Dünya Seçim sonuçları ülkeyi yangın yerine çevirdi!

Seçim sonuçları ülkeyi yangın yerine çevirdi!

20.12.2017 - 09:40 | Son Güncellenme:

Honduras'ta neredeyse bir ay önce gerçekleşen seçimin ardından muhalifler sonuçları kabul etmiyor, çatışmalarda en az 17 can kaybı var. Bazı uçak seferlerinin iptal edildiği ülkede gerilim düşmüyor.

Seçim sonuçları ülkeyi yangın yerine çevirdi

Honduras, 26 Kasım'daki seçimlerden bu yana adeta bir iç savaşı yaşıyor. Günler süren bekleyişin ardından kesin sonuçların açıklanması ve Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in kazandığının duyurulması, sokakların alev almasına yol açtı.

Haberin Devamı

Muhalif aday Salvador Nasralla taraftarları, başkent Tegucigalpa'da hafta sonundan bu yana polisle çatışıyor.

Polisin biber gazı kullandığı çatışmalarda maskeli göstericiler lastikleri yakarak yolları kapatıyor. Uluslararası haber ajansı Reuters, çatışmaların ortasında bebeğiyle kalan bir anne ve diğer başkent sakinlerinin fotoğraflarını servis ediyor.

Amerikan Havayolları ise, cuma gününden bu yana güvenlik nedeniyle başkenti Tegucıgalpa'ya yaptığı uçuşları iptal etti.

Tartışmalı seçimlerde ilk sonuçlar geldiğinde muhaliflerin adayı Salvador Nasralla önde görünüyordu. Oy sayım sisteminin birden arızalanması ve 36 saat sonra açıklanan sonuçlarda mevcut lider Juan Orlando Hernández'in kazandığı gayr-ı resmi olarak ilan edildi.

Haberin Devamı

Hernandez, son yaptığı açıklamada muhaliflerden sonuçları kabul etmelerini istedi. Televizyona çıkan Devlet Başkanı, "İnsanlar konuştular ve bize kalan sandıkta özgürce ifade ettikleri iradelerine boyun eğmek" dedi.

Açıklanan kesin sonuçlara göre Hernandez yarışı yüzde 42,95'le önde bitirdi. Muhalif Salvador Nasralla ise 41,42'de kaldı.

Ülkede haftalardır süren çatışmalarda muhalifler 24 can kaybı olduğunu söylüyor. Polis ise, 17 kişinin öldüğünü açıkladı.

Amerikan Devletleri Örgütü, önceki gün yaptığı açıklamada seçimlerin tekrarlanmasını tavsiye etmişti.