Dünya Tesla’yı ücretsiz kullanma ‘hack’i

Tesla’yı ücretsiz kullanma ‘hack’i

20.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Berlin’de bilişim doktorası yapan bir grup, Tesla’nın yazılımına girerek “Model 3” otomobilinin en gelişmiş özelliklerine para ödemeden ulaştı.

Tesla’yı ücretsiz kullanma ‘hack’i

Bilgisayar korsanlığının (hack’lemek) internette sınırları zorladığı bir kez daha ortaya çıktı. Elon Musk’ın sahibi olduğu, ABD merkezli, elektrikli araç devi Tesla’nın internette ücretli bir hizmeti var. Tesla, abonelik yöntemiyle veya sistem güncellemeleri aracılığıyla bir ücret karşılığında müşterilerine hızlandırma desteği, tam otomatik sürüş paketi ve arka ısıtmalı koltuklar gibi yeni özellikler sunuyor.  

Haberin Devamı

Ancak Almanya’nın başkenti Berlin’de bilişim teknolojisi uzmanları, Tesla’nın “Model 3” otomobilinin yazılımına girerek aracın en gelişmiş özelliklerine para ödemeden erişti. 

Nasıl yaptılar?

Berlin Teknik Üniversitesi’nden doktora öğrencileri, Tesla’nın “jailbreaking” olarak bilinen yerleşik araç bilgisayarına saldırdı (hackledi).

Grup programın bilgi-eğlence sistemine keyfi yazılım çalıştırma, özellikleri etkinleştirme veya devre dışı bırakma ve ödemeyi atlatma yetenekleri kazandırdı.

Neredeyse geri döndürülemez olan “hack”in işletim sistemi üzerinde kontrol sağladığı ve yeniden başlatma veya güncelleme ile tersine çevrilemediği, yalnızca merkezi işlem birimine yapılan yükseltmelerle geri alınabildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Berlin Teknik Üniversitesi’nden Christian Werling, “Şu anda saldırımız biraz elektronik mühendisliği geçmişine, bir havyaya sahip olan ve 100 dolar karşılığında ek donanım satın alan kişiler tarafından uygulanabilir” dedi.