Dünya ‘Selam olsun uzaylılara’

‘Selam olsun uzaylılara’

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

NASA’nın Jüpiter’in buzlu uydusu Europa’ya yollayacağı uzay aracının üstünde başka varlıklara yönelik “mektup” yer alacak.

‘Selam olsun uzaylılara’

‘Düşman değiliz’- NASA (ABD Havacılık ve Uzay İdaresi) Jüpiter gezegeninin buzla kaplı uydusu Europa’ya ekim ayında “Europa Clipper” adlı uzay aracını yollayacak. Kurum, olası bir dünya dışı zekayla bağlantı kurmak umuduyla aracın üstüne bir de sembolik “dostluk mektubu” koyacak. Mektubun hazırlanmasında olası dünya dışı uygarlıklarla iletişim kurmak için araştırmalar yapan “METI International” adlı kuruluşun kurucusu Douglas Vakoch’tan yardım alındı.

Haberin Devamı

‘Selam olsun uzaylılara’

103 dilde ‘su’ - Vakoch şunları söyledi: “Araca iliştirilen plaka üzerine ‘Bir su dünyasından diğerine selamlar’ cümlesi ve 103 dilde su kelimesinin ses kayıtlarının temsili örnekleri kazındı. Bunları dalga formu olarak gösterdik. İçe dönük taraftaysa mesajın bilimsel kısmını tasarladık. İç mesajın diğer kısımlarında da dünya dışı uygarlıkların sayısını tahmin eden Drake denklemi, 2,6 milyon destekçinin adını taşıyan mikroçip ve Ada Limon’un Europa’ya yazdığı şiir olacak.”