Dünya Son dakika... Sarkozy'ye hapis cezası

Son dakika... Sarkozy'ye hapis cezası

01.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Fransız mahkemesi ülkenin eski liderine yolsuzluktan üç yıl hapis cezası verdi, karar dünyada anında ilk haber oldu.

Son dakika... Sarkozyye hapis cezası

Fransa'da yolsuzluk davasında yargılanan eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında bugün karar verildi. Hakim, Sarkozy için iki yılı ertelemeli üç yıl hapis cezasına hükmetti.

Haberin Devamı

Sarkozy cezasını ev hapsinde çekebilir ve kendisine elektronik kelepçe takılabilir. Ancak Sarkozy'nin cezaya itiraz etmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında mahkemeye gelen Sarkozy, Fransa'da yolsuzluk suçlamasıyla yargıç karşısına çıkan ilk eski cumhurbaşkanı olmuştu.

2007-2012 arasında Fransa'yı yöneten Sarkozy, partisi hakkında yürütülen mali soruşturma konusunda bilgi sızdırması için bir yargıca rüşvet vermeye çalışmakla suçlanıyordu.

Sarkozy'nin 2007 yılındaki seçim yarışını gizli bağışlarla yürüttüğü suçlamalarını araştıran savcılar, Fransız lider ve o dönemki avukatı Thierry Herzog'u, bu soruşturmayla ilgili bilgi vermesi karşılığında yargıç Gilbert Azibert'e Monako'da prestijli bir görev teklif etmekle suçluyordu. Soruşturma kapsamında Sarkozy ve Thierry Herzog'un 2013-2014 yılları arasındaki telefon konuşmaları dinlenmişti.

Haberin Devamı

CHIRAC'TAN SONRA İKİNCİ İSİM

Sarkozy, modern Fransız tarihinde Jacques Chirac'dan sonra yolsuzluktan mahkum olan ikinci isim oldu. Fransa'da bir diğer eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac da 2011 yılında zimmetine para geçirmekten hüküm giymişti. Chirac, 2011 yılında kamu fonlarını yönlendirmek ve kamu güvenini istismar etmek suçlamalarından ötürü iki yıl hapis cezası almış, sağlığının kötü olmasından dolayı yargıç karşısına çıkmamıştı.

DİĞER DOSYALAR

Sarkozy hakkında henüz davaya dönüşmemiş başka yolsuzluk dosyaları da var. Eski cumhurbaşkanının 2007 seçimi için kozmetik firması L'Oreal'in varisi Liliane Bettencourt'tan yasa dışı bağış kabul ettiği suçlaması 2013 yılının Ekim ayında yargıçlar tarafından düşürülmüştü.

Bunun dışında savcılar, Sarkozy'nin aynı seçim kampanyası için Muammer Kaddafi'nin yönetimde olduğu 2007 yılında, Libya'dan milyonlarca euro değerinde bağış aldığı iddiasını da ortaya atıyor.

2018 yılında Sarkozy, yolsuzluk, yasa dışı kampanya fonlaması ve kamu fonlarını zimmetine geçirmekle suçlandı.

Başka bir dava kapsamında ise bu yıl içinde bu sefer 2012 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında mali kuralları ihlal ettiği mahkemeye çıkacak. Bu davada savcılar Sarkozy'nin kampanyasını yürüten grubu Bygmalion adlı halkla ilişkiler şirketi tarafından idare edilen büyük bir fatura sahtekarlığı yoluyla yaklaşık 43 milyon euro harcamakla suçluyor. Bu, yasaların izin verdiği kampanya fonunun neredeyse iki misli bir miktar.