Dünya Ruben Vardanyan yakalandı! İlk fotoğraflar

Ruben Vardanyan yakalandı! İlk fotoğraflar

27.09.2023 - 14:02 | Son Güncellenme:

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin rejiminin liderliğini yapan Rus-Ermeni milyarder, Laçın'daki sınır muhafızları tarafından fark edildi.

Ruben Vardanyan yakalandı İlk fotoğraflar

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin kağıt üstünde kurduğu ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan rejimde 'devlet bakanlığı' yapan Rus-Ermeni milyarder Ruben Vardanyan, Azerbaycan güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Haberin Devamı

Ermenistan medyası, Hekeri Nehri üstündeki kontrol noktasından geçmek isterken fark edilen Vardanyan'ın gözaltına alındığını duyurdu. Azeri yetkililer, bölgeyi terk etmek isteyen Ermenilere sıkı bir kimlik kontrolünden sonra izin veriyor. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Azeri yetkili bu kontrollerin 'savaş suçu şüphelilerinin' bulunması için yapıldığını; silahlarını teslim eden Ermenilerin affedilmesinin planlandığını ancak 'Karabağ savaşları sırasında suç işlemiş olanların kendilerine teslim edilmesi gerektiğini' belirtti.

BAKÜ YOLCUSU

Ruben Vardanyan'ın eşi Veronika Zonabend, düzenlediği basın toplantısıyla kocasıyla bağlantısının koptuğunu söyleyerek gözaltını doğruladı. Yerel medya, milyarder Ruben Vardanyan'ın Azerbaycan askerleri tarafından kaçırıldığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

Azerbaycan medyası ise, Karabağ'daki ayrılıkçıların liderliğini yapan Ruben Vardanyan'ın gözaltında çekilmiş fotoğraflarını dünya ile paylaştı. Rus-Ermeni milyarder, Laçın'daki kontrol noktasından başkent Bakü'ye götürülecek.

RUSYA: BİLMİYORUZ

Ruben Vardanyan, 2020'deki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'dan yaklaşık iki yıl sonra Hankendi'ye taşınmıştı.

Kremlin'den yapılan son açıklamada, Vardanyan'ın Rus vatandaşlığına sahip olduğu ancak Rus pasaportu kullanıp kullanmadığının bilinmediği kaydedilmişti.

AZERBAYCAN ŞART KOŞMUŞTU

Azerbaycan, Karabağ'da 33 yıllık işgali bitirip tam kontrol sağladı. 19 Eylül'de başlayıp 24 saatte sona eren anti-terör operasyonu, Ermeni ayrılıkçıların teslim olup silah bırakmasına yetti.

Kağıt üstündeki rejimin önemli isimlerinden biri olan Vardanyan Şubat 2023'te bakanlık görevinden alınmış, yaptığı açıklamada ise Karabağ'dan ayrılmayacağını söylemişti.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev ise, Ruben Vardanyan'ın özel bir gündemle Rusya tarafından Karabağ'a gönderildiğini açıklamıştı. Aliyev ayrıca, Karabağ'ın Ermeni sakinleriyle yapılacak müzakerelerin Moskova'nın gönderdiği Vardanyan'la gerçekleşmeyeceğini ve Vardanyan'ın bölgeden ayrılmasının şart olduğunu ilan etmişti.

BBC, hem Rusya'da hem de Batı'da bağlantıları olan Vardanyan'ın mükemmel İngilizce konuştuğunu belirtip kağıt üstündeki ayrılıkçı rejimin sorunlarının dünyaya aktarılmasında ciddi rol oynadığını hatırlatıyor.

Haberin Devamı

BBC, Eylül 2022'de Karabağ'a taşınan Vardanyan'ın hemen 'bakan' olarak ilan edildiğini, Azerbaycanlı göstericilerin ise olayı Laçın koridorunda gösteri yaparak protesto ettiğini de ekledi.

Kara para aklama gibi birçok yolsuzluk suçlamasıyla yüzleşen Rus-Ermeni milyarder, Karabağ'daki Ermeni halkın bazıları tarafından da sevilmiyordu.