Dünya Tam 46 yıldır gizemi çözülemiyor! Yayın kesintisinin ardındaki uzaylı paniği

Tam 46 yıldır gizemi çözülemiyor! Yayın kesintisinin ardındaki uzaylı paniği

16.05.2023 - 13:30 | Son Güncellenme:

Dünya dışı yaşamla ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. "Evrende yalnız mıyız?" sorusu hâlâ pek çok kişinin kafasını meşgul ederken, bundan tam 46 yıl önce yaşanan canlı yayın kesintisi ise hâlâ büyük bir gizemi peşinde sürüklüyor. İşte 'Uzaylı Yayını' olarak tarihe geçen canlı yayının ardındaki detaylar.

Tam 46 yıldır gizemi çözülemiyor Yayın kesintisinin ardındaki uzaylı paniği

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Takvimler 1977 yılını gösterdiğinde, İngiltere'deki haber programının rutin akışı sırasında garip bir olay yaşandı. Haber yayını, istasyonun daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen garip bir sinyalle kesintiye uğradı. Kesinti kısa sürdü ancak birçok kişinin az önce ne olduğunu merak etmesine neden oldu. Zamanla sinyalin dünya dışı bir uygarlıktan mesaj olduğu fikri benimsenince de bu olay tarihe 'Uzaylı Yayını' olarak geçti. Peki bu yayın sırasında neler yaşanmıştı?

Haberin Devamı

Tam 46 yıldır gizemi çözülemiyor Yayın kesintisinin ardındaki uzaylı paniği

'SİZİNLE KONUŞAN ASHTAR GALAKTİK KOMUTANLIĞININ SESİDİR'

26 Kasım 1977'de İngiltere'deki bir televizyon kanalı 'Güney ITV' adlı gece haber programını yayınlıyordu. 17.12 civarında, ekran aniden karardı ve etrafı uğursuz bir uğultu doldurdu. Birkaç dakika sonra yayın kesintisinden gelen bir ses şöyle dedi:

"Bu, sizinle konuşan Ashtar Galaktik Komutanlığı'nın bir temsilcisi olan Vrillon'un sesidir."

BARIŞ MESAJI VERİYORDU

Ses, nükleer silahların tehlikeleri hakkında uyarıda bulunan ve insanları daha iyi bir dünya yaratmak için birlikte çalışmaya teşvik eden bir barış mesajı vermeye devam etti. Mesaj, yaklaşık 5 dakika sürdü. Olay, çoğu mesajın gerçek olduğuna inanan izleyiciler arasında büyük bir kafa karışıklığına ve endişeye neden oldu.

Olaydan sonra, gizemli sinyalin kaynağı hakkında pek çok spekülasyon ortaya atıldı. Bazıları bunun bir aldatmaca olduğuna inanırken, diğerleri bunun gizli bir hükümet deneyi hatta uzaylı iletişimi olabileceğini düşündü. Sinyalin gerçek kaynağı hiçbir zaman kesin olarak belirlenmemiş olsa da, zamanla, sinyalin muhtemelen bir grup şakacı tarafından yaratılan aldatmaca olduğu düşünülmüştü.

Haberin Devamı

'Uzaylı Yayını' birçok kişinin aldatmaca olduğuna inanmasına rağmen, büyüleyici bir gizem olmaya devam ediyor. Yaşanan bu olay, dünyadaki pek çok kişinin hayal gücününü ele geçirdi ve yıllar boyunca sayısız kitap, makale ile belgesele ilham kaynağı oldu.

Tam 46 yıldır gizemi çözülemiyor Yayın kesintisinin ardındaki uzaylı paniği

DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞMADI

Ancak uzaylılardan geldiği düşünülen tek sinyal bu olmadı! ABD'li bilim insanları, radyo yayınlarını aramak ve gökyüzünü taramak için Ohio kırsalındaki devasa radyo teleskobu 'Big Ear'ı (Büyük Kulak) araştırmalarına dahil etti. Yine 1977 tarihinde yaşanan bir olaydan sonra hiçbir şey aynı kalmadı. Bir yaz gecesi radyo teleskobunun yakaladığı şaşırtıcı sinyal tam 46 yıl boyunca hiçbir kimse tarafından çözülemedi.

Takvimler 15 Ağustos 1977'yi gösteriyordu. Bir yaz gecesinde ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi'de profesör olarak görev yapan Jerry R. Ehman, saatlerce çalıştığı için kendini oldukça yorgun hissediyordu. 'Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırma'sında (SETI) gönüllü olarak çalışan Ehman'ın görevi uzaylıların varlığını kanıtlamak için bilgisayar çıktılarını gözden geçirmekti. Her zamanki gibi bilgisayar çıktılarını detaylıca inceleyen Ehman, daha önceki kağıtlarda hiçbir fark etmediği önemli bir detayla karşılaştı. Gözlüklerini takıp kağıda daha yakından bakan Ehman şaşkındı. Çünkü daha önce hiç böyle bir şeyle karşı karşıya gelmemişti. Bulduğu şey, tarih boyunca devam eden dünya dışı yaşam arayışını önemli ölçüde etkileyecekti ancak o anda profesör tüm bunlardan habersizdi. Şaşkınlığı dakikalarca devam eden profesör en sonunda kararını verdi.

Haberin Devamı

'VAY CANINA' SİNYALİ

Karşısındaki kağıtta yer alan sekansı çözmek için eline kırmızı bir kalem alan Ehman, 2 rakam ve 4 harften oluşan bir diziyi daire içine aldı ve sayfanın hemen soluna "Wow!" (Vay canına!) şeklinde bir not düştü.

Profesör şaşkındı. 1'lerin, 4'lerin, 3'lerin ağırlıkta olduğu çıktıda açık açık '6EQUJ5' yazıyordu. Alt alta gelen bu sayı ve harflere bir süre anlam veremeyen Ehman'ın kafasında birçok soru işareti vardı. Bu mesaj uzaydan kim ya da kimler tarafından gönderilmişti? Bu bir tesadüf müydü yoksa aslında sanılanın aksine çok daha derin anlamlar barındıran gizli bir mesaj mıydı? Ehman'ın düştüğü not sebebiyle yıllar içinde 'Wow! signal' (Vay canına! sinyali) olarak anılacak olan bu sinyal bir uydudan mı yoksa o anda gökyüzündeki bir uçaktan mı gelmişti?

Tam 46 yıldır gizemi çözülemiyor Yayın kesintisinin ardındaki uzaylı paniği

'Vay canına!' sinyali günümüzde 46 yıldır NASA'nın dünya dışı yaşam arayışı için başlattığı SETI projesindeki en güçlü sinyal adayı olarak görülüyor. Sinyalin keşfinden neredeyse yarım asır sonra amatör bir astrofizikçi olan Alberto Caballero, sinyalin gizemini çözmek için Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Gaia Uzay Gözlemevi tarafından toplanan verileri inceledi.Caballero, sinyalin geldiği tahmin edilen bölgede '2MASS 19281982-2640123' olarak adlandırılan ve Güneş ile neredeyse aynı sıcaklığa, genişliğe ve parlaklığa sahip bir nesnenin yer aldığını fark etti. Caballero, gözleminden sonra Güneş'e çok benzer bir yıldız bulduğunu kanıtlamak için var gücüyle çalıştı. Astrofizikçinin araştırması sırasında odaklandığı tek şey dünyadakine benzer bir yaşam şekliydi.

Haberin Devamı

Ancak Caballero'nun 'Vay canına!' sinyalinden yola çıkarak bulduğu yıldız, Dünya'ya çok uzak olduğu için bölgede yaşayan olası bir medeniyetle iletişim kurmanın zor, neredeyse imkânsız olduğunu söyledi. Yine de Caballero, yıldızın etrafındaki öte gezegenlere yönelik gözlemler yapmak için bu bölgenin çok uygun bir yer olabileceğini düşündü.