Dünya Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi! Gizemli saldırının adresi belli oldu

Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi! Gizemli saldırının adresi belli oldu

13.03.2024 - 15:37 | Son Güncellenme:

Ukrayna ve Rus şehirlerinde gece yarısından itibaren çok sayıda patlama duyuldu, sınıra 800 kilometre uzaklıktaki iki ayrı hedef kamikaze drone'larla vuruldu. Rus haber ajansının yayına verip sildiği haber ise, gözden kaçacak gibi değil.

Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi Gizemli saldırının adresi belli oldu

İkinci yılı çoktan dolan Rusya'nın Ukrayna işgalinde son 24 saate sınır hattındaki şehirleri hedef alan silahlı insansız hava aracı saldırıları damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Rus işgalciler Ukrayna'nın doğusundaki Sumi şehrine İran üretimi Şahid-136 kamikaze drone'larıyla saldırdı. Yerel yetkililer, beş katlı bir binayı vuran kamikaze silahlı insansız hava aracının en az üç sivilin ölümüne yol açtığını açıkladı.

Kamikaze drone saldırısında binadaki 30 daire hasar gördü, yarısı tamamen yok oldu. Kurtarma ekipleri 10 kişiyi enkaz altından sağ çıkarmayı başardı, yaralılar arasında 10 yaşında bir çocuk da var.

Ukraynalı yetkililer gece boyunca hava savunma sistemlerinin 38 Şahid-136 drone'unu düşürdüğü bilgisini verdi.

Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi Gizemli saldırının adresi belli oldu

Cephe hattına yakın konumdaki Krivoy Rog'u hedef alan Rus saldırılarında ise can kaybı beşe çıktı. 47 yaşındaki bir kadının hastanede hayatını kaybettiği bildirilirken, halen ağır yaralı altı kişinin tedavisi devam ediyor.

Haberin Devamı

Sınırın Rusya tarafında ise Ukraynalıların petrol rafinerilerini hedef alan saldırıları kayda geçti. Rostov bölgesindeki Novoshakhtinsk'te yer alan bir petrol rafinerisi, Ukraynalıların ateşlediği üç kamikaze drone tarafından vuruldu. Rostov valisi Vasily Golubev, saldırı sonucu petrol tesisinde üretimin durduğunu söyledi.

MESAFE 800 KİLOMETRE

Ukraynalıların vurduğu bir başka petrol rafinerisinin konumu, Ryazan şehriydi. Moskova'nın güneyindeki Ryazan'ın Ukrayna sınırına kuş uçuşu uzaklığı 450 kilometreden fazla.

Yerel yetkililer, Ukrayna'dan kalkış yapan bir kamikaze silahlı insansız hava aracının Ryazan'daki petrol rafinerisine sabah 07.00 sularında çarptığını ve yangın çıktığını açıkladı. Büyük yangın ancak dört saatte söndürülebildi.

Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi Gizemli saldırının adresi belli oldu

Ukrayna sınırına kuş uçuşu mesafesi 800 kilometreyi aşkın Kstovo'daki bir petrol rafinerisi de yine saldırıya uğradı. Kstovo, Moskova'nın doğusundaki Nizhny Novgorod bölgesindeki bir şehir.

Rusya'nın batısındaki St. Petersburg kenti yakınlarındaki Kirishi'de de gece saatlerinde patlama sesleri duyuldu. Yine Ukrayna sınırına 800 kilometre uzaklıkta olan Krishi, Leningrad bölgesine bağlı.

Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca ve sabah saatlerinde hava savunma sistemlerinin 58 silahlı insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Hedefine ulaşan drone'lara dair bir bilgi paylaşılmazken, Rus TASS haber ajansının servis edip sildiği haber gözden kaçacak gibi değildi.

Haberin Devamı

YALNIZCA TASS DEĞİL YEREL MEDYA DA HABERİ KALDIRDI

TASS, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'un karşısında yer alan Rus kenti Belgorod'daki istihbarat merkezinin vurulduğunu duyurdu.

Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi Gizemli saldırının adresi belli oldu

Kamikaze drone'nun Rus gizli servisi FSB'nin Belgorod'daki binasına hasar verdiğini bildiren TASS, öğle saatlerinde yayına verdiği haberi sildi. Haber, ajansın Telegram hesabının yanı sıra internet sitesinde de artık yok. Ancak İngilizce sayfasında söz konusu haberin durduğu görüldü.

TASS, resmi bir tekzip de yayınlamadı.

Söz konusu haber aynı zamanda Belgorod yerel medyası tarafından da yayından kaldırıldı.

Rus ajansı TASS haberi yayınlayıp sildi Gizemli saldırının adresi belli oldu

Ukrayna merkezli üç silahlı Rus örgütü ise, sınırı geçerek Rusya ile çatıştıklarını açıkladı. Rusya’nın Özgürlüğü Alayı (RÖA), Sibirya Tugayı ve Rus Gönüllüleri Müfrezesi adlı örgütler, Rusya’nın Kursk ve Belgorod bölgelerindeki savaşçılarına ait olduğunu aktardıkları videolar paylaştı.

RÖA ve sürgündeki bir Rus siyasetçi, Rusya’daki iki köyün artık 'özgürlük güçlerinin kontrolünde olduğunu' öne sürdü. RÖA’nın paylaştığı bir saldırı videosu BBC tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

Rus işgalcilere karşı 750 günden fazla bir süredir savaşan Ukrayna, Batılı ülkelerin sunduğu silah yardımının azalması nedeniyle cephe hattında zorluk yaşıyor.

ABD, 60 milyar dolarlık silah paketinin Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler tarafından bloke edilmesinin ardından Ukrayna için 300 milyon dolarlık yeni bir paket açıkladı. ABD’nin üç aydır Ukrayna’ya ilk yardımını oluşturacak yeni pakette mühimmat, roket ve hava savunma füzeleri var ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan paketin Kiev'in ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu itiraf etti.

Ukrayna'nın bir diğer Batılı müttefiki Danimarka da cephe hattına 336 milyon dolarlık mühimmat ve ağır silah göndermeye hazırlanıyor.