Dünya Taliban temsilcisi Almanya’yı karıştırdı!

Taliban temsilcisi Almanya’yı karıştırdı!

20.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’dan gelen üst düzey bir Taliban temsilcisinin, Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı camide konuşma yapması krize neden oldu. DİTİB, olayın tartışma yaratması üzerine açıklama yaparak “Taliban’ın insanlık, kadın ve özgürlük düşmanı” görüşlerine inançlarında yer olmadığını bildirdi.

Taliban temsilcisi Almanya’yı karıştırdı

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Alman haber ajansı dpa’ya, “Taliban temsilcilerinin Köln’de kürsüye çıkması kesinlikle kabul edilemez ve bu şiddetli kınanmalıdır” dedi. Faeser, Taliban’ın ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğuna dikkat çekti, “Taliban yetkililerinin Almanya’da yeri olmadığını” söyledi. Taliban yetkilisinin Köln’de bir camide konferans vermesine Almanya Dışişleri Bakanlığı tepki göstermiş ve bu kişilerin Almanya’ya nasıl geldiğinin bilinmediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Taliban temsilcisi Almanya’yı karıştırdı

Ernst Kuipers / Abdulbari Ömer

Tepkilere neden olan toplantının gerçekleştiği Köln-Chorweiler Camisi yönetimi, 16 Kasım’daki etkinliğe “dini bir etkinlik düzenleneceği gerekçesiyle” izin verildiğini belirtmiş, ancak sözleşmenin aksine bu etkinliğin tanımadıkları bir konuşmacının daveti ile siyasi bir etkinliğe dönüştüğünü açıklamıştı.

DİTİB Chorweiler camisi yönetimi dün yeni bir açıklama yaparak, etkinliğin tasvip edilmediği belirtildi, “Taliban’ın insanlık, kadın ve özgürlük düşmanı zihniyeti, bizim inancımızda hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz ve bu dini yoruma Müslümanlar olarak kararlı bir biçimde karşı duruyoruz” denildi. Açıklamada, “Almanya’da bize ait salonlardaki etkinliklere Taliban’ın katılmasını şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Bu arada konuşma yapan Taliban temsilcisi Abdulbari Ömer’in Hollanda üzerinden Almanya’ya geldiği tahmin ediliyor. Afghanistan International adlı bir internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ömer, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı Dünya Yerel Üretim Forumu’nun Lahey kentindeki bir toplantısına katıldı. Toplantı sırasında Ömer’in sosyal medyada Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers’le bir fotoğraf paylaştığı da görüldü. Hollanda Sağlık Bakanı Kuipers de olayla ilgili “X” üzerinden açıklama yaparak, Hollandalı yetkililerin Taliban temsilcisinin konferansta bulunmasının nasıl mümkün olduğunu araştırdığını ve paylaşılan fotoğraf nedeniyle de üzgün olduğunu, bu kişiyi tanımadığını belirtti.