Dünya PKK aşığı Paul harekete geçti! Tek başına F-16 satışına karşı çıktı, skandal sözleri 8 yıl sonra ses getirdi

PKK aşığı Paul harekete geçti! Tek başına F-16 satışına karşı çıktı, skandal sözleri 8 yıl sonra ses getirdi

08.02.2024 - 16:05 | Son Güncellenme:

ABD'li Türk düşmanı Senatör Rand Paul, Türkiye'nin F-16 satın alımına karşı çıkan tasarıyı senatoya sundu. Terör örgütü YPG/PKK hakkında güzellemeler yapan Paul'un skandal açıklamaları iste tekrar gün yüzüne çıktı.

PKK aşığı Paul harekete geçti Tek başına F-16 satışına karşı çıktı, skandal sözleri 8 yıl sonra ses getirdi

ABD hükümeti 26 Ocak Cuma günü, Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi. 23 milyar dolar değerinde bir anlaşmayı işaret eden bu karar, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından geldi. Aylar süren müzakerelerin ardından yasalara uygun olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye anlaşmayla ilgili bilgi verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, halihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtildi. AFP’ye konuşan bir ABD yetkilisi, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği resmi onaya dair tasdik belgelerinin Washington’a ulaşmadan jetlerin satışına onay verilmediğini aktardı.

Haberin Devamı

Türkiye F-16 savaş uçakları için ilk talebini Ekim 2021’de dile getirmişti, onay 20 ayın ardından geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’de yer alan komite liderlerine geciktirmeden onay vermeleri için bir mektup yazdı. Türkiye'ye F-16 satışının onaylanmasının ardından ise Hindistan, Yunanistan ve Ermeni lobisi kongrede harekete geçti. Aralarında bir koalisyon kuran bu üç ülke, 'Türkiye'ye savaş jetine hayır' isimli sosyal medya etiketi dahi oluşturdu.

PKK aşığı Paul harekete geçti Tek başına F-16 satışına karşı çıktı, skandal sözleri 8 yıl sonra ses getirdi

TÜRK DÜŞMANINDAN SKANDALLAR SİLSİLESİ

Türkiye'nin bu satın alımına ilişkin senatodan ise en kritik tepki Cumhuriyetçi Rand Paul'den geldi. 2019 yılında ABD'nin Suriye'den çekilmesini Türkiye nedeniyle istemeyen Paul, söz konusu tasarıyı o dönem Türkiye'nin terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik yaptığı operasyonlar nedeniyle iptal etti. Paul'un bir başka skandalı ise yaklaşık 8 sene öncesine dayanıyor. O dönem ABD Başkanlık seçimleri için adaylardan biri olan Paul, YPG'li teröristlere devlet kurmak istediğini belirterek “Ben Kürdistan için yeni sınırlar çizeceğim ve onlara yeni bir ülkenin sözünü veriyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Paul son olarak birkaç gün önce Türkiye'nin F-16 satışına karşı çıkan tasarıyı senatoya sundu. Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Rand Paul Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun bir üyesi, dolayısıyla böyle bir tasarı sunma hakkı bulunuyor ancak tasarının bir sonuca varma ihtimali oldukça düşük. Paul bir süre önce de Mısır’a silah satışının engellenmesi için aynı şekilde Senato Dış ilişkiler Komisyonu’na karar tasarısı sundu.

SENATO BAŞKANI ÇOKTAN ONAYI VERDİ

Öncelikle Dış İlişkiler Komisyonu’nda diğer senatörlerin tasarıya destek vermesi gerekiyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun eski başkanı Bob Menendez Türkiye’ye F-16 satışına karşı olduğunu birkaç defa açıklamıştı ancak komisyonun başkanı artık Menendez değil.

Komisyonun Menendez’den sonraki başkanı Ben Cardin, Türkiye’ye F-16 satışına onay vermişti. Türkiye’ye F-16 satışına Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonundan da bir itiraz gelmiş değil. Kongre yabancı bir ülkeye silah satışını engelleyebilir ancak bunu ancak bunun için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’dan aksi yönde karar çıkması gerekiyor. Biden yönetimi 25 Ocak’ta Kongre’ye satış için bildirimde bulunmuştu. 15 günlük süre 8 Şubat Cuma günü doluyor. İki gün içinde de Türkiye’ye F-16 satışını engelleyecek önemli bir adımın Kongre’den gelmesi beklenmiyor.

Haberin Devamı

PKK aşığı Paul harekete geçti Tek başına F-16 satışına karşı çıktı, skandal sözleri 8 yıl sonra ses getirdi

"PLANLADIĞI ŞEKİLDE SÜRÜYOR"

ABD'li Senatör Rand Paul'den Türkiye'nin ABD'den F 16 temini ve modernizasyonundaki 15 günlük sessizlik sürecini sabote girişimine diplomatik kaynaklardan soğukkanlı bir yorum geldi. F16'ların Türkiye'ye satışını engellemek amacıyla yasa tasarısı sunan Paul'un girişimi için diplomatik kaynaklar Milliyet'e "F 16 satış süreci planlandığı şekilde sürmektedir. Bu süreçte muhatabımız ABD yönetimidir" yorumunda bulundu.

Edinilen bilgiye göre; öncelikle Senatör Paul, sessizlik süreci olarak adlandırılan süreci tek başına bozma yetkisi olan bir aktör değil. Paul'un itiraz dilekçesi ancak Kongre’nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilirse sonuç doğuruyor. Bu durumda dahi ABD Başkanı Biden’ın veto yetkisi bulunuyor. Paul'ün daha önce de Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ABD yönetimi tarafından satış yapılmasını engellemek için benzer girişimlerde bulunduğu ancak bunların kabul görmediği öğrenildi. F16 satış sürecinde sorun çıkacağının düşünülmediğini belirten kaynaklar, 8 Şubat itibariyle de Senato'nun iki haftalık tatile girdiğini hatırlatıyor. Dolayısıyla söz konusu sürede hem Senato, hem de Kongre'de girişimin bir karşılık bulacağı düşünülmüyor. Sessizlik sürecinin Türkiye saati ile pazar sabaha karşı dolması bekleniyor.