Dünya Karadeniz'de gizli Rus üssü! Savaşa bir ülkeyi daha ortak edebilecek konum

Karadeniz'de gizli Rus üssü! Savaşa bir ülkeyi daha ortak edebilecek konum

13.12.2023 - 12:01 | Son Güncellenme:

Rus ordusunun Karadeniz'de inşa ettiği gizli askeri üs deşifre oldu. Bölgenin konumu itibariyle kritik olan üs, aynı zamanda savaşa bir ülkeyi daha ortak etmenin ilk hamlesi olabilir.

Karadenizde gizli Rus üssü Savaşa bir ülkeyi daha ortak edebilecek konum

Kasım ayı başlarında 50 Gürcü muhalefet milletvekili, NATO ve AB üye ülkelerine seslenerek Rusya'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya'da kalıcı bir deniz üssü kurma planı olduğunu duyurarak destek istedi. Kremlin'in bu planı bir süredir Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Gürcistan'ı, Rusya'nın Ukrayna'yı savaşına çekebilme ihtimali karşısında korkuttu. Gürcü vekiller söz konusu açıklamalarında konuya ilişkin şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Rusya'nın Gürcistan'ın işgal altındaki bölgelerini ilhak etmeye çalışmasını kınıyor, aynı zamanda Oçamçire limanında kalıcı bir Rus deniz üssünün açılmasını reddediyoruz"

Abhazya uluslararası alanda Gürcistan'ın bir parçası olarak tanınıyor ancak 90'lı yıllardan beri Rus ve ayrılıkçı güçlerin kontrolü altında. Haftalar önce Abhazya'nın fiili lideri Aslan Bzhania, Kremlin ile Karadeniz'in Oçamçire limanında kalıcı bir deniz üssü kurulması konusunda bir anlaşma imzalandığını doğrulamıştı. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın planıyla ilgili "Toprak bütünlüğümüzün ağır ihlali" değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Nikoloz Samkharadze BBC'ye "Oçamçire'deki üssün inşasına başlasalar bile en erken 3 yılda bitirecekler. Gelecekteki tehditlere değil, şimdikilere odaklanıyoruz" dedi.

GÜRCİSTAN'I SAVAŞA ORTAK EDECEK KONUM

BBC'nin incelediği uydu görüntülerinde Oçamçire Limanı'nın 13 bin tona kadar hacimli olan devasa kargo gemilerine bile ev sahipliği yapabilecek seviyede genişletildiği belirtildi. Ukrayna gizli servisi ise Rus ordusunun savaş gemileri için Oçamçire'yi kullanacağını bildirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rus araştırmacı Natia Seskuria, Rusya'nın Oçamçire'den kaldırdığı gemilerle Ukrayna'yı hedef alması durumunda Gürcistan'ın savaşa ortak olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

ORTA KORİDOR'DA RUSYA DEVRE DIŞI

Gürcistan'ın tek endişesi Ukrayna savaşına çekilmek de değil. Oçamçire'de Rus ordusunun olası faaliyetleri sonrası a Tiflis'in Karadeniz kıyısındaki mega altyapı projesine yönelik bir engelleme olacağı da gündemde. Bu projelerden en önemlisi Anaklia projesi olarak bilinen Asya ile Avrupa arasında kargo taşımacılığının en hızlı yolu olan kısım. Orta Koridor olarak da bilinen bu konum, Rusya'yı ticari faaliyetler açısından devre dışı bırakıyor.

LAVROV DENİZALTILARI İŞARET ETTİ

Moskova yönetimi, bu koridora bir ABD projesi olduğu gerekçesiyle uzun süredir karşı çıkıyordu. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'da geçmiş dönemlerde yaptığı açıklamada Doğu Karadeniz kıyılarına Rus denizaltılarının yanaşacağını ima etti. Öte yandan Avrupalı liderlerin bu hafta yapılacak zirvede Gürcistan'ın AB aday statüsü hedefine ilişkin son kararı vermesi bekleniyor.