Dünya Rusya’nın hedefinde yine siviller vardı

Rusya’nın hedefinde yine siviller vardı

07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’da sivillere yönelik saldırıları devam ediyor. Önceki gün 52 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dün de Harkov füzelerin hedefi oldu.

Rusya’nın hedefinde yine siviller vardı

Rusya’nın önceki gün Ukrayna’nın Harkov kenti yakınlarındaki Hroza köyüne gerçekleştirdiği saldırının yankıları sürüyor. Saldırı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 52’ye yükselirken, Ukrayna hükümeti ölenlerin anısına 3 günlük yas ilan etti. Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, Hroza’daki her ailenin füze saldırısından etkilendiğini ve en az bir yakınlarını kaybettiğini belirtti. 

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya’nın Harkov’a dün yaptığı yeni hava saldırısında ise 10 yaşında bir çocuğun ve büyükannesinin hayatını kaybettiği, 11 aylık bir bebek dahil 28 kişinin yaralandığı açıklandı. Pijamalı çocuğun enkazdan çıkarılma görüntüleri yürek burktu ve Ukrayna’da büyük üzüntü yarattı. Vali Synyehubov, 11 aylık bebeğin ise ölen 10 yaşındaki çocuğun kardeşi olduğunu belirtti. 

BM: Dehşete düşürdü 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Ukrayna Koordinatörü Denise Brown, “Rus saldırısına ilişkin haberler beni dehşete düşürdü. Yaklaşık 300 kişinin yaşadığı bölgeden gelen görüntüler kesinlikle dehşet verici” açıklamasını yaparak sivillere yönelik saldırıları şiddetle kınadıklarını ifade etti. Brown, “Bir saldırıyı kasıtlı olarak sivillere veya sivil yerleşim yerlerine karşı yönlendirmek savaş suçudur. Orantısız olacağını bilerek kasıtlı olarak bir saldırı başlatmak savaş suçudur” dedi. 

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dünkü saldırıyla ilgili “Harkov, bu sabah Rus saldırısı. Bir çocuk, 10 yaşında bir oğlan... Ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diliyorum! 20’den fazla kişi yaralandı. Tüm yaralılara gerekli yardım sağlanıyor. Kurtarma operasyonu devam ediyor ve halkımıza yardım eden herkese teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı. 

Putin’den yeni nesil nükleer gözdağı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, nükleer endişeleri artıracak bir gelişme daha yaşandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ilk kez menzil sınırı olmayan, nükleer güçle çalışan ve nükleer kapasiteli bir seyir füzesi olan Burevestnik’i başarıyla test ettiğini duyurdu. 

Putin bununla birlikte Rusya’nın nükleer silah kullanma gerekçesini genişletmesine gerek olmadığını belirtti ve “Bugün Rus devletini ve varlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değildir. Hayır. Bence aklı başında ve hafızası yerinde olan hiç kimse Rusya’ya karşı nükleer silah kullanmayı düşünmez” dedi. Putin en son Sovyetler zamanında gerçekleştirilen nükleer patlama içeren testlere yeniden başlama ihtimalini dışlamayı da reddetti. Putin, Rusya’nın yeni nesil nükleer silahlarının bir diğer kilit unsuru olan Sarmat kıtalararası balistik füze sistemi üzerindeki çalışmalarını da neredeyse tamamladığını söyledi. 

Haberin Devamı

Prigojin’in uçağında ‘el bombası vardı’ 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in ölümüne neden olan uçak kazasına bir el bombasının neden olduğunu iddia etti. Putin, soruşturma komitesi başkanının hazırlanan raporu birkaç gün önce kendisine verdiğini söyledi ve uçağın içeriden havaya uçurulduğunu öne sürdü. Putin, uçağın düşürüldüğüne dair çıkan haberlere karşı çıkarken, Prigojin’in uyuşturucu da kullanmış olabileceğini iddia etti.