Dünya Scholz'un en zor gecesi! 'Erdoğan'ın başarılı oyunu' dünya basınında

Scholz'un en zor gecesi! 'Erdoğan'ın başarılı oyunu' dünya basınında

18.11.2023 - 10:12 | Son Güncellenme:

Programı kapsamında Almanya'ya giden ve burada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili Alman Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ABD, İngiltere, Yunanistan ve Orta Doğu basınında gündem oldu.

7 Ekim'de İsrail ile Hamas arasında yeni bir savaş patlak verince batılı ülkelerin hemen hemen hepsi Tel Aviv'in yanında saf tuttu. Bunlardan biri de Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden Almanya'ydı. Ülkenin Başbakanı Olaf Scholz yaklaşık bir ay önce İsrail'e destek için Orta Doğu'ya gitti ve Başbakan Netanyahu ile temaslarda bulundu. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz dün Berlin'de kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Burada Almanya'yı eleştiren Erdoğan “Bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamazdık. Borçlu olanlar rahat konuşamıyor. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok" dedi. Daha sonra basından gelen soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Eurofighter uçakları ile ilgili “Almanya verir veya vermez, Dünyada savaş uçağı üreten bir tek Almanya mı var? Başka yerden temin ederiz. Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin” ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN KONUŞTUĞU TOPLANTI

Erdoğan'ın Almanya'da düzenlediği basın toplantısı ise kısa sürede dünya basınında ses getirdi. Orta Doğu, Almanya ve Yunanistan dahil birçok ülke gelişmeleri manşete taşıdı. Yunan basınından To Vima gazetesi "Erdoğan kendinden emindi" başlığı ile sunduğu haberinde Türkiye'nin savaştaki taleplerini ve kısa sürede bir ateşkesin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Kathimerini ise "Orta Doğu'da Erdoğan Scholz anlaşmazlığı" başlığı ile iki liderin sözlerine yer verdi. İki siyasetçi bölgede "insani ateşkes" sağlanması için işbirliği yapmak istediklerini vurgularken, Erdoğan Schozl'dan farklı olarak kesin bir ateşkes çağrısında bulundu.

Scholzun en zor gecesi Erdoğanın başarılı oyunu dünya basınında

"RAHATSIZ ORTAKLAR"

Orta Doğu'nun en büyük medya kuruluşlarından Al Jazeera (AJ) ise "Gazze savaşıyla ilgili görüş ayrılıkları derinleşti, Erdoğan ateşkes derken, Scholz İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" ifadelerini kullandı.
Almanya ve Türkiye'nin uluslararası alanda hem geçmişte hem de günümüzde sık sık ortak hareket ettiğini belirten AJ, iki ülkenin 2022 yılında 56 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yakaladığını kaydetti. Başbakan Scholz'sun sözcüsü bu yakınlıklara rağmen Gazze konusunda Ankara ve Berlin ile ilgili "Rahatsız ortaklar" değerlendirmesinde bulundu.

Dahası Erdoğan'ın tutumu, Almanya'da Türk lidere bu dönemde ev sahipliği yapmanın akıllıca olup olmadığı konusunda soruları ateşledi. Muhalefetteki muhafazakarlar ve hatta Scholz'un koalisyonunun bir üyesi olan liberal Özgür Demokrat Parti (FDP), şansölyeyi görüşmeyi iptal etmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Scholzun en zor gecesi Erdoğanın başarılı oyunu dünya basınında

"ERDOĞAN'IN BAŞARILI OYUNU"

Der Spiegel "Erdoğan'ın Berlin'e hassas ziyareti" başlığı ile Erdoğan'ın açıklamalarına yer verirken Focus gazetesi, "Erdoğan, Başbakanlık ofisinde Almanya'ya İsrail konusunda uyarılarda bulundu" dedi. 

Bild gazetesinde yer alan analizde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya karşı "Havuç-sopa-tavşan" oyununu oynadığı ve bunda başarılı olduğu yazıldı. Diplomatik olarak Erdoğan'ın Almanya'ya "Yüksek telden" konuştuğunu belirten Bild gazetesi, İsrail-Gazze savaşında Erdoğan'ın arabulucu rolünü devam ettirmek istediğini belirtti ve ekledi: Zaten Ukrayna ile Rusya arasında (tahıl anlaşması) arabuluculuk yaptı.

Scholzun en zor gecesi Erdoğanın başarılı oyunu dünya basınında

Bild'de yer alan bir başka haberde ise adeta bir rezalet yaşandı. Erdoğan'ın Gazze'de yaşananlarla ilgili sözleri karşısında gazete, "Skandal" ifadesini kullandı.

İSRAİL BASININDA İLK HABER: ALMANYA VE HOLOKOST

Online yayın yapan The Times Of Israel gazetesi, Erdoğan ise, Cumhurbaşkanının Almanya'ya İsrail konusunda yönelttiği eleştirileri yazan bir diğer kuruluş oldu. Gazete Almanya'nın İsrail'in 'sadık bir müttefiki' olduğunu da okuyucularına hatırlattı. İsrailli The Jerusalem Post gazetesi, "Erdoğan, Almanya'nın Gazze'de İsrail'e verdiği desteği Holokost ile  bağdaştırdı" dedi.

Haberin Devamı

Gazete, Erdoğan'ın Cuma günü Almanya'nın Holokost'tan duyduğu suçluluk duygusu nedeniyle Gazze savaşında İsrail'i desteklediğini söyleyerek yaptığı eleştirileri yazarak, Cumhurbaşkanının bu hafta başında İsrail'in Gazze'de savaş suçları işleyen bir 'terör devleti' olduğunu söylediğini de hatırlattı.

Scholzun en zor gecesi Erdoğanın başarılı oyunu dünya basınında

İNGİLTERE VE ABD

İngiliz yayıncı BBC, "Berlin, sert İsrail eleştirileri ardından Erdoğan konusunda gergin" dedi. BBC haberinde, Erdoğan'ın Almanya programı hakkında paylaştıktan sonra geçtiğimiz yıllardaki farklı  Alman hükümetleriyle ilişkilere de değindi. Yanı sıra, Alman hükümet sözcülerinin Cumhurbaşkanından 'zor ortak' ifadesiyle bahsettiği de hatırlatıldı. Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerinin de altı çizildi.

Amerikan Politico dergisi, "Erdoğan, Almanya'nın İsrail konusunda 'suçluluk psikolojisi' yaşadığını söyledi" başlığı ile okuyucu karşısına çıktı.
Politico, "Erdoğan, Cuma akşamı gergin bir basın toplantısında İsrail-Hamas savaşı konusunda Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'la sert şekilde tartıştı ve bir noktada Almanya'nın Holokost nedeniyle İsrail'i eleştiremeyeceğini savundu" şeklinde yazarak görüşmeyi aktardı.