Gündem Antalya’da ilginç sonuçlar

Antalya’da ilginç sonuçlar

16.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hem Cumhurbaşkanlığı hem parlamento yenileme seçimlerinde Antalya ilginç ve çarpıcı sonuçlara sahne oldu. Kayıtlı 1 milyon 948 bin 104 seçmenin bulunduğu Antalya’da sandığa 1 milyon 944 bin 975 kişi gitti, yaklaşık 44 bin oy da geçersiz sayıldı.

Antalya’da ilginç sonuçlar

Oktay Pirim - Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı adaylarından Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 53.13 oranında oy toplarken, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 39.85 oranında oy aldı. Kentin iki önemli ilçesi Konyaaltı ile Muratpaşa’da iki aday arasında farklı sonuçlar kaydedildi. Kılıçdaroğlu, Antalya’nın 19 ilçesinden biri olan Konyaaltı’nda en yüksek oy oranı olan yüzde 69.25’e ulaştı, Erdoğan’ın oyu ise yüzde 25.23’te kaldı. Kılıçdaroğlu açısından en yüksek ikinci oy CHP’nin belediye başkanlığındaki Muratpaşa ilçesinden geldi. Kılıçdaroğlu yüzde 64.80, Erdoğan ise yüzde 29.16 aldı.

Haberin Devamı

Antalya’da ilginç sonuçlar

Antalya ilçelerinde Erdoğan en yüksek oya yüzde 56.24 ile milliyetçi ve Yörük seçmenlerin ağırlıkta olduğu Serik’te ulaştı. Burada Kılıçdaroğlu yüzde 38.36’da kaldı.

Sandıkların detaylarına bakıldığında ise çok ilginç sonuçlar da ortaya çıkıyor. Örneğin Alanya’da 1800’e yakın seçmenin Cumhur İttifakı’na oy verirken cumhurbaşkanı seçiminde aynı yönde tercih kullanmadıkları görülüyor.

Yine sandıklar, belediye başkanlarının görev yaptığı bazı ilçelerde kendi partilerine daha az oy çıktığını gösteriyor.

Döşemealtı ilçesi CHP’li, fakat bu ilçede CHP’ye ancak yüzde 29.35 oy çıktı, AK Parti ise 33.4 oy aldı. Keza CHP’li Kumluca belediyesinde CHP yüzde 26’da kalırken, AK Parti yüzde 33.7’ye ulaştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun milletvekili seçildiği Alanya’da benzeri bir sonuç görüldü. Alanya Belediyesi MHP’li fakat burada CHP, yüzde 31.6 oy alırken, MHP yüzde 11.38’de kaldı.

Haberin Devamı

Antalya’da ilginç sonuçlar

Milletvekilliği sonuçları

Yine kesin olmayan sonuçlara göre partilerin çıkartacağı milletvekillikleri de belli oldu. Antalya’da 17 milletvekilliğinden altısını AK Partisi, altısını CHP, ikisini MHP, ikisini İYİ Parti, birini de Yeşil Sol Parti kazandı.

Antalya’da ilginç sonuçlar

İttifak oylarına gelince... Cumhur İttifakı toplamda yüzde 40.83 oy aldı. İttifak bileşimlerinin dağılımında ise AK Parti yüzde 28.88, MHP yüzde 10.01, YRP yüzde 1.39, BBP ise yüzde 0.008 oya ulaştı.

Millet İttifakı’nın Antalya oy oranı ise yüzde 43.81. İttifak bileşenlerinden CHP’nin oy oranı yüzde 32.42, İYİ Parti’ninki ise 11.39.

Antalya’da ilginç sonuçlar

Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 9.42 oranında oy topladı. Bu ittifakın bileşenlerinden Yeşil Sol Parti 4.84. TİP ise yüzde 4.57 oy aldı.

Kim kazandı kim kaybetti sorusunun yanıtına gelince...

CHP, 2018 seçimlerine göre oylarını üç puan arttırmış görünüyor ama ittifakla girilen yerel seçimler baz alınırsa oylarında yaklaşık yüzde 18’lik bir düşüş görülüyor. AK Parti’de ise Menderes Türel’in Belediye Başkanı olduğu dönemdeki oylara göre hayli düşüş var. O dönemde Türel, AK Parti adayı olarak yüzde 47’ye varan oy toplamıştı. O günden bu yana AK Parti’nin milliyetçi ve muhafazakar oyların toplanmasında sorunlu olduğu ifade edilebilir. Bir başka sıkıntılı parti ise İYİ Parti.... 2018’e göre İYİ Parti’nin oylarında yüzde 55’lik bir kayıp var.

Haberin Devamı

Antalya’da ilginç sonuçlar

İddialar ve sonuçlar

Parlamento yenileme seçimleri tamamlanırken, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kaldığı anlaşılıyor. Önümüzdeki seçimde nasıl bir sonuç çıkacağını kestirmek hayli zor. Çünkü 14 Haziran seçimleri için yapılan tahmin ve yorumların büyük bölümü tutmadı. Türkiye’nin sebze ve meyve deposu olarak bilinen Antalya’da tarım kesiminin rahatsız olduğu ve oylarını muhalefete yönlendireceği yönündeki değerlendirmeler örneğin... Bu yaklaşımın karşılık bulmadığı sonuçlardan anlaşılıyor. Keza kira fiyatlarının yüksek oluşuna yönelik tepkiler, Antalya’da yaşayan 400 bin dolayındaki emeklinin sıkıntı içinde olduğu yolundaki şikayetler ve hizmet sektöründe çalışanların gelir sorunları... Bu yöndeki değerlendirmelerin sandığa yansıyacağı yolundaki iddiaların yine hedefine ulaşmadığı söylenebilir.

Haberin Devamı

Antalya’da ilginç sonuçlar

İşte Antalya’nın yeni vekilleri

AK Parti (6)
Mevlüt Çavuşoğlu
Mustafa Köse
Tuba Vural Çokal
Kemal Çelik
Atay Uslu
İbrahim Ethem Taş  

CHP (6) 
Sururi Çorabatır
Cavit Arı
Aliye Coşar
Serap Yazıcı Özbudun
Şerafettin Kılıç
Mustafa Erdem

İYİ Parti (2) 
Uğur Poyraz
Aykut Kaya

MHP (2)
Abdurrahman Başkan
Hilmi Durgun

Yeşil Sol Parti(1) 
Saruhan Oluç

CHP oy kaybetti ama vekilini korudu

GÖRKEM EVCİ Haber Merkezi - Depremin büyük yıkım yarattığı Hatay’da 2018 seçimlerinde yüzde 35 ile birinci sırada yer alan AK Parti, bu konumunu kaybetmedi. Ancak AK Parti, yaklaşık 1.5 puanlık bir kayıp yaşayarak bu seçimde bir milletvekilini kaybetti. Hatay’da beş olan AK Partili vekil sayısı dörde düştü.

Cumhur İttifakı’nda MHP’nin oy oranında geçen seçime göre bir düşüş görüldü. 2018’de yüzde 14.5 oy alan MHP, bu seçimde yaklaşık yüzde 12.2’de kaldı. Bu oranla da bir milletvekilini korumayı başardı.

İttifak ortaklarından Yeniden Refah Partisi de kentte yaklaşık yüzde 2’lik bir oy oranına ulaştı. BBP de yüzde 1’de kaldı.
Millet İttifakı’nda CHP’nin oy oranında kayıp yaşandı. CHP’nin Hatay’da yüzde 30.8 olan oy oranı, 2018’de kentte yaklaşık yüzde 1 oy alan Saadet Partisi’nin CHP listesinden seçime girmesine rağmen yaklaşık yüzde 28.4’e düştü. Bu sonuca göre CHP, dört olan milletvekili sayısını korudu. Millet İttifakı ortağı İYİ Parti ise Hatay’da yüzde 6.5 olan oy oranını yüzde 8’e çıkardı. Böylece daha önce bu kentte milletvekili olmayan İYİ Parti bir vekil kazandı.

Haberin Devamı

Hatay’da 2018’de yüzde yaklaşık yüzde 11 oy alan HDP’nin yerini ise ittifak ortağı TİP aldı. HDP’nin seçime girdiği Yeşil Sol Parti, yaklaşık yüzde 3.2’lik bir oyda kalırken TİP yüzde 8.5’i geçti. Bu sonuca göre 2018’de HDP’nin çıkardığı bir milletvekili, bu seçimde TİP’e geçti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Hatay’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2018’de yüzde 48.5 oy alan Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, bu seçimde yüzde 48 ile ikinci sıraya düştü. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı da yüzde 48’in biraz üzerine çıktı ve Hatay’da seçimi önde bitirdi. 2018’de muhalefet blokundaki cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu’nun oy oranlarının toplamı yüzde 51’e ulaşıyordu. Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ise Hatay’da yaklaşık yüzde 3.5’lik oy oranına ulaştı.

Hataylılar oy kullanıp kentten ayrıldı

Hatay’da önceki oy verme işlemi okul bahçelerine kurulan konteynerlerde yapıldı. Depremde kenti terk eden depremzedeler de seçim nedeniyle geri döndü. Oylarını kullanan depremzedeler, dün yine Antakya Otogarı’nın yolunu tuttu. Otobüse binmek için bekleyen depremzedeler burada yoğunluk oluşturdu. Yakınlarıyla vedalaşıp otobüslere binen depremzedeler, kentten ayrılmaya başladı. Eşi ve çocuğunu uğurlayan Ahmet Güzel, “Depremde maalesef yakınlarımızı, sevdiklerimizi kaybettik. Eşim ve çocuğum hayatta ancak evimiz ağır hasarlı. Onları Antalya’ya göndermiştim. Seçim için buraya geldiler. Oylarını kullandılar, şimdi de geri gidiyorlar” dedi. Melek Sevinç ise “Depremden sonra İstanbul’a gittik. Oyumuzu kullandık, şimdi tekrar dönüyoruz” ifadelerini kullandı. HATAY DHA

Isparta’da eşit paylaşıldı

Isparta’da kesin sonuçlarına göre; AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP birer milletvekili çıkardı. 2018 yılında yapılan seçimlerde Isparta’nın dört milletvekilliği AK Parti üç ve İYİ Parti bir olarak dağılmıştı. Isparta’da AK Parti’nin oyu yüzde 47.7’den 32.5’e geriledi. MHP ise oy oranını yüzde 13’ten 20’ye çıkardı. İttifakın yeni ortağı Yeniden Refah’ın oy oranı yüzde 1.8’de kaldı. 2018’de yüzde 16.5 seviyesinde oy alan CHP de oyunu yüzde 22Ye yükseltti. İttifak ortağı İYİ ise iki puanlık bir düşüşle yüzde 18.3’ten yüzde 16.3’e düştü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2019’de yüzde 58.8 oy alan Erdoğan’ın oyunda kayıp yaşandı. Erdoğan bu seçimde yüzde 53.6’lık bir oy aldı. Kılıçdaroğlu da yüzde 38’lik oyla, 2018’de muhalefet blokunun aldığı oyu yakaladı. Oğan’ın oyu yüzde 7.5’te kaldı.

CHP Burdur’da oyu arttı

Burdur’da resmi olmayan kesin sonuçlara göre oyların yüzde 36’sını alan AK Parti, iki milletvekili; oyların yüzde 31’ini alan CHP ise bir milletvekili çıkardı. Burdur’da CHP, geçen seçime göre oy oranını 10 puan artırırken AK Parti yaklaşık 7 puanlık bir kayıp yaşandı. Cumhur İttifakı ortağı MHP, oylarını 12.5’ten 14’e yükseltirken Millet İttifakı’nda İYİ Parti’nin yüzde 20 olan oyunu 11.4’e düştü. Burdur’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ittifak oylarıyla uyumlu olarak Erdoğan yüzde 51.7; Kılıçdaroğlu da yüzde 40.8 oy aldı. Oğan’ın oy oranı ise yüzde 6.5.

Adana’da CHP’nin oyu da vekil sayısı da yükseldi

Adana’da resmi olmayan kesin sonuçlara göre AK Parti beş, CHP beş, İYİ Parti iki, MHP iki ve Yeşil Sol Parti bir vekil çıkarttı. Bu sonuca göre CHP vekil sayısını bir artırdı. AK Parti, MHP ve İYİ Parti vekil sayılarını korurken, Yeşil Sol Parti’nin iki olan vekil sayısı bire düştü. Kentte 2018’de yüzde 34.69 oy alan AK Parti’nin oyu yüzde 30.68’e gerilerken CHP’nin yüzde 26.06 olan oy oranı yüzde 28.68’ye yükseldi. MHP’nin oyu yüzde 11.76 ‘den yüzde 11.02’ye, İYİ Parti’nin oyu yüzde 12.15’den 10.81, Yeşil Sol Parti’nin oyu ise yüzde 13.53’ten yüzde 9.72’ye geriledi. Yeşil Sol’un ittifak ortağı TİP de yüzde 2’lik bir oya ulaştı.

Adana’da cumhurbaşkanlığı seçimini de Kılıçdaroğlu önde bitirdi. Kılıçdaroğlu yüzde 51’e dayanırken Erdoğan yüzde 43 oy aldı. Oğan da 4.8’lik bir oya ulaştı.