Dünya Son dakika... Karadeniz'de sürpriz! Putin savaş gemilerini çekti

Son dakika... Karadeniz'de sürpriz! Putin savaş gemilerini çekti

07.06.2022 - 10:36 | Son Güncellenme:

Rus televizyonlarında nükleer savaşın mutluluk getireceği yorumları dehşete düşürdü, amiral gemisini kaybeden Rus donanması Karadeniz'de Ukrayna kıyılarından kaçtı.

Son dakika... Karadenizde sürpriz Putin savaş gemilerini çekti

'Savaş', 'işgal', 'istila' ve 'saldırı' gibi kelimelerin yasaklandığı Rusya'da, Kremlin'in medyadaki sesleri bir kez daha açık şekilde 'nükleer kıyamet'ten söz etti. Rus devlet televizyonu Rossiya-1'deki programın sunucusu Vladimir Solovyov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya uzun menzilli silah göndermesine Rusya'nın nükleer silah kullanarak karşılık vermesini istedi.

Haberin Devamı

'Putin'in sesi' olarak bilinen Solovyov, Ukrayna'ya ulaşacak silahların Rus topraklarını vurma ihtimali bulunduğunu savundu ve söz konusu adımın Batılı ülkelerle Rusya arasında bir nükleer savaş başlatabileceğini ileri sürdü.

NATO'nun sevk ettiği silahlarla Ukrayna'nın Rusya'ya ait bir nükleer santrali vurabileceğini iddia eden Rus yorumcu, bir nükleer savaşın başlaması halinde yalnızca Baykal Gölü'ndeki birkaç mutasyona uğramış canlının hayatta kalacağını söyledi.

Programda konuşan bir başka siyasi analist Vitaly Tretyakov, bir nükleer savaş çıkmasından mutluluk duyacağını söyleyerek şok etkisi yarattı. Rusya'nın kaderinde benzer bir felaket olduğunu savunan Tretyakov, gençler dışında herkesin mutlu olması gerektiğini ileri sürdü: "Biz sonunda geldik. Bu bizim son ve nihai savaşımız."

Haberin Devamı

Son dakika... Karadenizde sürpriz Putin savaş gemilerini çekti

Rossiya-1'in ve diğer medya organlarının genel yayın yönetmenliğini yürüten Margarita Simonyan ise, Tretyakov'a yanıt olarak nükleer savaşın mutluluk getirmeyeceğini ancak Moskova'nın önünde başka bir seçenek bulunmadığını söyledi. Uzun menzilli silahların Ukrayna'ya ulaşmasıyla Rus topraklarına saldırı olacağını iddia eden Simonyan, dehşet verici bir tırmanış beklediklerini dile getirdi.

Rusya'nın kışkırtıldığını belirten Margarita Simonyan, "Kış uykusundaki bir ayıyı bir ağaç dalıyla dürtebilirsin. Ayıyı dürtüyorsun, dürtüyorsun, dürtüyorsun, sonra hayvan uyanıyor" dedi. Rus gazetecinin bu cümlenin sonunda elleriyle alkış tuttuğu görüldü.

Son dakika... Karadenizde sürpriz Putin savaş gemilerini çekti

RUS BÜYÜKELÇİ SALONU TERK ETTİ

Moskova'dan binlerce kilometre uzaklıkta, ABD'nin New York kentinde ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumu vardı. Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in suçlamaları üzerine oturumu terk etti.

Michel Rusya'nın gıda arzını gelişmekte olan ülkelere karşı 'bir silah gibi' kullandığını söyledi, Rusya'yı gıda krizine yol açmakla suçladı.

New York'taki toplantıda konuşan Michel "Rusya Federasyonu'nun büyükelçisi, dürüst olun, Kremlin gıda arzını gelişmekte olan ülkelere karşı bir silah gibi kullanıyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Rusya'nın savaşının dramatik sonuçları tüm dünyaya yayılıyor ve bu gıda fiyatlarını artırıyor, insanları yoksulluğa itiyor ve büyük bölgeleri istikrarsızlaştırıyor. Bu gıda krizinin tek sorumlusu Rusya'dır."

Michel, Odesa limanında bekleyen milyonlarca ton tahılı kendi gözleriyle gördüğünü ve Rusya'nın Ukrayna tahıllarını çaldığını da belirtti.

Bu sözlerin üzerine Nebenzia toplantıyı terk etti. Nebenzia'nın toplantı salonunu terk etmesi sırasında ona seslenmeye devam eden Michel "Odayı terk edebilirsin, herhalde gerçekleri dinlemekten daha kolay geliyor böylesi" dedi.

Nebenzia ise 'Charles Michel'in yaydığı yalanlar' nedeniyle toplantıda daha fazla kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

ABD'de başka bir toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Rusya'ya benzer bir suçlama yöneltti. Blinken, Odesa limanında Rus ablukası nedeniyle ihraç edilemeyen 20 milyon ton tahıl biriktiğini söyledi, Rusya'yı Ukrayna'nın tarım altyapısını yok etmek ve bu tahıllara el koyarak kâr etmekle suçladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, dünyanın en büyük buğday, yağ ve tahıl ihracatçılarından Ukrayna'nın limanlarının kapanmasına yol açmıştı.

Son dakika... Karadenizde sürpriz Putin savaş gemilerini çekti

KIYASIYA SOKAK SAVAŞI

Cephe hattında ise Ukrayna ve Rus birliklerinin günlerdir kıyasıya çarpıştığı Severodonetsk şehrindeki savaş, sokak çatışmasına dönüştü. Sanayi şehrinde saatler süren sokak savaşında hangi tarafın üstün olduğu belirsizliğini korudu.

Severodonetsk, Donbas'taki Lugansk bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Rus işgalcilerin ele geçiremediği tek şehir. Rus işgalciler, ana hedef olarak gördükleri şehrin düşmesi için takviye asker ve silah gönderdi. Ukraynalı askerler, hafta sonu boyunca şehri ele geçirmenin eşiğinde görünen Rusları geri ittiler.

Lugansk Valisi Sergey Hayday, Severodonetsk'te dengelerin sürekli değiştiğini söylüyor: "Askerlerimiz belirli bir süre karşı saldırıya geçmeyi başardılar, şehrin neredeyse yarısını kurtardılar. Ama şimdi tekrar bizim için durum biraz daha kötüleşti."

Severodonetsk Belediye Başkanı Oleksandr Stryuk ise, şehirdeki sokak çatışmalarının şiddetlendiğini ve iki tarafın da çekilme hazırlığında olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Son dakika... Karadenizde sürpriz Putin savaş gemilerini çekti

UKRAYNA KIYILARINA MESAFE EN AZ 100 KM

CNN International ise, Rusya'nın Karadeniz'deki savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından çektiğini bildiriyor. Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın Nisan ayında Ukrayna'nın ateşlediği füzelerle batırılmasıyla sarsılan Rus donanması, savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından 100 kilometre mesafeden uzağa götürdü.

Rus ordusu ayrıca, işgal altındaki Ukrayna şehirleri Kırım ve Herson'a kıyı füze sistemleri konuşlandırdı. Ukrayna donanması, Rusların füze ya da insansız hava aracı saldırısından korktukları için savaş gemilerini Karadeniz'in içlerine kadar çektiklerini belirtiyor.

Mart ayı ortasında Rus donanmasına ilk büyük darbeyi indiren Ukrayna ordusu, Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk limanında bir Rus savaş gemisini vurdu. İşgalin birinci ayının dolduğu gün gerçekleşen saldırıda, Berdyansk limanında demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi.

Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'un sulara gömüldüğü açıklandı, daha sonra ise batırılan geminin Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov olduğu aktarıldı. Orsk patlamalarda ağır hasar alırken, Caesar Kunikov ve Novocherkassk gibi çıkarma gemileri de hasar gördü.

Son dakika... Karadenizde sürpriz Putin savaş gemilerini çekti

Dünya çapında büyük yankı uyandıran liman saldırısı, ilerleyen günlerde uydular tarafından da görüntülendi. Planet Labs, Berdyansk limanındaki Rus savaş gemilerinden gökyüzüne yükselen yoğun dumanın yer aldığı fotoğrafı paylaştı, birkaç gün sonra ise geride kalan gemi kalıntısının fotoğrafını geçti. Donanma saldırısına ilişkin hiçbir açıklama yapmayan Rusya'nın, gemiden geriye kalanları olduğu gibi bıraktığı göze çarptı. Birkaç ayrı noktadaki devasa deliklerin dikkat çektiği savaş gemisinin vurulduğu, uydu fotoğrafıyla da kanıtlandı.

Mart ayındaki ilk saldırıdan sonra Ukraynalılar, bu kez 14 Nisan'da Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki en büyük gemisi Moskva'yı (Moskova) hedef aldı. Ukrayna ordusu, Karadeniz Filosu'nun kalbi Moskva'nın iki Neptün seyir füzesiyle vurulduğunu duyurdu.

Rusya, önce Moskva savaş gemisinde yangın çıktığını ve aracın su üstünde kalmayı başardığını ileri sürdü. Kremlin, daha sonra savaş gemisinin Karadeniz'in sularına gömüldüğünü resmen kabul etmek zorunda kaldı.

Rusya adına 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinin en dramatik anlarından biri, Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın füzelerle vurulduktan sonra batmasıydı. Rusya, 14 Nisan'da Karadeniz'in dibine gömülen devasa savaş gemisinde yangın çıktığını savunuyor ancak geminin yayınlanan fotoğrafları iki füze darbesi aldığını gösteriyordu.

ABD'li yetkililer, Putin için belki de en utanç verici anlara yol açan geminin batışında Pentagon'un rolü olduğunu doğruladı. NBC'ye konuşan yetkililer, Moskva saldırısının Ukraynalıların ABD'lilerden Odesa açıklarında seyreden bir gemiyi sormasının ardından gerçekleştiğini söylüyor.

ABD istihbaratı Ukrayna'nın en önemli limanı Odesa'nın güneyindeki geminin Moskva olduğunu kısa sürede belirledi ve koordinatlarını Ukrayna ordusuna bildirdi. Ardından Ukraynalılar iki Neptün füzesi ateşlediler ve 510 mürettebatıyla Karadeniz'de seyreden gemi vuruldu.

Pentagon, daha sonra yaptığı açıklamayla NBC'nin Moskva haberini yalanladı.

12 bin 490 tonluk güdümlü füzeler taşıyan dev kruvazör, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana operasyonda batan ya da batırılan en büyük Rus savaş gemisiydi. Moskova, günler sonra gemide can kaybı olduğunu kabul etmişti.

Yazarlar