Dünya SON DAKİKA: Taktik değişti! Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

SON DAKİKA: Taktik değişti! Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

19.05.2022 - 12:15 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, işgalin ilk günlerinde Rusların ele geçirdiği Melitopol'de Rus askerlerini taşıyan tren havaya uçuruldu, Pentagon Rus komutanların Donbas'ta taktik değiştirdiğini bildiriyor. Ukrayna sınırına yakın konumdaki bir şehre asılan poster ise, Rusya'yı dünya çapında alay konusu haline getirdi.

SON DAKİKA: Taktik değişti Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

Perşembe sabahı itibarıyla seksen beşinci gününe giren Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir kırılma yaşandı, Ukrayna'nın komşularında ise muhtemel bir savaşa hazırlık göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Ukrayna'ya tank gönderen ilk ülke olan Çekya'ya Almanya 15 Leopard tankı bağışlıyor. Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, tank anlaşmasının orduları için harika bir haber olduğunu söyledi.

Alman tankları Çekya'ya bu yıl sonuna kadar teslim edilecek. Bakan Cernochova, Almanya'dan ile 50'den fazla yeni Leopard A7+ tankının satın alınması için de görüşmelere açık olduklarını ekledi.

Çekya'nın Ukrayna'ya sevk ettiği Sovyetler Birliği dönemi ağır silahların tutarı, 130 milyon doları buluyor.

POLONYA ORDUSUNDA YENİ DÖNEM

İşgal sırasında en önemli sevkiyat rotası haline gelen Ukrayna'nın batı komşusu Polonya ise güvenlik endişeleri nedeniyle ordusunu yeniliyor. Buna göre, gönüllüler uzun dönem veya profesyonel asker olarak orduda kalabilecek. Gönüllüler, 28 gün sürecek eğitimin ardından 11 ay boyunca maaş alacak.

Haberin Devamı

NATO'ya 1999 yılında katılan Doğu Avrupa ülkesi Polonya'nın 111 bin profesyonel askeri bulunuyor. Polonya ordusundaki gönüllülerin sayısı ise 32 bin.

RUS TRENİ PATLATILDI

Cephe hattında ise Mariupol'de Ukraynalıların savunduğu son kale Azovstal Fabrikası'nın düşmesiyle gözler güneydeki diğer yerlere çevrildi. Rus birliklerinin işgalin ilk günlerinde ele geçirdiği Melitopol'de giderek artan bir direniş görüldüğü bildiriliyor.

SON DAKİKA: Taktik değişti Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, bir Rus komuta merkezi yakınında el bombası patladığını ve yangın çıktığını aktarıyor.

Melitopol'e asker ve cephane taşıyan zırhlı Rus treni ise havaya uçuruldu ve demiryolu kullanılamaz hale getirildi.

Ukraynalı yetkililer, direnişçilerin çok sayıda üst düzey rütbeli Rus subayı öldürdüğünü söylüyor.

KÜÇÜK BİRİMLERLE SALDIRI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Ukraynalıların ortaya koyduğu direniş ve çıkardığı organizasyon sorunlarıyla baş edemeyen Rus ordusunun taktik değiştirdiğini duyurdu. Buna göre, Rus komutanlar artık daha küçük birimler halinde saldırıyor.

SON DAKİKA: Taktik değişti Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

Donbas'ta neredeyse iki aydır hiçbir kaydadeğer ilerleme sağlayamayan Rus ordusu, taburlar yerine sayısı onlarca ya da en fazla 100'ü bulacak küçük birimleri cephe hattına sürüyor.

Washington Post'tan Alex Horton, geride kalan yaklaşık üç ayda Rus ordusunun sıklıkla yüzlerce askerden oluşan taburları kullandığını hatırlatıyor.

Haberin Devamı

ÜÇ MİLYONDAN FAZLA TAKİPÇİLERİ VAR

Rus ordusunun Donbas'ta sıkışıp kalması, Vladimir Putin'e sorgusuz sualsiz destek veren askeri bloggerların da aniden U dönüşü yapmasına yol açtı. CNN International, Telegram'da 3 milyondan takipçisi bulunan üç askeri blogger'ın Donbas'taki tabloya ateş püskürdüğünü bildiriyor.

SON DAKİKA: Taktik değişti Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

Blogger'ların tutum değiştirmesinde, Siverskyi Donets Nehri üzerinde iki kez pusuya düşürülen, 70 tank ve zırhlı aracıyla neredeyse 1000 askerini kaybeden Rus ordusunun yaşadığı felaket rol oynadı.

CNN, Rusya genelinde Ukrayna işgalini eleştirmenin çok nadir olarak gerçekleştiğini hatırlatıyor. Rus lider Putin, 24 Şubat'tan birkaç gün sonra 'savaş', 'saldırı', 'istila' ve 'işgal' gibi kelimeleri kullanmayı yasakladı. Dahası, Rus yetkililerin açıklamaları dışında Ukrayna haberleri yayanlar 15 yıl hapis cezasıyla yüz yüze.

Hafta içinde devlet televizyonu Rossiya-1'e çıkan eski asker Mikhail Khodarenok, Ukrayna'daki savaşın kötüye gittiğini ve görünüşe göre daha da kötüleşeceğini aktardı. Televizyonu izleyenlerin buz kesmesine yol açan analist Khodarenok, Rusya'nın halihazırda jeopolitik olarak tamamen izole edildiğini ve tüm dünyayı karşısına aldığını söyledi: "İtirafta bulunmaktan ne kadar nefret etsek de, gerçekte bütün dünya bize karşı. Ve bu durumdan kurtulmalıyız."

Haberin Devamı

GÖZDEN KAÇMAYAN HATA

Yeryüzünün en geniş yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya, doğudan batıya her şehrini işgalin sembolü haline gelen Z harfleri ve turuncu-siyah şeritlerle donattı.

SON DAKİKA: Taktik değişti Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

Ukrayna'ya hayli yakın konumdaki Voronezh'de bir binaya asılan posterdeki detay ise, gözden kaçacak gibi değildi. Bir Rus özel kuvvetler askerinin bulunduğu Z damgalı posterdeki uçak ise, ABD F-18 jetiydi. Yanlışlıkla Amerikan savaş uçağı kullanılan poster, sosyal medyada hızla yayıldı.

SON DAKİKA: Taktik değişti Amerikan savaş uçağıyla Rus zaferi

Bazı sosyal medya kullanıcıları, Amerikan F-18'inin yerine Ukrayna'da düşürülen Rus savaş uçaklarını yerleştirip 'Düzeltildi' mesajıyla paylaştı.

NATO YETKİLİSİ: UKRAYNALILAR KIRIM VE DONBAS'I GERİ ALABİLİR

CNN International'a konuşan bir NATO yetkilisi ise, birkaç hafta boyunca Ukraynalılar ya da Rusların cephe hattında önemli bir kazanım elde etmesini beklemediğini söyledi.

Haberin Devamı

"Bence bir süreliğine kımıldamayacağız" diyen NATO yetkilisi, ittifak çevresinde artık Ukraynalıların Kırım ya Donbas'ı geri almasının mümkün olup olmadığının tartışıldığını aktardı. Savaştaki momentumun Ukrayna lehine değiştiğini aktaran ismi açıklanmayan yetkili, "Bence Kırım ve Donbas'ı geri alabilirler, evet. Şimdi ya da yakın zamanda değil ancak savaşmayı sürdürürlerse" dedi.