Dünya ABD istedi, pazarlık yapıldı! İsrail’in kara harekatının gecikmesinde dikkat çeken ayrıntı

ABD istedi, pazarlık yapıldı! İsrail’in kara harekatının gecikmesinde dikkat çeken ayrıntı

23.10.2023 - 13:48 | Son Güncellenme:

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken bölgede yeni gelişmeler de yaşanıyor. Son olarak İsrail Ordu Radyosu'ndan yapılan açıklamada kara harekatının ertelendiği paylaşıldı. Peki İsrail, Gazze'ye yönelik kara harekatını yapacak mı? ABD'nin bölgede planı ne? Arka kapı diplomasisine dikkat çeken Prof. Dr. Burak Küntay, ABD'nin isteğiyle yapılan pazarlığı anlattı.

ABD istedi, pazarlık yapıldı İsrail’in kara harekatının gecikmesinde dikkat çeken ayrıntı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'ın rehin aldığı sivillerin kurtarılmasına yönelik gece boyunca operasyon gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

'Esirlerin serbest bırakılması için bütün yöntemlerimizi kullanacağız' diyen Hagari, pazartesi günü yaptığı açıklamanın devamında ordunun Gazze'de yabancı uyruklular da dahil olmak üzere Hamas tarafından tutulan 222 rehineyi doğrulayabildiğini söyledi.

Hamas'tan yapılan açıklamada ise, 'İsrail ordusuna ait iki buldozer ve bir tankı imha ettik, onları geri çekilmeye zorladık' ifadeleri kullanıldı.

ABD istedi, pazarlık yapıldı İsrail’in kara harekatının gecikmesinde dikkat çeken ayrıntı

İSRAİL, ABD'Yİ BEKLİYOR

İsrail ordu radyosu Radyo GLZ, İsrail ordusunun beklenen kara harekatını ertelediği duyurdu. Yapılan duyuruda esir takaslarına yönelik müzakerelerin yanı sıra, İsrail'in daha fazla ABD askerinin bölgeye gelmesini bekleyeceği belirtildi. İsrail'in ABD'yi bekleme nedeni ise İran'ın kuzeyden Hizbullah ile birlikte saldırıya geçme ihtimali.

Haberin Devamı

İSRAİL, SURİYE VE LÜBNAN'I DA VURDU

Öte yandan İsrail tarafından Suriye ve Lübnan'da bazı bölgeler de vuruldu.

Lübnan'da Yarin ve El Cubeyl beldeleri arasında yer alan vadiye hava saldırısı düzenleyen İsrail, Suriye'de de Şam ve Halep havalimanları 12 ve 14 Ekim'de hedef almıştı.

İsrail'in açıkladığı sınırlı kara harekatı ilerleyen günlerde daha kapsamlı olur mu? İsrail'e yönelik olası bir Hizbullah saldırısında ABD'nin tavrı ne olur?

İsrail'in Suriye ve Lübnan'a saldırmasında amaç nedir? Diğer ülkeleri de savaşa katmak mı? Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Küntay, milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

ABD istedi, pazarlık yapıldı İsrail’in kara harekatının gecikmesinde dikkat çeken ayrıntı

İSRAİL'İN SINIRLI KARA HAREKATI DAHA KAPSAMLI OLUR MU?

Bu hadise için kara operasyonun başlangıcı diyebilir miyiz? Diyebiliriz de diyemeyebiliriz de. Ama bir gerçek var ki; kapsamlı bir kara operasyonu olacak. Bu net. Dolayısıyla bir işarettir. İşareti çok önceden aldık zaten. İsrail'in davranışı, üslubu, tavrı, tarzı... Bir de zaten Netanyahu ile Galant'ın söylemleri zaten başından beri bu işin olacağını bize gösteriyordu. Kimsede 'Acaba olur mu, olmaz mı?' gibi bir durum olmasın olacak.

ABD'NIN İSTEĞİYLE REHİNE PAZARLIĞI YAPILDI

Buradaki tek mevzu şu; Bu hadisenin oluşu, zamanlaması niye gecikti? Çünkü, ABD'nin de biraz isteğiyle arka kapı diplomasisinden rehine pazarlığı yapıldı. Rehine pazarlığından dolayı süreç gecikti. Ama İsrail bu saldırıyı, bu hadiseyi ilerletmek istiyor. İstediğini söylüyor ve yapacak. Daha ileri gidecektir.

Haberin Devamı

İSRAİL ORDU RADYOSU'NUN 'KARA HARAKATI ERTELENDİ' AÇIKLAMASI

İsrail'in ordu radyosu, resmi kaynaklarından yapılan açıklama çok doğal olarak propaganda içerir. Çünkü bir ülke kendi kendine savaş stratejisini veya bir işin kendine dezavantaj sağlayak tarafı dışarıya aktarır mı? Aktarmaz. Dolayısıyla bunun bir kere propaganda olduğunu unutmayacağız.

ABD istedi, pazarlık yapıldı İsrail’in kara harekatının gecikmesinde dikkat çeken ayrıntı

Ama beklediğimiz şuysa o konunun cevabı net. ABD'nin bölgeye gemi yollamasının sebebi de potansiyel olarak asker yollamasının sebebi de muhtemel itibarıyla şu ki; Gazze'ye müdahale ABD hiçbir zaman etmeyecek. Ama potansiyel bir İran ya da Hizbullah müdahalesine karşı ciddi bir kapsamın büyümesine karşı orada garantör olarak duracak. ABD'nin mevcudiyeti bu. Uzama sebebi bu mu? derseniz. Ne kadar bu dense de ben yine tekrar ediyorum, rehine pazarlığı...

Haberin Devamı

HİZBULLAH SALDIRIRSA ABD'NİN TAVRI NE OLUR?

Hizbullah saldırısı nedir, ne kadar olur? Hizbullah mütamadiyen İsrail ile kapışma halinde. Dün de vardı, yarın da olacak, ondan sonraki gün de olacak. Zaten sıcak çatışmalar arada devam eder. Mühim olan Hizbullah'ın bütün gücünü kullanıp İsrail topraklarına girmesi ve taarruza geçmesi ya da bazı roket atışları olması. Dolayısıyla ABD'nin büyük kapsamlı dahilini belirleyecek olan Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların şiddeti. Bir de gerçekten yüz yüze fiziki bir hal alıp almayacağı.

İSRAİL'İN SURİYE VE LÜBNAN'A SALDIRILARLA SAVAŞI DİĞER ÜLKELERE DE Mİ YAYMAK İSTİYOR?

Bunu denklem gibi görün. İsrail ne zaman Filistin'e taarruza geçse, Filistin'in yaptığı bir taarruz eskiden Filistin, son zamanlarda Gazze tarafı... Yaptığı bir taarruz her zaman diğer taraftan Hizbullah tarafından bir karşılık buluyor. Hizbullah'ın genel olarak olduğu yer neresi Lübnan. Aynı zamanda da Suriye'nin güneyinde de Hizbullah güçleri var. Demek ki, İsrail aslında Lübnan ve Suriye'ye değil Hizbullah'a saldırıyor. Bunu böyle görmek lazım. Hedefi devlet olarak Suriye, Lübnan değil. Oradaki Hizbullah güçleri.

Haberin Devamı

Bu işin ebatları nereye gider? Eğer yarın bir haber duyarsak 'İran'a saldırdı' diye, 'Ürdün'e saldırdı' diye, 'Mısır'a saldırdı' diye, 'Suudi Arabistan'a saldırdı' diye, 'Katar'a saldırdı' diye bakın o zaman işin rengi değişir. Lübnan ve Suriye zaten Hizbullah'a saldırıyor anlamına geliyor.