Dünya 'Süper Salı'nın kazananları Biden ve Trump oldu

'Süper Salı'nın kazananları Biden ve Trump oldu

06.03.2024 - 07:55 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden ve bir önceki başkan Donald Trump, Süper Salı olarak isimlendirilen ve ülkede 15 eyalette birden yapılan ön seçimlerle Kasım ayında yeniden başkanlık yarışında karşı karşıya gelmeyi garantilediler.

Süper Salının kazananları Biden ve Trump oldu

Cumhuriyetçi Parti’nin güçlü başkan aday adayı Donald Trump, yapılan ön seçimlerde Alabama, Arkansas, Colorado, Maine, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Teksas ve Virginia’da rakibi Nikki Haley’e karşı üstünlük sağladı. Donald Trump hakkında devam eden federal ve ceza davalarına karşın Cumhuriyetçi seçmenin güçlü desteğini almaya devam etti.

Haberin Devamı

Her ne kadar Trump şu ana kadar ezici bir üstünlük elde etse de rakibine karşı resmen zaferini ilan edebilmesi için Süper Salı sonrasında yapılacak bir iki eyalette daha seçimleri kazanması gerekecek. Karşısında güçlü bir aday adayı olmayan Joe Biden da Süper Salı seçimlerinden beklendiği gibi zaferle çıktı. Ancak Joe Biden’a İsrail’e verdiği güçlü destek sebebiyle özellikle müslüman Amerikalıların verdiği oylarda ciddi azalmalar oldu.

Süper Salının kazananları Biden ve Trump oldu

Biden da yapılan ön seçimlerde Alabama, Arkansas, Colorado, Iowa, Maine, Massachusetts, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont and Virginia ve mektupla oy kullanılan Iowa’da ön seçimleri kazandı. Her ne kadar Biden ve Trump, ön seçimlerde yeniden adaylığı garantileyecek oyları alsalar da anketler Amerikan halkının iki aday hakkında da çekinceleri olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle iki adayın da ilerlemiş yaşta olmaları bir çok seçmen tarafından sorun olarak görülüyor. ABD Başkanı Joe Biden 81, eski başkan Donald Trump, 77 yaşında.

Haberin Devamı

GÖÇMENLİK VE EKONOMİ ÖNDE GELEN KAYGILAR

Edison araştırma şirketinin, Kaliforniya, Kuzey Carolina ve Virginia'da yaptığı sandık çıkış anketlerine göre, göçmenlik ve ekonomi her iki partinin seçmenleri için de önde gelen kaygılar. Bu eyaletlerdeki Cumhuriyetçi seçmenlerin çoğunluğu yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini desteklediklerini söylüyor.

Göçmenleri sert bir tavır sergileyen Donald Trump, kampanyasında bugüne dek yaptığı açıklamalarda, seçilmesi halinde ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme operasyonunu gerçekleştirme sözü verdi. Bugüne dek yapılan ön seçimlerde başkent Washington haricindeki tüm eyaletlerde rakibi Nikki Haley’e üstünlük sağlayan Donald Trump, Fox haber kanalına verdiği demeçte Süper Salı da yapılan tüm ön seçimleri de kazanacağını söyledi.

Süper Salının kazananları Biden ve Trump oldu

ABD genelinde 19 Mart tarihine kadar yapılacak diğer seçimlerle birlikte halkın üçte ikisinin başkanlık yarışına dair tercihlerini ortaya resmen koymuş olacaklar. Trump’ın da bu tarihten hemen sonra kesin zaferini ilan etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Salı günü yapılan seçimlerde ABD’li partili seçmenler ayrıca Californiya'da Demokrat ABD Senatörü Dianne Feinstein ve kısa bir süre önce görevden ayrılan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin potansiyel haleflerini belirlemek için yapılan iki yarışma da dahil olmak üzere alt sıralardaki adayların yarışları için de oylarını kullandılar.

Ünlü ABD’li şarkıcı Taylor Swift sosyal medya platformu Instagram’dan yaptığı bir paylaşımda halkı oy kullanmaya çağırdı ancak Swift her hangi bir aday lehine bir ifade kullanmadı. Genel beklenti başkanlık seçimlerden genel beklenti 2020 yılında olduğu gibi Swift’in Biden’ı destekleyeceğini açıklayacağı yönünde.
Öte yandan Her ne kadar birçok eyalette ön seçimleri kazansa da bazı eyaletler de rakibi Niki Haley’in yüzde 40 civarında oy alması eski başkanı Donald Trump için Cumhuriyetçi partili seçmenin verdiği bir uyarı mesajı olarak yorumlanıyor.

TRUMP'IN ZAFER KONUŞMASINDA BİDEN'A SERT ELEŞTİRİLER

Cumhuriyetçi Parti Başkan Aday Adayı Donald Trump, ön seçimlerin ilerleyen saatlerinde Florida eyaletinin Plam Beach kasabasında kendisini destekleyenlere seslendi. Konuşmasında ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomik programını eleştiren Trump, ABD'nin enerji devi bir ülkeden bugün Venezuela'dan petrol ithal eden bir ülke haline geldiğini iddia etti. Trump, dünyada ABD'ye saygının ve güvenin azaldığını kendisinin seçilmesi halinde ABD'nin yeniden saygın bir ülke haline geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Donald Trump, kendisinin başkanlığı döneminde IŞID'i 4 haftada bitirdiğini ileri sürdü. Trump ayrıca kendi başkanlığı döneminde Çin'le yapılan ticari anlaşmaların çok iyi olduğunu söyledi. Trump, başkanlık döneminde olduğu gibi konuşmasında COVID-19 için Çin virüsü ismini kullandı. Trump, Biden'ın Afganistan'dan asker çekme sürecini de hatırlattı ve o süreci de eleştirdi.

Donald Trump, göçmenlerle ilgili olarak da ABD'nin tarih boyunca görülmemiş şekilde bir istila altında olduğunu söyledi. Trump, 'Ülkemizi geri alacağız' ifadesini kullandı.