Dünya Rus ordusu paramparça!

Rus ordusu paramparça!

13.07.2023 - 15:53 | Son Güncellenme:

Wagner ayaklanmasından bu yana kayıp olan 'General Armageddon'un dinlendiğini söyleyen video kaydını zehir zemberek açıklamalar yapan tümgeneral Popov'un görevden alınması izledi. Korgeneral Tsokov ise, sahil kenarındaki otelde füzeyle vuruldu.

Rus ordusu paramparça

Rus işgaline karşı savaşan Ukrayna Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde bir takvim elde edemedi, Batılı ülkeler Kiev yönetimine uzun dönemli güvenlik garantileri sunarken yeni silah paketleri de yolda.

Haberin Devamı

Ukraynalı pilotlar Romanya'da F-16 eğitimi almaya hazırlanırken, eğitimi verecek uluslararası koalisyonda 11 ülke yer alıyor. Kiev yönetiminin uzun süredir talep ettiği F-16 savaş uçaklarının hangi ülkeden kaç tane verileceği ise şimdilik belli değil.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Amerikan üretimi F-16 jetlerinin Ukrayna'ya transfer edilmesini 'nükleer dünyaya bir tehdit' olarak tanımladı. F-16'ların teorik olarak nükleer silah taşıyabildiğini kaydeden Lavrov, Moskova'nın bu nedenle söz konusu adımı bir 'nükleer tehdit' olarak göreceğini söyledi. Bakan Lavrov, bu bilgiyi Batılı nükleer güçler ABD, Fransa ve İngiltere'ye aktardıklarını da ekledi.

Ukrayna ordusunun ilkbahar sonunda başlattığı karşı taarruz yavaş şekilde ilerlerken, 500 günü çoktan geride bırakan savaşın Rusya tarafında bir dağınıklık göze çarpıyor. Haziran ayı sonunda paralı askerler Wagner Grubu'nun ayaklanmasıyla sarsılan Moskova'da, sular durulmuş değil.

Haberin Devamı

İKİ HAFTA SONRA İLK KEZ TELEVİZYONDA

Wagner Grubu'nun patronu Yevgeni Prigojin'in hedefindeki iki isimden biri olan Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, ayaklanmadan iki hafta sonra ilk kez Rus televizyonlarında göründü.

Rus ordusu paramparça

AFP haber ajansı, Wagner ayaklanmasından bu yana Rus ordusunun tepesinde bir değişiklik beklentisinin sıkça dile getirildiğini hatırlatıyor.

'GENERAL ARMAGEDDON' KAYIP

Wagner'in lideri Prigojin'e yakınlığıyla tanınan ve ayaklanmadan haberi olduğu bildirilen general Sergey Surovikin'den ise 24 Haziran tarihinden bu yana haber alınamıyor. Ukrayna'daki Rus işgalini yöneten 'Armageddon' lakaplı general Surovikin, bir gün süren Wagner ayaklanmasınının ardından ne Rus medyasında ne de sosyal medyada görünmedi.

Rus ordusu paramparça

'DİNLENİYOR, ŞİMDİLİK MÜSAİT DEĞİL'

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da Savunma Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Andrey Kartapolov'un sosyal medyada paylaşılan bir videosu, gözden kaçacak gibi değildi. Karapatolov'un "Sergey Surovikin halihazırda dinleniyor, şimdilik müsait değil" cümlesi soru işaretlerini daha da büyüttü.

Suriye'de uyguladığı şiddet nedeniyle Rus medyası tarafından 'General Armageddon' lakabı takılan Surovikin, son olarak Wagner'in patronu Prigojin'e ayaklanmayı durdurmasını söylediği bir video kaydında göründü.

Haberin Devamı

Rus medyası ve bazı uluslararası yayın organları, Moskova'nın üst düzey general Surovikin'i tutuklayıp sorguladığını belirten haberler yayımladı. Amerikan istihbaratına göre, ayaklanmayı önceden bilen Surovikin'in Wagner'in Moskova'ya yürüyüşünde parmağı olup olmadığı soruşturuluyor.

ATEŞ PÜSKÜRDÜ: KORKAKÇA SUSMADIM

General Sergey Surovikin'in akıbetine dair bulutlar henüz dağılmadan, bu kez Rus ordusunu alt üst eden yeni bir gelişme yaşandı. Rus tümgeneral Ivan Popov, üst düzey komutanlara cephede yaşanan sorunları anlattıktan sonra Ukrayna'daki görevinden alındığını duyurdu.

Rus ordusu paramparça

BBC Türkçe'nin haberine göre, Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya bölgesinde savaşan 58. Ordu'nun komutanı olan tümgeneral Popov'un ses kaydı, eski bir ordu komutanı ve devlet televizyonu yorumcusu olan Rus milletvekili Andrei Gurulyov tarafından Telegram'da paylaşıldı. Sesli mesajında yüksek zayiat oranı ve topçu desteği eksiği hakkında sorular sorduğunu söyleyen Popov, "Ya susup korkak olmak ya da durumu olduğu gibi söylemek gerekiyordu. Korkakça susmadım, Ukrayna savaşıyla ilgili gerçekleri söyledim" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Senin adına, hayatını kaybeden silah arkadaşlarım adına yalan söylemeye hakkım yoktu. Bu yüzden var olan tüm sorunları özetledim."

ŞOYGU HEMEN ONAYLADI

Mesajın ne zaman kaydedildiği bilinmiyor. Beklendiği gibi Rusya Savunma Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama yok.

Ivan Popov'un üstlerine aktardığı sorunlar arasında, Ukrayna topçu saldırılarını püskürtmeye yardımcı karşı batarya sistemlerinin olmaması ve askeri istihbarat eksikliği var.

Popov, görevden alınmasının, vatana ihanetle suçladığı üst düzey komutanlar tarafından talep edildiğini ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından onaylandığını söylüyor.

HABERİ ASKERİ BLOG YAZARLARI VERDİ

Moskova'dan resmi bir açıklama gelmediğinde bilgi almak için başvurulan Rus askeri blog yazarları; Tümgeneral Popov'u görevden alma emrinin Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov'dan geldiğini bildirdi.

Gerasimov'un, uzun süredir ön cephede bulunan ve önemli kayıplar veren askerlerin rotasyona tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Tümgeneral Popov'u 'gereksiz alarm vermek ve üst yönetime şantaj yapmakla' suçladığını söylediler.

Haberin Devamı

Popov ise "Üst düzey komutanlar görünüşe göre bende bir tür tehlike sezdiler, savunma bakanından bir gün içinde hızlıca emir çıkarttılar ve benden kurtuldular" dedi ve ekledi:

"Ukrayna ordusu cephede saflarımızı geçemedi ancak kıdemli komutanımız bizi arkadan vurdu. En zor ve yoğun anda ordunun başını acımasızca kesti."

Zaporijya ve Doğu Donetsk bölgesi, Ukrayna'nın bir aydan uzun süre önce başlattığı karşı saldırının odak noktası. Ancak Ukrayna ordusu, Rus savunma hatlarını delmekte güçlük çekiyor.

Rus ordusu paramparça

KORGENERAL OTELDE FÜZEYLE VURULDU

Bir diğer üst düzey Rus general olan Korgeneral Oleg Tsokov ise, Pazartesi akşamı Ukrayna'nın füze saldırısında öldürüldü. Korgeneral Tsokov, işgal altındaki sahil kenti Berdyansk'ta bir otelde kalıyordu. Azak Denizi kıyısındaki otel, Ukraynalılar tarafından füzeyle hedef alındı.

Rus kaynaklar tarafından geçtiğimiz yıl cephe hattında ağır şekilde yaralandığı doğrulanan Tsokov, Şubat ayında korgeneralliğe yükselmişti.

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde, bugüne kadar Rus ordusunun 20'yi aşkın generalini kaybettiği biliniyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, korgeneral Tsokov'un ölümüne dair de bir açıklama yapmadı.