Dünya Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i tanıyacağını duyurdu

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i tanıyacağını duyurdu

22.05.2024 - 09:49 | Son Güncellenme:

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını dünyaya açıkladı. Norveç'in yanı sıra İrlanda ve İspanya da Mayıs ayı içerisinde Filistin'i resmi olarak tanıyacaklarını bildirdi.

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistini tanıyacağını duyurdu

Başbakan Jonas Gahr Stoere, Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını açıkladı. Stoere, "Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, yani iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Store ayrıca iki devletli çözümün hem İsrail hem de Filistin için en iyi sonucu vereceğine inandıklarını söyledi ve 28 Mayıs'a kadar bu tanıma sürecinin tamamlanacağını aktardı. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise konuyla ilgili "İki devletli çözüm, hem İsrail hem de Filistin için barışa giden tek geçerli yoldur. Bu kritik noktada aldığımız karar bölgesel barış için yapılan planlarla örtüşüyor" dedi.

Haberin Devamı

İKİ ÜLKE DAHA TANIYACAĞINI AÇIKLADI

Öte yandan İspanya ve İrlanda da Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu. Madrid kanadı bu kararı 28 Mayıs tarihinde resmileştireceklerini hatırlattı.  İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin, ülkesinin mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanıyacağından emin olduğunu söylemişti, ancak gün vermedi. Newstalk radyosuna konuşan Martin, "Ay sonundan önce Filistin devletini kesinlikle tanıyacağız." ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar toplamda 140 ülke Filistin devletini tanıdı. Bunlar arasında Birleşmiş Milletler'deki 22 uluslu Arap Grubu, 57 uluslu İslam İşbirliği Örgütü ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi üyeleri de yer alıyor. İngiltere ve ABD, Filistin devletini resmen tanımayan ülkeler arasında yer alıyor. İsrail, Filistin devletini tanımıyor ve mevcut İsrail hükümeti Batı Şeria ve Gazze'de bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkıyor. Böyle bir devletin İsrail'in varlığına tehdit olacağını savunuyor. İlerleyen süreçte Slovenya ve Malta'nın da benzer yönde adım atması beklenirken, bölgede barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olacağı görüşü Avrupa genelinde hakim.

Haberin Devamı

İSRAİL'DEN AVRUPA'YA TEPKİ

İsrail'den ise Avrupa'ya tepki var. Sosyal medya platformu X üzerinden bir video mesaj yayınlayarak İrlanda hükümetine seslenen İsrail Dışişleri Bakanı, "Filistin'i tanımak sizi İran ve Hamas'ın pençesine düşürme riski taşıyor" dedi. İsrail ayrıca, Filistin'i tanımanın "terörü ödüllendirmek" olacağını da öne sürdü. Gazze savaşından önce ABD ve birçok Avrupalı devlet, Filistin'i tanımak için İsrail'le bir barış anlaşmasını şart koşuyordu.

2014 yılında İsveç, Filistin'i bir devlet olarak tanıyan ilk AB üyesi olmuştu. Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Romanya Filistin'i tanıyan diğer Birlik üyeleri.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı üç Avrupa ülkesinin aldığı karara ilişkin "İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.