Dünya The Economist Türk silahlarını yazdı! Kök söktürüyor

The Economist Türk silahlarını yazdı! Kök söktürüyor

21.09.2023 - 16:08 | Son Güncellenme:

Savaş gemilerinden insansız hava araçlarına dünya silah pazarına hızlı bir giriş yapan Türkiye'nin ABD'den ucuz, Çin'den güvenilir ürünler sunduğunu belirten dergi, özellikle Körfez ülkelerinin Ankara'nın kapısında beklediğini yazdı.

The Economist Türk silahlarını yazdı Kök söktürüyor

İngiliz The Economist dergisi, 'Dünyanın yeni silah satıcılarıyla tanışın' başlığıyla yayımladığı haberde Türkiye'ye özel bir yer ayırdı. Haberin spotunda 'Ucuz insansız hava aracı, savaş uçağı ve tank nereden alınır' ifadesini kullanan The Economist, Kuzey Kore'nin 'tombul' lideri Kim Jong-un'un zırhlı yeşil trenine binerek gittiği Rusya'da Vladimir Putin'le el sıkıştığını ve silah satışına dair dikkat çekici cümleler kurduğunu yazdı.

Haberin Devamı

KÖK SÖKTÜRÜYOR

Halihazırda yeryüzündeki en büyük beş silah ihracatçısı ABD, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya'nın toplam ticaretin dörtte üçünden fazlasına sahip olduğunu aktaran dergi, geleceği parlak silah üreticilerinin ise yeniliklerden hoşlanmayan eski kafalılara kök söktürdüğünü bildirdi. Söz konusu ülkelerin değişen jeopolitiğin ortaya çıkardığı fırsatların tadını çıkardığını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden yararlandığını kaydeden The Economist, Moskova'nın ise mevcut tabloda yalnızca Kuzey Kore ve İran'dan silah satın alabildiğini dile getirdi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Güney Kore, Rusya'nın Ukrayna'daki işgalini bir koza dönüştüren 'düşman kardeşi' Kuzey Kore'den de iyi durumda. Ukrayna'daki savaş başlamadan hayli önce ihracatını artıran Seul yönetimi, dünya listesinde dokuzuncu sıraya kadar yükselmiş durumda. Dahası, Güney Kore'nin hedefi 2027'de dünyanın en büyük dördüncü silah ihracatçısı olmak.

Haberin Devamı

1000 TANK SİPARİŞİ

Geçen yıl 17 milyar dolarlık silah satan Seul yönetiminin en büyük müşterisi, 14,5 milyar dolarla Doğu Avrupa ülkesi Polonya oldu. The Economist'e göre, Rusya'ya karşı Avrupa'nın savunmasında kendini ön cephede gören Polonya'nın Seul yönetimiyle imzaladığı silah anlaşmalarının boyutu dudak uçuklatıcı. Silah paketinde 1000 adet K2 Black Panther tankı var. Seul yönetimi 180 tankı kendi ordusunun envanterinden teslim edilecek, 820 tank ise Polonya'da lisanslı üretilecek.

The Economist, 1000 tank siparişinin çapını halihazırda İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya ordularının tümünde bu sayıda tank olmadığını belirterek vurguladı.

48 adet T-50 Golden Eagle savaş uçağının da yer aldığı sipariş listesinde, ayrıca yüzlerce çoklu roket atar sistemi, kendinden kundaklı havan topları var.

Ukrayna'nın batı komşusu ve en sadık müttefiklerinden Polonya, Kiev yönetimiyle yaşadığı tahıl ihracatı anlaşmazlığı nedeniyle artık Ukrayna'ya silah yardımı yapmayacağını duyurdu.

The Economist Türk silahlarını yazdı Kök söktürüyor

TÜRKİYE'NİN HIZLI YÜKSELİŞİ

The Economist, hızlı teslimatıyla öne çıkan Güney Kore'yi Türkiye'nin izlediğini belirtip Ankara'nın son 20 yılda hayata geçirdiği yatırımlarla silah üretiminde neredeyse kendi kendine yetecek seviyeye ulaşmayı hedeflediğini yazdı.

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların söz konusu üretimi daha da acil hale getirdiğini belirten dergi, SIPRI verilerine göre Türkiye'nin silah ihratacının son beş yıllık dönemde yüzde 69 arttığını ve global silah pazarındaki payını iki katına çıkardığını aktardı.

Yerel bir savunma kuruluşunun Temmuz ayında yayımladığı rapora da yer veren The Economist, Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatı'nın 2022'de bir önceki seneye göre yüzde 38 artış yaşadığını ve 4,4 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştığını bildirdi.

The Economist Türk silahlarını yazdı Kök söktürüyor

SAVAŞ GEMİLERİNDE YENİ SATIŞLAR BEKLENİYOR

Ankara'nın 2023'teki hedefinin 6 milyar dolar olduğunu dile getiren dergi, Pakistan'ın Türkiye'den modernize edilmiş denizaltılar ve savaş gemileri satın aldığını yazdı. Türkiye'nin ürettiği savaş gemilerinin rekabetçi fiyatlara sahip olduğu ve yeni satışların yapılmasının beklendiği yorumunu yapan The Economist, buna karşın silahlı insansız hava araçlarının Ankara'nın silah ihracatında başı çektiğini yazdı.

Haberin Devamı

ABD'DEN DAHA UCUZ, ÇİN'DEN DAHA GÜVENİLİR

18 Temmuz'da Akıncı SİHA'lar için Suudi Arabistan'la 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandığını hatırlatan The Economist, Akıncı'nın Azerbaycan, Ukrayna, Libya ve Etiyopya'daki savaşlarda kullanılan Bayraktar TB2'yi piyasaya çıkaran Baykar tarafından üretilidiğini bildirdi.

ABD'nin MQ-1 Predator drone'unu Türkiye'ye satmayı reddetmesi üzerine Bayraktar TB2'nin geliştirildiğini kaydeden dergi, Türk SİHA'sını temin etmek için halihazırda 20'yi aşkın ülkenin sıraya girdiği bilgisini verdi. Bayraktar TB2'nin ABD'nin ürettiği alternatiflerinden daha ucuz olduğunu, yanı sıra kolaylıkla teslim alınabildiğini aktaran dergi, Türk SİHA'sının Çin'in drone'larından daha güvenilir olduğunu da ekledi.

The Economist Türk silahlarını yazdı Kök söktürüyor

AKINCI KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN ALICI BULACAK

Akıncı SİHA'nın daha güçlü olduğunu dile getiren The Economist, aralarında havadan havaya füzeler ve 250 kilometre menzile sahip yerli üretim gizli seyir füzesi SOM'un da bulunduğu daha ağır silahlar taşıyabildiğini yazdı. Akıncı'nın ABD'ye olan silah bağımlılığını azaltmak isteyen Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar gibi diğer Körfez ülkeleri arasında alıcı bulacağı yorumunu yapan dergi, söz konusu ülkelerin takip edilecek bir örnek olarak düşündükleri Türkiye'yi aynı zamanda hazır bir ortak olarak da gördüklerini ekledi.

Haberin Devamı

EN AZ BİR ÜLKE ANKARA İLE GÖRÜŞÜYOR

Türkiye'nin tutkusunun üzerinde çalışılan diğer projelerden de anlaşıldığını kaydeden The Economist, yakın zamanda suya indirilen donanmanın amiral gemisi Anadolu'nun Bayraktar TB2'leri taşıyacağını aktardı. Yayın organına göre, en az bir Körfez ülkesi 25 bin tonluk geminin benzerini satın almak için görüşmeler yapıyor.

F-35'E BİR YANIT: KAAN

Beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ın 2023 bitmeden uçacağı bilgisini de veren dergi, KAAN'ın Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına bir yanıt olarak görülebileceği yorumunu yaptı. The Economist'e göre, Türkiye ABD'nin F-35 satmayacağı ya da Washington'ın şartlarını kabul etmeyen herkese uçağı pazarlayacak. Yine Körfez ülkeleri ilk sıralarda yer alabilir.

Türkiye ve Güney Kore'nin ana rakiplerinin sorunlarından faydalandığını kaydeden The Economist, Ukrayna işgali nedeniyle halihazırda dünyadan izole edilen Rusya'nın silah satışlarının önümüzdeki yıllarda daha da düşeceği tahmini yaptı.

The Economist Türk silahlarını yazdı Kök söktürüyor

ÇİN MÜŞTERİLERİNİ BIKTIRDI, TÜRKİYE'YE KAPI AÇILDI

Dergiye göre konuşan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Tom Waldwyn, silahlı insansız hava aracı pazarına hakim olmak için yola çıkan Çin'in düşük kalite ve kötü destekten bıkan müşterilerini kaybettiğini söyledi. Waldwyn’e göre, bu tablo Türkiye'ye bir kapı açtı.

The Economist, Türkiye ve Güney Kore'yi ülkelerin nasıl kazançlı silah sanayii kurabileceklerini gösteren örnekler olarak verdi. Hindistan ise, bunun nasıl yapılmamasını gösteren bir ders.