Dünya 7.4'lük depremle sarsılan ülke sadece Türkiye'den yardım talep etti: İHA ve drone'lar için ihtiyacımız var

7.4'lük depremle sarsılan ülke sadece Türkiye'den yardım talep etti: İHA ve drone'lar için ihtiyacımız var

06.04.2024 - 16:57 | Son Güncellenme:

7.4 şiddetindeki depremle sarsılan Tayvan sadece Türkiye'den gelecek yardımları kabul edeceğini açıkladı. İçişleri bakanı tarafından yapılan açıklamada bu kararın nedeni de duyuruldu.

7.4lük depremle sarsılan ülke sadece Türkiyeden yardım talep etti: İHA ve dronelar için ihtiyacımız var

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Türkiye 2 büyük depremle sarsıldı. 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem saati 04.17 olarak kaydedildi. Bölgede 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha oldu. Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı. Felaket sonrası Türkiye'ye dünyadan yardım yağdı, sayısız arama kurtarma ekibi bölgeye giderek enkaz altında kalan insanlara yardım etti. Bu ülkelerden en önemlilerinden biri de Tayvan'dı. Tayvan hükümeti, depremlerin ardından Türkiye'ye toplam 130 kişilik iki arama kurtarma ekibi göndermiş ve yardımlar için de çağrıda bulunmuştu. Tayvan halkı ise düzenlenen yardım kampanyası kapsamında 32 milyon dolar topladı.

Haberin Devamı

7.4lük depremle sarsılan ülke sadece Türkiyeden yardım talep etti: İHA ve dronelar için ihtiyacımız var

TAYVAN 7.4'LÜK DEPREMLE SARSILDI

Tayvan'da meydana gelen ve son 25 yılın en büyüğü olarak nitelenen 7.4 büyüklüğündeki depremde sadece 10 kişi hayatını kaybetti ve az sayıda bina hasar gördü. Tayvan son 25 yılda depreme oldukça iyi hazırlanan bir ülke konumuna geldi.

Tayvan'ın depreme müdahalesinde etkili olan unsurlar şöyle:

Erken uyarı sistemi: Adanın dört bir yanına yerleştirilen sensörler depremin ilk titreşimlerini algılıyor ve 2-8 saniye içinde merkez üssü yakınındaki halka cep telefonları ve TV uyarıları yapılıyor. Ancak sistemde hala aksaklıklar yaşanıyor – bazı Taipei sakinlerine telefon uyarıları ulaşmamıştı.
Halkın farkındalığı: Tayvanlılar depreme alışkın ve 1999'dan sonra okul ve işyeri tatbikatlarının zorunlu hale getirilmesinden sonra ne yapacaklarını biliyorlar.
Hızlı müdahale ekipleri: Adanın afet müdahale ekibi sosyal medyayı aktif bir şekilde takip ediyor ve hasarı değerlendirmek için güvenlik kameralarına girerek hangi noktalara yardım gönderileceğini tespit edebiliyor.

Haberin Devamı

SADECE TÜRKİYE'DEN GELECEK YARDIMI KABUL ETTİLER

Tayvan'ın İçişleri Bakanı Lin Youchang ise deprem sonrası Türkiye'den 7 kişilik özel bir ekibin ülkeye geleceğini ve başka bir yardım kabul etmeyeceklerini açıkladı. Youchang ayrıca konuyla ilgili "Türkiye İHA ve drone kullanımında tecrübeli bir ülke. Profesyonel bir teknolojiye sahipler bu yüzden ülkemize gelecekler" dedi. Yerel basında çıkan haberlerde Türk ekibinin adanın kuzeyinde bulunan Taroko bölgesinin engebeli arazinde çalışacağı hatırlatıldı.

7.4lük depremle sarsılan ülke sadece Türkiyeden yardım talep etti: İHA ve dronelar için ihtiyacımız var

TÜRK EKİP TAYVAN'DA

İnsansız hava araçları (İHA) konusunda uzman 7 kişilik Türk ekip Cumartesi günü Tayvan’ın başkenti Taipei’e ulaşarak deprem bölgesine hareket etti. Acil Operasyon Merkezi'ne (COEC) başkanlık eden İçişleri Bakanı Lin Yu Chang, 7 kişilik dron konusunda uzmanlaşmış Türk kurtarma ekibinin gelişmiş cihazları ile beraber yerel saatle 18.00'de Tayvan'a ulaştığını ve Türk ekibinin Tayvan'ın teknik yardım kabul ettiği tek yabancı kurtarma ekibi olduğunu söyledi.

7.4lük depremle sarsılan ülke sadece Türkiyeden yardım talep etti: İHA ve dronelar için ihtiyacımız var

“Türk ekibi depremden en çok zarar gören Taroko vadisinde çalışacak”

Lin, Türk ekibinin depremden en çok zarar gören Taroko vadisinde çalışmalar yürüteceğini söylerken, kendi dron ekipmanlarının bölgede etkisiz kaldığını ve Türk ekibinin tecrübesinin kritik önemde olduğunu vurguladı. Lin ayrıca, Türk ekibine Tayvanlı arama kurtarma ekiplerin de teknik malzeme desteği vererek cihazlarına termal kameralar yerleştireceklerini belirtti.