Dünya Korkutan tırmanış! Rehinelerden Netanyahu'ya tepki

Korkutan tırmanış! Rehinelerden Netanyahu'ya tepki

31.10.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

İsrail’in Hamas’a karşı Gazze’de yürüttüğü savaş, tüm dünyada hem Yahudilere hem de Araplara yönelik nefret söyleminin büyük oranda artmasına sebep oldu. İnsan Hakları İzleme Örgütü de bu tırmanışın tehlikeli boyutlarda olduğunu vurguladı. Ayrıca Hamas, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan 3 İsrailli kadının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya gönderdiği mesajları içeren bir video yayınladı.

Korkutan tırmanış Rehinelerden Netanyahuya tepki

İsrail’in Hamas’a karşı Gazze’de yürüttüğü savaş tüm dünyada etkisini hissettiriyor. Nitekim Hamas’ın İsrail kentlerine yönelik saldırıları ve buna karşı İsrail’in Gazze’yi bombardımana tutmasıyla başlayan savaşta, bölgede yaşayanların dışında, farklı ülkelerde hem Yahudi hem de Araplara karşı gerçekleştirilen nefret eylemlerinde büyük artış gözlemleniyor. 

Haberin Devamı

Bunun sön örneğini de, Rusya’nın Müslüman nüfusa sahip Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nde, Mahaçkale Havalimanı’nda meydana gelen olaylar oluşturdu.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, İsrail’den bir uçağın geldiği duyumunu alan öfkeli kalabalığın, havalimanında uçaktan inen yolcuları aradığı, alandaki odalara baskın düzenlediği ve bölgeye giren araçları aradığı görülüyor. Olay sonrası 150 kişinin kimliğinin belirlendiği, 60 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

İsrail Rusya’yı “tüm vatandaşlarını ve tüm Yahudileri” korumaya çağırırken, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Gazze’de yaşanan acının görsellerinin “kötü niyetli kişilerce” Kuzey Kafkasya’daki Müslüman bölgesini kışkırtmak için kullanıldığını savundu. Dağıstan’da binlerce yıldır yaşayan yaklaşık 800 Yahudi ailenin geleceği ise belirsiz.

Haberin Devamı

Korkutan tırmanış Rehinelerden Netanyahuya tepki

NEFRET EYLEMLERİ

Bu yaşananlar, dünyanın farklı noktalarında hem Yahudilere hem de Araplara yönelik artan nefret söyleminin geldiği boyutu gözler önüne serdi, endişe yarattı. ABD’de özellikle üniversitelerde Yahudilere karşı nefret söylemi yaygınlaşırken, Cornell Üniversitesi’nde tartışma gruplarında ‘tüm Yahudi öğrencilere tecavüz edilmesi ve öldürülmesine’ yönelik paylaşımlar okulu önlem almaya itti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, üniversite kampüslerinde antisemitik saldırıların arttığı vurgulanırken, bazı önlemler alınacağı duyuruldu. Yine ABD’de bir kişi, Hamas’ın saldırıları sonrası geçtiğimiz günlerde Filistinli komşularını silahla vurmuş, saldırıda 6 yaşındaki bir Müslüman çocuk hayatını kaybetmişti.

Almanya’da ise 2. Dünya Savaşı’nı hatırlatan korkutucu gelişmeler “Der Spiegel” tarafından haberleştirildi. Habere göre, başkent Berlin’de Yahudi ailelerin kapı zillerine gamalı haç çiziliyor, ‘Yahudilere ölüm’ sloganları duvarlara yazılıyor. Fransa’da bu ay yaklaşık 600 Yahudi karşıtı eylem gerçekleşti. Bununla birlikte Müslümanlara yönelik nefret suçları da artışta ve bunlar benzer bir kategoride kayıt altına alınmıyor.

HRW YÖNETİMLERİ SUÇLADI

İsrail-Hamas çatışması sonrası Belçika’ya bir maç için giden iki İsveçli taraftar, kendisinin DAEŞ’li olduğunu söyleyen bir kişi tarafından öldürülürken, Danimarka’da yaşayan İsrailli orkestra şefi Jonathan Ofir de Filistin yanlısı olmasına rağmen Yahudi olduğu için nefret söylemine hedef oldu.

Haberin Devamı

Avrupa’nın farklı kentlerinde ise İsrail’in saldırılarını eleştiren Arap kökenlilere karşı İslamofobik davranışlar gerçekleşiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Avrupalı hükümetlerin İsrail ile Gazze’deki Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmalara yönelik kararlarının, bu kıtadaki insan hakları üzerinde zararlı etkiler yarattığını söyledi.

Euronews’un aktardığına göre örgüt, hükümetlerin artan antisemitizm ve İslamofobi şikayetlerine yetersiz yanıt vermesi; Arap, Filistinli veya Müslüman olarak algılanan kişilere karşı ayrımcılığa yol açabilecek göç politikaları uygulaması, Filistin yanlısı barışçıl protesto ve gösterileri yasaklamasının bu yöndeki endişeleri artırdığını vurguladı. Avrupa’nın birçok kentinde Filistin’e destek gösterileri yasaklanırken, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman ülkede Filistin yanlısı protestolar konusunda polise “yasanın tüm gücünü” kullanması yönünde baskı yaptı.

Haberin Devamı

NETANYAHU’YA TEPKİ: HEPİMİZİ İSRAİL ORDUSUYLA ÖLDÜRMEK Mİ İSTİYORSUN?

İsrailli esirler, Netanyahu’nun “esir takası yapmamakla” kendilerini öldürdüğünü belirterek, öfkelerini dile getirdi. İsrailli kadın, Netanyahu’ya hitaben şunları şöyledi:

“Senin politik, askeri ve güvenlik alanındaki rezaletini taşıyoruz. Çünkü sen 7 Ekim’de işleri berbat ettin. Çünkü orada ordu yoktu, bizi kimse korumadı. Netanyahu, bizi öldürüyorsun, hepimizi İsrail ordusuyla öldürmek mi istiyorsun, herkesi katlettiğin yetmedi mi, İsrail vatandaşlarının öldürülmesi senin için yeterli değil mi?” Netanyahu’dan esir takası yapmasını isteyen İsrailli kadın, “Bizi şimdi serbest bırak. Filistin vatandaşlarını ve tutsaklarını hemen bırak. Şimdi” dedi. İsrail makamları ise, bu sözlerin Hamas tarafından rehinelere zorla söyletildiğini belirtti. Ancak geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan bir kadın rehine de, İsrail hükümetine eleştiriler yöneltmişti.

Haberin Devamı

Korkutan tırmanış Rehinelerden Netanyahuya tepki

‘1 KADIN ASKER KURTARILDI’

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve iç istihbarat servisi Şin Bet, Gazze’ye düzenlenen kara operasyonunda Hamas tarafından 7 Ekim’de rehin alınan 1 kadın askerin kurtarıldığını açıkladı. Kurtarılan Ori Megidish isimli askerin sağlık durumunun iyi olduğu ve ailesiyle bir araya geldiği ifade edildi.