Dünya Son dakika... G20 Sonuç Bildirgesi'nde Türkiye'ye teşekkür

Son dakika... G20 Sonuç Bildirgesi'nde Türkiye'ye teşekkür

09.09.2023 - 15:00 | Son Güncellenme:

G20 Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumları sona erdi. Yayınlanan G20 Sonuç Bildirgesinde, 'Nükleer silah kullanımı veya kullanılması tehdidi kabul edilemez' ifadeleri kullanıldı.

Son dakika... G20 Sonuç Bildirgesinde Türkiyeye teşekkür

Dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden ülkelerin liderlerinin bir araya geldiği G20 zirvesi bugün gerçekleşti. Zirvenin bu yılki teması “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” olarak belirlendi. İki gün boyunca devam edecek toplantıların ana gündem maddeleri arasında küresel borç krizi, uluslararası borç yapısında yeniliklere gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular da yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

9-10 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek zirvenin bugünkü oturumu sona erdi. Yayınlanan G20 Sonuç Bildirgesinde, "Nükleer silah kullanımı veya kullanılması tehdidi kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı. Söz konusu bildirgede Türkiye ile ilgili 'Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimi için Türkiye ve BM'nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmalarına yönelik çabaları takdir ediyoruz' ifadeleri kullanıldı.

 

BİLDİRGENİN DETAYLARI

BBC tarafından aktarılan gelişmede söz konusu belgede Ukrayna işgali konusunda G20 ülkelerinin fikir birliğine vardığı aktarıldı. Bildirgenin ilk satırında 'İnsanların yaşadığı büyük acıları ve dünya çapındaki savaş ve çatışmaların olumsuz etkilerini derin bir endişeyle not ediyoruz' denildi. G20 ülkeleri bildirgede Rusya'yı savaştan dolayı suçlamadı. Bunun yerine savaşın neden olduğu insani acılara dikkat çekildi. Bu yöntemle hem batı hem de Rusya'nın ortak bir noktada buluşması sağlandı.

Haberin Devamı
1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Bildiride yer alan diğer şartlar şöyle:

- Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilkelerine göre hareket edecek

- Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımından uzak durulacak

- Nükleer silah kullanılması ve kullanma tehdidi kabul edilemez

- 2050 yılına kadar temiz enerji konusu için 4 trilyon dolar gerekiyor

- Rusya ve Ukrayna'ya tahıl, gıda ve gübrenin dünya ülkelerine dağıtılması için çağrı yapıldı

- Çatışmaların barışçıl çözümü için d

iyalog kanalları önemli yere sahip

- Çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi için diplomasi ön plana çıkartılacak

HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ'DEN İLK MESAJ

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, zirve öncesi sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, “Hindistan, 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde Yeni Delhi'nin ikonik Bharat Mandapam'ında 18. G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Bu, Hindistan'ın ev sahipliği yaptığı ilk G20 Zirvesi olacak. Önümüzdeki iki gün boyunca dünya liderleriyle verimli görüşmeler gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. G20 Zirvesi'nin insan merkezli ve kapsayıcı kalkınmada yeni bir yol çizeceğine olan inancım tamdır. Konuklarımızın Hint misafirperverliğinin sıcaklığından keyif alacaklarına eminim” dedi.

Haberin Devamı

İSPANYA'YA KOVİD-19 ENGELİ

Zirveye katılımı planlanan İspanya Başbakanı Pedro Sanches, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, öğle saatlerinde yapılan Covid-19 testinin pozitif çıktığını ve bu nedenle zirveye katılamayacağını bildirdi. Sanches, G20’de İspanya’yı Başbakan Yardımcısı Nadia Calvino Santamaria ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in temsil edeceğini açıkladı.

PUTİN VE Xİ NEDEN KATILMADI?

Dünyanın mercek altına aldığı zirveye Çin Devlet Başkanı Xi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bulunmuyor. Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor. İngiliz medyasına göre Putin hakkındaki uluslararası yakalama kararı nedeniyle zirveye katılmazken Xi'nin kesin katılmama nedeni bilinmiyor.