Dünya Son dakika... Çin'in eski lideri Jiang Zemin öldü

Son dakika... Çin'in eski lideri Jiang Zemin öldü

30.11.2022 - 11:42 | Son Güncellenme:

Binlerce insanın öldürüldüğü Tiananmen Meydanı protestolarının ardından iktidara gelen Zemin, Çin'i dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline getirdi.

Çin resmi medyası, ülkenin eski lideri Jiang Zemin'in 96 yaşında hayatını kaybettiğini bildirdi. Xinhua haber ajansı, eski liderin çoklu organ yetmezliği ve lösemi nedeniyle öldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın verdiği bilgiye göre, Jiang Zemin yaşadığı şehir olan Şangay’da öldü. Zemin’in ölümü üzerine Çin Komunist Partisi, parlamento, bakanlar kurulu ve ordu tarafından ortak bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada "Yoldaş Jiang Zemin’in ölümü, partimiz, ordumuz ve halkımızın tüm kesimleri için tarifi imkansız bir kayıp oldu. Sevgili yoldaş, yüksek prestije sahip seçkin bir lider, büyük bir Marksist devlet adamı, askeri stratejist" denildi.

Jiang Zemin, Çin'in kaderini değiştiren kanlı Tiananmen Meydanı protestolarının ardından iktidara gelmişti. 1989-2003 yılları arasında Çin Devlet Başkanlığı görevini yürüten Jiang Zemin, dünyanın en kalabalık ülkesini yeryüzünün en hızlı büyüyen ekonomisi haline getirip Çin’e adeta sınıf atlatmıştı.

Haberin Devamı

ABD ile ikili ilişkileri tesis etmiş ve büyük bir ekonomik sıçramanın temellerini atan isim olmuştu. Çin, Zemin idaresinde 1997-1998 yıllarındaki Asya ekonomik krizini hafif şekilde atlatmış, 2008 Pekin Yaz Olimpiyat Oyunları için başvuru yapmış ve kazanarak oyunları düzenleme hakkı elde etmişti.

Çin'in halihazırdaki lideri Xi Jinping ise, Zemin'le iyi ilişkileri sayesinde Komünist Parti'nin 'prens'leri arasına girmişti.