Dünya 52 gün sonra gelen itiraf! Kadın askerler her şeyi fark etmiş

52 gün sonra gelen itiraf! Kadın askerler her şeyi fark etmiş

27.11.2023 - 12:55 | Son Güncellenme:

İsrail istihbaratından üst düzey bir askeri yetkili, kadın askerlerin 7 Ekim ve öncesinde yaşananları fark ettiğini ancak Tel Aviv tarafından nasıl umursanmadıklarını anlattı.

52 gün sonra gelen itiraf Kadın askerler her şeyi fark etmiş

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısıyla alt üst olan İsrail tam 50 yıl sonra resmi olarak savaş ilan etti. İsrail'in "yenilmez" algısını kıran bu saldırıyla birlikte eleştiri okları bir anda İsrail gizli servisi Mossad'ı göstermeye başladı. İsrailli yetkililer 7 hafta önce saldırının nasıl gerçekleştiğine dair "Hiçbir fikrimiz yok" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

11 Ekim'de ABD’li bir kongre üyesi, Hamas baskınından üç gün önce Mısır tarafından İsrail’e bir uyarı yapıldığına ilişkin iddiayı dile getirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu iddiayı” tamamıyla yanlış” diyerek reddediyor. İsrail’e uyarı iddiası Associated Press’e konuşan bir Mısırlı istihbarat yetkilisi tarafından dile getirilmişti. Bu yetkili İsrail’e Gazze’de “büyük bir şey planlanıyor” uyarısı yapıldığını öne sürdü.
İsminin gizli kalması koşuluyla açıklama yapan Mısırlı yetkili, “İsrail’in yaptıkları uyarıyı hafife aldığını” da savundu.

SKANDAL ORTAYA ÇIKTI: HAYALİ SENARYO

Financial Times'a konuşan ve isminin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir askeri istihbarat yetkilisi, Hamas'ın 7 Ekim'deki baskınını öngören ayrıntılı uyarıyı Tel Aviv'in "hayali bir senaryo" olarak nitelendirerek reddettiğini söyledi. İsrail'in Gazze sınırında bulunan ve çoğu kadın asker olan nöbetçiler, İsrail'deki en yüksek rütbeli istihbarat görevlisine ayrıntılı bir rapor gönderdi.

Haberin Devamı

RAPORLARI ÖNEMSEMEDİLER

Uyarının içeriği hakkında doğrudan bilgisi olan kişi, raporun güvenli bir iletişim sistemi kullanılarak gönderildiğini ve Hamas'ın çeşitli yerlerdeki sınır karakollarını havaya uçurmak, İsrail topraklarına girmek istediğine dair raporları bizzat gördüğünü bildirdi. Dahası kadın askerlerin gönderdiği video raporda, Mossad'ın her yerde aradığı Hamas'ın komutanları da gözüküyordu, askeri yetkilinin ifadesine göre bu isim Birim 8200 (İsrail istihbarat teşkilatında bir kademe) tarafından tespit edildi.

Yine aynı yetkilinin gördüğü raporlara göre saldırıdan sadece iki gün önce yine sınırdaki askerler komutanlarına hareketliliği bildirdi ancak bu raporda ciddiye alınmadı.

52 gün sonra gelen itiraf Kadın askerler her şeyi fark etmiş

GAZZE'DE SON DURUM

Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in 13 bin sivili öldürdüğünü belirtiyor. Bu sayının büyük kısmını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ateşkes kapsamında son günlerde hem Hamas hem de İsrail tarafı rehineleri serbest bırakıyor.