Dünya Rus İstihbarat Şefi, Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeyi planladığını iddia etti

Rus İstihbarat Şefi, Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeyi planladığını iddia etti

20.03.2024 - 08:33 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz Şubat ayında, 20'yi aşkın Avrupalı lider, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron birkaç ay önce kimsenin hayal dahi edemeyeceği 'tüyler ürpertici' hamleyi dile getirdi. Yalnızca birkaç hafta sonra ise, Rus İstihbarat Şefi, yeni dünya savaşına kapı arayabilecek iddiayı yineledi.

Rus İstihbarat Şefi, Fransanın Ukraynaya 2 bin asker göndermeyi planladığını iddia etti

Dış İstihbarat Servisi (SVR) başkanı Sergei Naryshkin Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin askerini göndermeye hazırlandığı yönünde istihbarat aldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Eski Leningrad hayaletleri üçlüsünü tamamlayan Sergei Naryshkin, kariyerinin büyük bölümünde Putin'in yanındaydı. Dış İstihbarat Şefi Sergei Naryshkin, 1990'larda St. Petersburg'da, daha sonra da 2004'te Putin'in ofisinde yer alıp sonunda Meclis Başkanı olarak uzun yıllar Putin'in izindeydi. Putin'e eylemleri için ideolojik temeller sağlamada çok önemli olduğu bildiriliyor.

Rus İstihbarat Şefi, Fransanın Ukraynaya 2 bin asker göndermeyi planladığını iddia etti

GENELKURMAY BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI ÜZERİNE GELDİ

SVR'nin web sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Naryshkin, "(Fransız askerleri) Rus Silahlı Kuvvetleri'nin saldırıları için meşru bir öncelikli hedef haline gelecektir" dedi. "Kılıç, Rus Dünyası topraklarına girecek tüm Fransızları bekliyor" diye ekledi. Naryshkin'in doğrulanmamış iddiaları, Fransız Kara Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Pierre Schill'in Fransız ordusunun 'en zorlu çatışmalara' hazır olduğunu söylediği gün geldi.

Haberin Devamı

Schill, Rusya'nın Ukrayna'yı 2022 yılında işgal etmesinden ve çatışmanın yayılma riskinden bahsetmedi, ancak "krizin kaynakları çoğalıyor ve sarmallanma veya genişleme risklerini de beraberinde taşıyor" dedi. Schill'in açıklaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçtiğimiz Şubat ayında Ukrayna'nın Rusya ile mücadelesine yardım etmek için kara birliklerini konuşlandırması ihtimalinin masada olduğunu söylemesinin ardından geldi.

DAHA GENİŞ BİR MİSYONUN 'BAŞLANGIÇ AŞAMASI'

Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı tutumu giderek sertleşiyor, Fransız lider yakın zamanda Putin'i sadece Ukrayna'ya değil tüm Avrupalıların güvenliğine yönelik bir tehdit olarak tanımladı. Schill, Fransa'nın 30 gün içinde 20 bin askerden oluşan bir tümeni koalisyon halinde toplayabileceğini ve diğer müttefik ülkelerle birleşerek yaklaşık 60 bin askerden oluşan bir orduya komuta edebileceğini ileri sürdü.

Fransız ordusu 121 bin askeri bulunduğunu ve 24 bin yedek askeri göreve çağırabileceğini kaydediyor. Naryshkin, daha geniş bir misyonun 'başlangıç aşamasında' 2 bin Fransız askerinin Ukrayna'ya konuşlandırılacağını savundu. Ayrıntıya girmeden, "Fransız ordusu, bu kadar büyük bir birimin fark edilmeden Ukrayna'ya nakledilip konuşlanamayacağından korkuyor" dedi.