Dünya Sivastopol vuruldu Putin sert konuştu

Sivastopol vuruldu Putin sert konuştu

01.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sivastopol’da Rus filosunun karargahına SİHA saldırısı düzenlenirken, burada törenler iptal edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, stratejik denizaltı ve savaş gemilerinin “Zirkon” gibi süpersonik füzelerle donatıldığını söyledi.

Sivastopol vuruldu Putin sert konuştu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale yönelik harekâtı devam ederken, Rus ordusu, dün sabah sürpriz bir baskınla vuruldu. 2014’te işgal edilen Kırım’daki Sivastopol limanında yer alan donanma merkezine silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile düzenlenen saldırıda, donanmaya ait karargâhın isabet aldığı, 6 Rus askerinin yaralandığı belirtildi. Sivastopol Valisi Mikhail Razvozhayev, saldırıyı “Tanımlanamayan bir cisim donanma üssünün arka bahçesinde uçtu” sözleriyle tanımlarken, “Ukrayna, Donanma Günü’nü berbat etmeye karar verdi” ifadelerini kullandı. Razvozhayev, kentteki tüm kutlamaların askıya alındığını belirtirken, kent halkından, evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi.

Haberin Devamı

Sivastopol vuruldu Putin sert konuştu

Bu saldırı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, memleketi St. Petersburg’daki kutlamalara katılmasından birkaç saat önce gerçekleşti. Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen 326. Donanma Günü törenlerine katılan Rusya Devlet Başkanı Putin’e, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus Donanması Başkomutan Nikolay Evmenov ve Rus ordusunun Batı Askeri Bölge Komutan Vekili Vladimir Kochetkov eşlik etti.

Denizdeki geçit töreninde 40’tan fazla savaş gemisi, bot ve denizaltı, 42 uçak ve 3 bin 500 Rus deniz askeri yer alırken, Rusya Devlet Başkanı Putin ve beraberindekiler, üzerinde Rus devlet arması olan bir botla donanma gemilerinin yanından geçti, gemileri selamladı.

Sivastopol vuruldu Putin sert konuştu

SÜPER FÜZELER

Törende Rus donanmasına hitaben konuşan Putin, “Buradaki kilit nokta, donanmamızın yetenekleridir. Egemenliğimizi ve özgürlüğümüzü ihlal etmeye teşebbüs eden, ülkemizin sınırlarında ve Dünya Okyanusu’nun herhangi bir bölgesinde stratejik görevleri başarıyla ve onurlu bir şekilde yerine getirirken herkese yıldırım hızıyla cevap verebilmektedir. Aktif operasyonlara hazırlar ve kıyı, yüzey, hava, denizaltı kuvvetleri ve araçları sürekli gelişiyor” dedi.

Haberin Devamı

Putin, Rus donanmasının geliştirilmesine yönelik yeni bir kararname imzaladığını da hatırlatarak, stratejik denizaltı ve savaş gemilerinin “Zirkon” gibi süpersonik füzelerle donatmaya devam ettiklerini söyledi.

Sivastopol vuruldu Putin sert konuştu

TAHIL KRALI ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Mikolayiv’e yönelik ağır bombardımanda, ülkenin en varlıklı iş insanlarından birinin, eşiyle birlikte öldürüldüğü bildiriliyor. Ülkenin tahıl kralı olarak bilinen 74 yaşındaki Oleksiy Vadaturskiy ile eşi Raisa Mikhailovna’nın yaşadığı evin, gece saatlerinde bir füzeyle vurulduğu kaydedilirken, Bölge Valisi Vitaliy Kim, Vadaturskiy’nin ardından “Mikolayiv için çok fazla şey yaptı” dedi.

Kentin belediye başkanı da, çiftin öldürüldüğü saldırı için “Belki de bugüne kadarki en ağır Rus bombardımanıydı” dedi. Bombardıman sırasında evlerin yanı sıra, bir otel, iki okul ve bir spor kompleksinin de zarar gördüğü belirtildi.

Haberin Devamı

ZORUNLU TAHLİYE EMRİ

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Donetsk bölgesinde artan Rus saldırılarının ardından Donetsk halkına “zorunlu tahliye” emri verdi. Donetsk ve Luhansk’ın da içinde bulunduğu Donbas’ta halen yüz binlerce insanın yaşadığını söyleyen Zelenskiy, “Donetsk bölgesinden ne kadar çok insan ayrılırsa, Rus ordusunun öldürmeye zamanı o kadar az olur. Birçok kişi ayrılmayı reddediyor ama yine de bunun yapılması gerekiyor. Fırsatınız varsa, Donbas’taki savaş bölgelerinde kalanlarla konuşun ve lütfen onları ayrılmanın gerekli olduğuna ikna edin” diyerek, ayrılan sakinlere tazminat verileceğini de ifade etti.