşık 596 kilometrekareyi etkileyen selde binlerce insan tahliye edildi, şehirler halen su altında.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu sözcüsü Valeriy Shershen, Zaporijya bölgesinde bir diğer barajın daha Ruslar tarafından patlatıldığını söyledi. Shershen, Novodarivka köyü yakınlarındaki barajın patlaması nedeniyle Mokri Yaly nehrinin iki yakasında da sel meydana geldiğini belirtti.

Putine sürpriz can simidi

'GRİ BÖLGE'DE MUHAREBE

Ukrayna işgalini yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), hafta sonu boyunca üç cephede birden Ukrayna birliklerinin başarıya ulaştığını ancak henüz kayda değer bir ilerlemenin gerçekleşmesi için halen erken olduğu yorumunu yapıyor. Muharebenin 'gri bölge'de ya da ihtilaflı alanlarda devam ettiği bilgisini veren ISW, Kremlin'in ise Ukrayna'nın başarılarını küçümsemeye çalıştığını belirtiyor.

Geri alınan köylere rağmen Ukrayna birliklerinin halihazırda Rusların ana savunma hatlarının yaklaşık 10 kilometre uzağında olduğunu kaydeden askeri analist Rob Lee ise, önemli bir ilerlemenin zorlu olacağını ve zaman alacağını yazdı. Rusya uzmanı Lee, karşı taarruz sırasında gerçekleşecek en zorlu muharebelerin bir sonraki hafta ya da daha sonra gerçekleşeceği tahmininde de bulundu.

Haberin Devamı

'ABD'NİN VEKALET SAVAŞI' DEDİ

Rusya'ya savaş boyunca en silah ya da mühimmat desteği sağladığı yönünde çok sayıda haber yayımlanan Moskova'nın müttefiki Kuzey Kore'den, bu sabaha karşı sürpriz bir açıklama geldi.

Putine sürpriz can simidi

Agence France-Presse (AFP) haber ajansının 'Kuzey Kore lideri Putin'e 'tam destek' sunuyor' başlığıyla servis ettiği haber, devlet medyasına dayandırıldı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rus mevkidaşı Putin'e gönderdiği mesajda Pyonyang'ın Moskova'ya tam destek ve dayanışmasını' sundu.

Kim, Pyongyang ile dostane ilişkiler sürdüren sayılı ülkeden olan Rusya'ya ulusal gününe bir tebrik mesajı gönderdi. Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayınlanan mesajda, Kim doğrudan Ukrayna'nın işgalinden veya Moskova'nın silahlı çatışmaya dahil olması hakkında yorum yapmadı ancak Putin'in 'Düşman güçlerin artan tehditlerine karşı gösterdiği liderlikten ve aldığı doğru kararlardan' söz etti.

Haberin Devamı

Söz konusu açıklama, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Pyongyang'dan Moskova'ya gelen en son destek mesajı olarak kayıtlara geçti. Kuzey Kore, çatışmayı ABD'nin Rusya'yı yok etmeye yönelik bir 'vekalet savaşı' olarak nitelendirdi ve Batı'nın Kiev'e yaptığı askeri yardımı da kınadı.

Putine sürpriz can simidi

HERSON!

Geçen hafta bir röportaj veren Rusya lideri Putin ise, Ukrayna'nın karşı taarruzunun ağır kayıplar sonucu başarısız olduğunu erkenden ilan etti.

Amerikan Washington Post gazetesinin bugünkü manşeti ise, 'Putin Herson'u istedi. Şimdi, şehir sakinleri Rusya'nın Herson'u yok etmeyi denediğini söylüyor' oldu.

Kırım'ın hemen kuzeyindeki Herson, Putin'in savaş boyunca aldığı en utanç verici yenilginin adresi. Ukrayna ordusunun Kırım ve Herson arasındaki bağlantıyı koparmasıyla 30 bin Rus askeri bölgede kapana kısıldı, Putin birliklerine geri çekilme emri vermek zorunda kaldı. Rusya'nın işgal edebildiği tek bölgesel başkent olan Herson, yaklaşık dokuz ay sonra kaybedildi.