Dünya Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri! Savaşta tehlikeli dakikalar

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri! Savaşta tehlikeli dakikalar

02.01.2024 - 14:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev dahil birçok şehri füze yağmuruna tutmasını, NATO üyesinde havalanan F-16 savaş uçakları izledi. Radara giren Rus füzesinin üç dakika hava sahasında kaldığı biliniyor.

2023'ün son aylarını donmuş şekilde geçiren Ukrayna-Rusya savaşında yılın son günlerinde saldırılar tırmandı, Belgorod'u vuran füzeler dengeleri değiştirdi.

Haberin Devamı

Rusya yıl biterken başkent Kiev dahil Ukrayna'nın birçok şehrini füze yağmuruna tuttu. 150'yi aşkın kamikaze silahlı insansız hava aracının da kullanıldığı saldırılarda en az 39 Ukraynalı hayatını kaybetti. 160 yaralı hastanelere taşınırken, birçok yaralı enkaz altından kurtarıldı.

Füze ve drone yağmuru, ikinci yılı dolmak üzere olan işgalde en büyük saldırı dalgalarından biri olarak kayıtlara geçti.

Ukraynalılar ise Rus işgalcilere beklenmedik bir yanıt verdi, misillemede sınır kenti Belgorod'u hedef aldılar. Çekya yapımı Vampire füzelerinin de kullanıldığı Belgorod saldırısında beşi çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla insan da yaralandı.

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri Savaşta tehlikeli dakikalar

PUTİN ÖFKESİNİ GİZLEMEDİ

Saldırıya öfkesini gizlemeyen Rusya lideri Vladimir Putin, 2024'ün ilk günü ziyaret ettiği bir askeri hastanede Ukrayna'ya sert bir karşılık vereceklerini söyledi. Putin Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı 'en kısa zamanda' bitirmek istediğini dile getirdi, şartı ise Rusya'nın istediklerinin gerçekleşmesiydi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna saldırısında ABD ve İngiltere'nin rol aldığını savunup Belgorod'da hayatını kaybedenlerden Batılı ülkelerin sorumlu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Rus ordusu Belgorod saldırısına füzelerle misillemede bulundu, doğudan batıya Ukrayna şehirlerini vurdu. Hedef alınan yerlerden biri, doğudaki Rusya-Ukrayna sınırında yer alan Harkov'daki beş yıldızlı Harkov Palace oteliydi. Ruslar, söz konusu otelde yabancı savaşçıların da bulunduğunu savundu.

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri Savaşta tehlikeli dakikalar

AFP MUHABİRLERİ: BİNALAR SARSILDI

Rusya'nın misillemeleleri 2024'ün ikinci gününde de sürdü, başkent Kiev dahil birçok şehre 99 füze ateşlendi. Ukrayna ordusu, füzelerden 72'sinin havada imha edildiğini açıkladı.

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri Savaşta tehlikeli dakikalar

Kiev'deki AFP muhabirleri, Salı günü sabah saatlerinde şiddetli patlamalar duyduklarını, hava savunma sistemlerinin aktif hale gelmesiyle binaların sarsıldığını bildirdi.

Rus füzelerinin isabet ettiği bir süpermarketten alevler yükseldi, sivillerin yaşadığı evle ve bir çarşı da vuruldu. Yaklaşık 250 bin evin elektriksiz kaldığı Kiev bölgesinde yaşayanlara, sığınaklardan ayrılmama çağrısı yapılıyor.

Haberin Devamı

Doğu'daki Harkov'da ise çok katlı binalar Rusların hedefindeydi. Rus saldırılarında en az iki can kaybı var, 50'den fazla yaralı hastaneye kaldırıldı.

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri Savaşta tehlikeli dakikalar

HİPERSONİK KİNZAL FÜZELERİ

Ukraynalılar, işgalci Rusların saldırıda hipersonik Kinzal füzeleri kullandığı bilgisini paylaştı.

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri Savaşta tehlikeli dakikalar

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink, X hesabından paylaştığı mesajda "Putin, milyonlarca Ukraynalı dondurucu soğukta sığınaklarda saklanırken 2024'ü Kiev ve ülkenin dört bir yanına füzeler ateşleyerek başlatıyor. Bu sabah Kiev'de şiddetli patlamalar. Putin'i burada durdurmak için şimdi Ukrayna'yı desteklememiz acil ve kritik" diye yazdı.

Rus füzesi radarda göründü, F-16 jetlerine acil kalkış emri Savaşta tehlikeli dakikalar

DÖRT F-16 HAVALANDI

Ukrayna'nın dört bir yanından arka arkaya patlamaların duyulduğu dakikalarda, NATO üyesi Polonya F-16 savaş uçaklarına kalkış emri verdi.

Varşova yönetimi, Rus füzelerinin doğu komşusunu vurduğu sırada hava sahasını korumak için dört F-16 jetinin sınıra doğru havalandığını duyurdu. Polonya ordusu, sınır hattında müttefiklere ait bir tanker uçağının da uçtuğu bilgisini verdi.

Polonya, son günlerdeki ölümcül saldırılar sırasında bir Rus füzesinin hava sahasına girdiğini söylüyor. Söz konusu füze radar kayıtlarına göre yaklaşık üç dakika Polonya hava sahasında ilerledi.

Haberin Devamı

Kasım 2022'de bir Ukrayna hava savunma sistemi füzesi Polonya'nın sınır köyü Przewodow'a düşmüş ve iki sivil hayatını kaybetmişti.

Polonya, geride kalan yaklaşık 22 ayda işgale uğrayan komşusu Ukrayna'nın güvenilir bir müttefiki. NATO ve Avrupa Birliği üyesi Polonya, Ukrayna'ya ciddi silah ve lojistik destek sunuyor.

Polonya'yı hedef alabilecek herhangi bir Rus saldırısı ya da füzesi, NATO'yu savaşın içine çekebilir. NATO üyelerinin birbirini savunma zorunluluğu nedeniyle ortaya çıkabilecek böyle bir tablo Rusya ile Batılı ülkelerin karşı karşıya gelmesi anlamına geliyor. Bu da, Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlaması demek.