Dünya Son dakika: Rusya'ya büyük darbe! Zelenskiy: Bize ilham oldu...

Son dakika: Rusya'ya büyük darbe! Zelenskiy: Bize ilham oldu...

08.03.2022 - 08:14 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 13'üncü gün... Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Rus generalin öldürüldüğü duyuruldu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rus güçlerinin ateşkes anlaşmasını ihlal ederek Mariupol kentinde mahsur kalan sivillerin tahliye rotasını bombaladığını söyledi. Rus kontrolüne geçen bölgede tank sivil aracı vurdu, görüntüler ise tüyler ürpertti. ABD'den ise peş peşe bomba açıklamalar geldi. Zelenskiy Avam Kamarasına yaptığı konuşmada flaş mesajlar verdi. İşte Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden dakika dakika tüm gelişmeler...

Ukrayna'daki Rus işgalinin 13'üncü gününde, dünyanın gözü kulağı savaştaki gelişmelerde. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, işgalin başladığı 24 Şubat'tam bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1200'e ulaştığını açıkladı. 27'si çocuk olmak üzere en az 406 kişinin hayatını kaybettiği, 801 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Müzakerelerin üçüncü turunda Ukrayna’da geçici ateşkes devreye girmedi, tahliyeler yapılamadı. İşte Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine tüm gelişmeler...

Haberin Devamı

06.30: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, Ukrayna'nın Sumi kentinden alınan yaklaşık 5 bin kişinin tahliyesinin tamamlandığını belirterek, tahliye edilenlerin arasında Türk vatandaşlarının da bulunduğunu duyurdu.

05.40: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir kez daha siren sesleri yükseliyor.

04.14: Rusya, hem kendi topraklarından hem de Belarus'tan ağır silahlar naklederek, Kırım'dan da Ukrayna'nın güney kentlerine zırhlı trenlerle silahlar gönderdi. Ağır silahların taşındığı trenlerden birine ait sosyal medyada gündem olan görüntülerde, Rusya'nın Kırım'daki askeri birliklerinden roket, ağır zırhlı araçlar ve hafif silahlar gönderdiği ifade edildi.

03.54: Rusya, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir askeri kışlaya savaş uçakları ile roket saldırısı düzenlerken, Harkov kentindeki bir askeri üsse ise hava saldırısı düzenleyerek askeri üssü tamamen imha etti.

Haberin Devamı

03.46: Rus askerleri, Ukrayna için stratejik öneme sahip televizyon kanallarını ve radyo istasyonlarını kontrol altına almaya başladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde, Rus askerlerinin Berdyansk kentinde yayın yapan bir televizyon kanalı ve radyo istasyonu binasına girdiği dikkat çekti.

02.40: Macaristan, Rusya'ya yönelik olası doğalgaz ve petrol yaptırımlarını desteklemeyeceğini açıkladı.

02.40: Pentagon, Polonya'nın uçaklarını Ukrayna'ya gönderilmek üzere ABD'nin emrine verme görüşünün NATO'da endişelere neden olduğu ve bu teklifin makul olmadığını açıkladı.

02.36: Japonya hükümeti, aralarında kurşungeçirmez yelek ve kaskların da bulunduğu savunma ve yardım malzemelerini Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'ne (SDF) ait bir nakliye uçağıyla Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna'ya gönderdi.

Son dakika: Rusyaya büyük darbe Zelenskiy: Bize ilham oldu...

ZELENSKİY'DEN BM'YE TEPKİ

02.18: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkene yaptığı saldırılara yönelik "savaş" ibaresi kullanmayan Birleşmiş Milletler'e (BM) tepki gösterirken, konuşmasında ABD'nin Rusya'ya yönelik petrol yaptırımına karşı ABD Başkanı Joe Biden'a minnettar olduğunu belirten Zelenskiy, "ABD, işgalcileri önemli ölçüde zayıflatacak bir adım attı. Bu karar için ABD Başkanı Joe Biden'a şahsen minnettarım" dedi.

Haberin Devamı

01.40: NATO tarafından yapılan açıklamada, NATO ülkeleri Savunma Bakanları'nın Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son gelişmeler ışığında 16 Mart tarihinde video konferans yoluyla olağanüstü bir toplantı düzenleyecekleri duyuruldu.

01.24: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sivil kayıpların verilmemesine yönelik günlerdir uygulanan ateşkes rejiminin bugün de sürdürülmesine yönelik Rusya'dan Ukrayna'ya yeni bir teklif geldi. Rusya Savunma Bakanlığı'nın tarafından sunulan öneride, "9 Mart 2022'de saat 10.00'dan itibaren (Moskova Saati), Rusya sessizlik rejimini ilan ediyor ve insani yardım koridorlarını sağlamaya hazırdır" ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında ise, Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkov ve Mariupol'dan açılacak insani koridorlar ile sivillerin Belarus ve Rusya topraklarına tahliye edilmesi teklif edildi.

Açıklamada, Ukrayna tarafına kamuoyundan deklare edilen teklifin dikkate alınması talep edilerek, "Belirtilen açıklama vakit kaybedilmeden Ukrayna tarafına (Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk'a) iletilmelidir. Ve belirtilen rotaları ve insani koridorların uygulanma saatini 9 Mart saat 03.00'e kadar (Moskova saatiyle) kararlaştırmak teklif edilmelidir. Ve aynı şekilde belirtilen saate kadar alınacak aksiyonları yazılı bir şekilde onaylanması. Bununla birlikte açıklanan rotalarda insani operasyonun güvenliğinin Ukrayna yetkilileri tarafından garanti edilmesi" ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın sonunda ise Ukrayna tarafının teklifi Rusça ve İngilizce olarak diğer ülkelerin büyükelçiliklerine iletmesi talep edildi.

Haberin Devamı

01.12: CNN TÜRK muhabiri Samet Güner verdiğ bilgide şu ifadeleri kullandı: Kiev'in güvenli olmadığı bilgisi ile beraber Lviv'e geldik. Gelirken süreci takip ettik. Hala iletişim içinde olduklarımız ve yerel kaynaklarımız var. Süreç biraz daha yumuşadı. Bugün daha sakin. Biz Kiev'den ayrılırken bomba sesleri hala yükseliyordu. Her mahalle ve her köyün önünde önlem alınmış şekilde.

Haberin Devamı

00.20: Rusya Merkez Bankası, döviz cinsinden hesabı bulan müşterilerinin en fazla 10 bin dolar para çekebileceğini açıkladı. Ayrıca bankaların vatandaşlara yabancı para birimi satmaları ikinci bir karara kadar yasaklandı.

00.16: Coca-Cola, Rusya operasyonlarını askıya alacağını söyledi.

00:02: ABD, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladığını duyurmuştu. ABD’nin kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür ederek, “Putin'in savaş makinesinin kalbine saldıran ve ABD pazarından petrol, gaz ve kömürü yasaklayan ABD'ye ve Joe Biden’ın kişisel liderliğine müteşekkiriz. Diğer ülkeleri ve liderleri takip etmeye teşvik edin” dedi.

23.56: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir kez daha siren sesleri yükseliyor.

23.44: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldiği ve görüşmenin 1 saatten fazla sürdüğü açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Blinken ve Macron’un Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı karşısında güçlü ABD-Fransa işbirliğinin sürdürülmesi gereği üzerinde anlaştığını duyurdu.

23.30: Geçtiğimiz günlerde Kremlin Sarayı'nda yüz yüze görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett bu kez telefonda görüştü.

Kremlin Sarayı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Rusya'nın Donbass'ı korumak için devam eden özel askeri operasyonuyla bağlantılı olarak gelişen durumun çeşitli yönleri tartışıldı. Vladimir Putin, Rus heyeti ile Ukrayna makamlarının temsilcileri arasında 7 Mart'ta Belarus'ta gerçekleşen üçüncü tur müzakerelere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı" denildi.

23.07: AB Rusya ile yaşanan kriz sonrası enerji bağımlılığını azaltmak üzere yeni bir hamle yaptı. Yeni strateji ile AB Rusya'ya bağımlılığı 3’te 1 oranında azaltmayı hedefliyor. AB Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji strateji planı REPowerEU ile AB ülkelerinin Rus enerji ürünlerine bağımlılığını azaltarak, Rusya'nın savaş kasasını daraltmak istiyor. Buna göre AB hızlı bir şekilde Rusya dışında kaynak ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz alımı ve yenilenebilir enerji üretimi atağı yapacak.

23.06: Ukrayna ordusu, Mıkolayiv semalarında saldırı için uçan Mi-24 tipi Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopteri düşürdü. Omuzdan atılan uçaksavarlar ile vurulan helikopter boş bir araziye düşerken helikopterin 2 mürettebatı hakkında henüz bilgi verilmedi.

23.04: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Rusya’nın askeri gücünün sanıldığı kadar olmadığını ve Ukrayna’nın bunu herkese gösterdiğini ifade ederek, “Ukrayna, Rusya’nın askeri gücüne dair tabuları yıktı” dedi.

22.53: Polonya, ordu envanterindeki tüm MİG-29 uçaklarını derhal ve ücretsiz olarak ABD'nin Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'ne taşımaya ve ABD hükümetinin emrine vermeye hazır olduğunu açıkladı.

22.12: Rusya yarın sabah için de insani ateşkes kararı aldığını duyurdu.

21.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı.

21.03: Ukrayna'nın Harkiv kenti İl Polis Müdürlüğü yetkilisi Sergey Bolvinov "Bugün Harkiv ve çevresinde Rus saldırılarında 27 sivil hayatını kaybetti." açıklamasını yaptı.

20.50: ABD'li fastfood devi McDonald's, Rusya'daki restoranlarını ve operasyonlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Rusya'da McDonalds 31 Ocak 1990'da Sovyetler Birliği döneminde açılmıştı. Başkent Moskova'daki bu şube açıldığı gün önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.

ZELENSKİY İNGİLİZ VEKİLLERE HİTAP ETTİ

20:10: Ukrayna Lideri Zelenskiy Avam Kamarası'nda İngiliz vekillere hitap etti: Zelenskiy'in açıklamaları şöyle: Savaşmaya devam ediyoruz. 4. günde ilk esirler alınmaya başladı. Onlara insancıl muamele ettik. 8. günde Rus tanklarının bir nükleer enerji santlarini vurduğunu gördük ve tüm dünya bunun dünya için bir tehdit olduğunu gördü. NATO hava sahasını kapatmadı ve halk sokaklara çıktı. Halk elleri ile tankları durdurmaya çalıştı. Rus ordusunun kayıpları 10 bini geçti. Buna bir general de dahil oldu. Bu da bize bir ilham oldu. 50'den fazla çocuk öldü. Bu çocuklar yaşayabilirdi ama bu insanlar onları bizden aldı.

ABD VE İNGİLTERE'DEN RUSYA'YA ENERJİ YAPTIRIMI

19.45: İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng: İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak.

19.30: Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. Biden, “Rusya'nın saldırganlığı hepimize mal oluyor” dedi. Biden, Ukrayna krizinin enerjide bağımsız olunması gerektiğini hatırlattığını ifade etti.

19.00: ABD Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Berrier: Ukrayna'da 2 ila 4 bin arasında Rus askeri zayiatının olduğunu tahmin ediyoruz.

18.57: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg kameraların karşın geçerek flaş açıklamalarda bulundu. Stoltenberg'in açıklaması şöyle: NATO bir savunma ittifakıdır. Biz savaşmak istemiyoruz. Bir tehdit değiliz.Biz savaşın başka bölgelere yayılmasını engellemek istiyoruz. Letonya'daki varlığımız da bir birlik mesajıdır.

Son dakika: Rusyaya büyük darbe Zelenskiy: Bize ilham oldu...

18.32: Rusya'nın, Japonya’nın kamu yayıncısı NHK'nin ülkedeki yayınlarını askıya aldığı bildirildi. Karar, Moskova'nın Japonya’yı dost olmayan ülkeler listesine almasının ardından geldi.

18.27 İsveç Başbakanı Magdelana Andersson, ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapmasının Avrupa'daki mevcut güvenlik durumunu istikrarsızlaştıracağını ve gerilimi artıracağını ifade etti.

18.22 Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB)'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltırken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırarak 'enerji bağımsızlığını' sağlamayı hedefleyen bir planı yayımladı. Planın hayata geçirilmesiyle Rus gazına bağımlılığın bu yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltılabileceği ön görülüyor. Avrupa Komisyonu bu planla 2030'da Rus gazıyla bağlarını tamamen koparabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarının etkisini azaltmak, önümüzdeki kış için gaz arzımızı çeşitlendirmek ve temiz enerji geçişini hızlandırmak için şimdi harekete geçmeliyiz."

18.08: Rus ordusu, Ukrayna’nın Harkov kentinde bulunan bir hastaneyi vurarak kullanılamaz hale getirdi. Harkov Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Matsokin saldırının ardından yaptığı açıklamada, “Burası şehir hastanesinin hasta kabul girişi. Belki de NATO’nun gizli merkezidir burası. Göçük altında kalan hastalar kendi imkanlarıyla yıkıntıların altından çıkmaya çalıştı” dedi.

17.45 : Ukraynalı yetkililer, ülkenin kuzeydoğusundaki Sumi kentinden insanları tahliye eden otobüslerin Poltava kentine doğru yola çıktığını söylüyor. Otobüsler Ukrayna kontrol noktasından geçerken ateş açılması nedeniyle kısa süreliğine durduruldu. Sumi Belediye Başkanı Dmitro Zhivitskiy, burada Rus askeri araçlarının belirdiğini ve yer yer ateş açtığını ancak saldırının otobüsü hedeflemediğini söyledi. "Rus zırhlı araç konvoyu bölgeyi hızla terk etti" di

17.00 : ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'da savaşmaları için Suriye'den paralı asker toplamaya çalıştığını söyledi. Yetkili, gazetecilere verdiği demeçte, "[Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in] Ukrayna içinde çok önemli bir muharebe gücü taahhüdünü desteklemek için yabancı savaşçılara ihtiyacı olduğuna inandığı görüşünü dikkate değer buluyoruz." dedi.

16.25 : Demokrat Senatör Coons, CNN'e verdiği demeçte ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı planladığını ve duyurunun Salı ya da Çarşamba günü yapılacağını açıkladı.

15.51 : Dünya Sağlık Örgütü, Ukrayna'daki hastanelere, ambulanslara ve diğer sağlık tesislerine yönelik saldırıların son günlerde hızla arttığını ve ülkenin hayati tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini söyledi.

15.23 : Ukrayna'nın Makariv bölgesi, Ruslarn kopntrolüne geçti. Bölgede Rus tankı sivil aracı vurdu. Sivil araçlar kullanan askerler, otomobillerin aynalarına sarı bantlar takıyor, ancak incelenen görüntülerde, bu araçta sarı bant olmadığı görülüyor. 

Son dakika: Rusyaya büyük darbe Zelenskiy: Bize ilham oldu...

Son dakika: Rusyaya büyük darbe Zelenskiy: Bize ilham oldu...

15.10 : Ukrayna Sumi bölgesi valisi, birinci dalgada yaklaşık 1000 yabancı öğrencinin tahliye edildiğini söyledi. 

15.05 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki sivilleri hedef aldığına dair güvenilir haberler olduğunu söyledi ve Moskova'yı çatışmayı sona erdirmeye çağırdı. Stoltenberg, "Çatışmanın tırmanıp Ukrayna dışına yayılmamasını sağlama sorumluluğumuz var" dedi ve ekledi: "Müttefik toprakların her karışını koruyacağız ve savunacağız." 

Stoltenberg, ayrıca 2 milyon insanın Ukrayna'dan kaçtığını ve Rusya'nın savaş suçu işlediğini ifade etti.

14.30 : Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Salı günü ateşkes anlaşmasını ihlal ederek kuşatma altındaki Mariupol kentinde mahsur kalan sivillerin tahliye rotasını bombaladığını söyledi. Nikolenko, "Mariupol'e insani yardım götürmeye ve sivilleri Zaporizhzhia'ya tahliye etmeye hazır 8 kamyon ve 30 otobüs bulunuyor. Rusya'nın taahhütlerini yerine getirmesi için baskı yapılmak zorunda" dedi.

14.20 : Estonya Başbakanı Kallas, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Rusya'nın özgür dünyadan soyutlanması gerektiğini söyledi. Blinken ise şu ifadeleri kullandı: "Estonya ve Baltık ülkelerinin zorluğa karşı direnmesi çok önemli. Amerika onların yanında duracaktır. Ukrayna'daki kadınların gücünü de düşünmemiz gerekiyor. Eşlerini bırakarak çocuklarını alıp yollara düştü. Bir çoğu savaşmaya devam ediyor. Pek çok Rus, Ukrayna'da ne olduğunu bilmiyor. Savaşın maliyeti Rusya için sürekli artıyor. Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltması için bu bir fırsat" dedi.

14.13 : Geçtiğimiz hafta Rusya'dan ham petrol satın alması kararı nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Shell, bugün yayımladığı basın açıklamasında bu durumdan dolayı özür diledi ve Rusya'dan petrol ve gaz almayacağını açıkladı.

13.45 : Ukrayna Enerji Bakanı, enerji altyapısındaki tahribin onlarca milyar hryvnia değerinde olduğunu söyledi. 

13.12 : İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan yeni bir analiz, Rus kuvvetlerinin Pazar günü düzenlediği Irpin saldırısı sırasında savaş hukukunu ihlal ettiğini öne sürüyor.

Buna göre yüzlerce sivilin Rus ordusunun Ukrayna'nın kuzeyindeki ilerleyişinden Kiev'e kaçmak için kullandığı yol üzerindeki bir kavşak, Rus kuvvetleri tarafından saatlerce bombalandı.

13.02 : Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Sumi’deki saldırılarında 2'si çocuk 9 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sumi Valiliği ve Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada Sumi bölgesindeki saldırılarda 9 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Rus uçakları Sumi bölgesinde, sivil yerleşim yerlerini vurdu. Bölgede kurtarma ekipleri çalışmalarına devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

12.50 : BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

12.35 : Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD'nin Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi "barış içinde bir arada yaşama" ilkesine geri dönmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlık, ABD ile dürüst ve karşılıklı saygıya dayalı diyaloğa açık olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerde normale dönülebileceğine dair umudun sürdüğünü de sözlerine ekledi.

12.05 : Rus askerlerinin Harkov’da sivil yerleşimlere gerçekleştirdiği saldırıların ardından Ukrayna Acil Durumlar Servisi, 4 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, "Krasnadarskiy caddesinde 9 katlı bir binanın vurulması sonucunda çıkan yangında bin 500 metrekarelik alanda 27 daire zarar gördü. Yangına 50 araç ve 200 personel ile müdahale edildi” ifadeleri kullanıldı.

11.40 :Ukrayna lideri Zelenskiy, Donbass ve Kırım'ın Rus toprağı olarak tanınmasına ilişkin soruya "İnsanların orada nasıl yaşayacağına dair bir orta yol bulunabilir" dedi.

11.02 : Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Rusya'ya karşı tüm yaptırım seçeneklerin masada olduğunu, ancak Avrupa Birliği enerjiye yaptırım uygularsa, tüm AB ülkelerinin yükü taşıması gerektiğini söyledi.

Hoekstra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Enerji de dahil olmak üzere Hollanda için hiçbir önlem sınır dışı değildir. Bütün Avrupalı ​​müttefiklerimizin konumunu dikkate almak son derece önemli, bazıları petrol ve gaza Hollanda'dan çok daha fazla bağımlı. Diğerleri de bu yükü kaldırabilmelidir." ifadelerini kullandı.

10.38 : Ukrayna Acil Yardım Hizmetleri (SES), Rus birliklerin dün gece ve bu sahahın erken saatlerinde bombardımına devam etmesi nedeniyle ölen ya da yaralanan sivillerin sayısının artmaya devam ettiğini duyurdu.

10.05 : İskoçya ile Ukrayna arasında 24 Mart'ta Glasgow'da oynanması planlanan Dünya Kupası yarı final play off karşılaşması ertelendi. Maç muhtemelen Haziran'da oynanacak.

10.00 : Ukrayna Başbakan Yardımcısı,Sumy şehrinde insani koridorun Salı günü açılacağı ve sivillerin otobüslerle tahliye edilmeye başlanacağını açıkladı.

09.30 : Polonya sınır muhafızları, ülkeye yaklaşık 1 milyon 200 bin Ukraynalı göçmenin girdiğini açıkladı.

09.42 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayınladığı bir video mesajda, zorunlu askerlik yapanların veya yedek askerlerin Ukrayna’da cephe hattında gönderilmeyeceğini söyledi.

Putin bu mesajı, Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin yayınladığı videoda verdi.

07.42 : Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Ukrayna'ya yönelik işgal başlatması nedeniyle Rusya ve Belarus'a yönelik ek yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Hükümet yetkilileri ve ilgili kuruluşların varlıklarının dondurulacağını belirten Matsuno, Japonya'nın Rusya'ya petrol arıtma ekipmanı ihracatını, Belarus'a ise hem sivil hem de askeri kullanım amacı olan ürünler olarak bilinen çift kullanımlı malların satışını yasaklayacağını ifade etti.

07.17 : McDonald’s ve Coca Cola üzerinde, Rusya pazarından çıkma konusunda baskı artıyor. İki firma da sosyal medyada sert şekilde eleştiriliyor ve işgal ile ilgili açıklama yapmamakla suçlanıyor. Bazı kullanıcılar bu iki markanın boykot edilmesi çağrılarını da dile getirmeye başladı.

07.00 : Almanya'da hükümet, Almanya'nın Cuma günü Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel gıda güvenliği üzerindeki etkisini ve gıda piyasalarını en iyi nasıl istikrara kavuşturacağını tartışmak üzere Cuma günü G7 ülkelerinden tarım bakanlarının sanal bir toplantısına ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir yaptığı açıklamada, "Almanya ve Avrupa Birliği'nde gıda tedariki güvenli ancak AB dışındaki bazı ülkelerde - özellikle de kuraklık gibi sorunlar nedeniyle kıtlığın halihazırda hüküm sürdüğü günümüzde - daha büyük kıtlıklar beklenebilir." ifadelerini kullandı.

06.21 : ABD'li kozmetik markası Estee Lauder, açıklama yaparak ülkedeki tüm mağazalarını kapatmak da dahil olmak üzere Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini söyledi. Şirket ayrıca marka sitelerini ve Rusya'daki perakendecilerine yapılan sevkiyatları da askıya alacak.

RUS ORDUSUNUN EN BÜYÜK KAYBI

05.47 : Uluslararası ajansların "acil" koduyla duyurduğu habere göre, Ukrayna askeri istihbaratı açıklama yaparak, kuvvetlerinin kuşatma altındaki Harkov kenti yakınlarında bir Rus generalini öldürdüğünü ve bunun işgalde ölen ikinci Rus üst düzey komutanı olduğunu söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın 41. Ordusunun Birinci Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vitaliy Gerasimov'un Pazartesi günü öldürüldüğü belirtildi.

41. Ordu komutan yardımcısı olan bir başka Rus generali Andrei Sukhovetsky'nin Şubat ayı sonunda öldürüldüğü bildirilmişti.

Son dakika: Rusyaya büyük darbe Zelenskiy: Bize ilham oldu...

Ukrayna, güçlerinin 11.000'den fazla Rus askerini öldürdüğünü söyledi. Rusya yaklaşık 500 kayıp olduğunu doğruladı. Her iki taraf da Ukraynalı kayıpları açıklamadı.

05.30 : ABD yönetimi, Ukrayna’nın savaş uçağı talebini karşılayabilmek için seçenekleri değerlendiriyor. ABD’li parlamenterler konu ile ilgili Başkan Biden’a baskı yapıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumartesi günü bu çağrısını yinelemiş ve “Bize savaş uçağı vermezseniz siz de ölmemizi istiyorsunuz demektir” demişti. Beyaz Saray, Polonya ve Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden bu talebe karşılık verebilmenin lojistik engelleri olduğunu kaydediyor.

04.13 : Japonya hükümeti, Rusya işgali altındaki Ukrayna'da bulunan tüm Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak ülkeyi terk edeceğini açıkladı.

03.48 : Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın insani koridor önerisi ile açıkça alay ettiğini savundu. Kiev’deki ofisinden Pazartesi akşamı bir video mesaj paylaşan Zelenskiy, göstermelik olarak koridorlar açıldığını savundu ve Mariupol’da yolların mayınlandığını iddia etti.

Zelenskiy, "Bunlar insan değiller. Yeşil koridor üzerinde anlaşılmıştı, işe yaradı mı? Çalışan Rus tankları ve Rusya mayınları oldu. Mariupol halkı için ilaç ve gıda için kullanılması üzerinde anlaşılan yolu bile mayınladılar. İnsanları tahliye edecek otobüsleri bile bombaladılar. Aynı anda birkaç düzine insani için, işgal altındaki topraklara çıkan bir koridor açtıklarını söylüyorlar. Kendi halklarına, bak insanları kurtarıyoruz diye propoganda yapacaklar. Açıkça alay ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Son dakika: Rusyaya büyük darbe Zelenskiy: Bize ilham oldu...

03.25 : Dünya Bankası, yönetim kurulunun Ukrayna için 723 milyon dolarlık kredi ve hibe paketini onayladığını ve ülke Rus işgaliyle savaşırken hükümet bütçe desteği sağladığını açıkladı.

Bankadan yapılan açıklamada, paketin daha önceki bir kredisye ek olarak Hollanda ve İsveç'ten alınan garantilerle yaklaşık 139 milyon dolar artırılan 350 milyon dolarlık bir kredi eki içerdiği belirtildi. Paket ayrıca İngiltere, Danimarka, Letonya, Litvanya ve İzlanda'dan 134 milyon dolarlık hibenin yanı sıra Japonya'dan 100 milyon dolarlık paralel finansmanı da içeriyor.

Banka, 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalışıldığını duyurdu.

03.05 : BBC Panorama muhabiri Paul Kenyon, Ukruyna’nın liman kenti Odessa’da patlama seslerinin duyulduğunu bildiriyor. Kenyon, kentin batısından üç ya da dört büyük patlama sesi geldiğini aktardı.

Kentteki Ukrayna savunma birimleri, Rus gemilerinden atılan füzelerin hava savunma sistemleri ile havada patlatıldığını, seslerin bu patlamalardan geldiğini duyurdu.

02.07 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da devam eden savaşa rağmen halen başkent Kiev’de kaldığını, kaçmadığını ve kimseden korkmadığını belirterek, "Kiev'de kalıyorum. Bankova'dayım. Saklanmıyorum ve kimseden korkmuyorum" dedi.