Dünya Trump’ın 'sus payı' davasının başlama tarihi ertelendi

Trump’ın 'sus payı' davasının başlama tarihi ertelendi

16.03.2024 - 09:15 | Son Güncellenme:

Yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a 130 bin dolar ödenmesiyle patlayan skandalda, hakim yeni belgelerin ortaya çıkmasıyla davayı bir ay erteledi. ABD'de bir kez daha başkan adaylığında yarışan Trump'ın ilk ceza davasında, 34 ayrı suçlama var.

Trump’ın sus payı davasının başlama tarihi ertelendi

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın New York’ta 'sus payı' olarak nitelenen davası, ortaya çıkan yeni belgeler nedeniyle ertelendi. Davanın Nisan ayının ortasından önce başlaması beklenmiyor.

Haberin Devamı

Eski Başkan, 10 yıl önce kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini belirten Stormy Daniels’a 2016 seçimleri öncesi eski avukatı Michael Cohen aracılığıyla 'sus payı' amacıyla ödediği 130 bin doları şirket masrafı göstermekle suçlanıyor. Trump ise Daniels’la cinsel ilişkiye girdiğini reddediyor.

Hakim, 25 Mart’ta jüri seçimiyle başlaması planlanan davayı taraflara yeni belgelerin sunulması nedeniyle Nisan ayının ortasına erteledi.

Dava, Trump’ın ilk ceza davası. Trump, 34 suçlamanın yöneltildiği davada suçsuz olduğunu iddia ediyor.

Hakim Juan Merchan, yeni belgelerin gerekçe gösterilerek yapılan erteleme talebini kabul etti. Karar, hakkındaki davaları ertelemeye çalışan Trump için olumlu bir gelişme olarak niteleniyor. Erteleme, Trump’la ilgili henüz tarihleri kesinleşmeyen diğer davaların zamanlamasını da etkileyebilir.

Haberin Devamı

Erteleme, Cohen’in Daniels’a ödemesini soruşturan Manhattan’daki savcılık ofisiyle Trump’ın savunma ekibine davayla ilgili 100 binden fazla belgenin ulaşımına olanak sağlanmasının ardından geldi. Belgelerin Trump’ın savunma ekibinin celbi sonrası taraflarla paylaşılmasına karar verildi.

Trump’ın sus payı davasının başlama tarihi ertelendi

Trump’ın avukatları 90 günlük bir erteleme istedi. Savcı Bragg ise 30 gün erteleme talep etti. Hakim Merchan, davayla ilgili kesin bir tarih açıklamamakla birlikte 30 günlük bir ertelemeyi kabul etti. Bragg’ın ofisinden yapılan açıklamada federal savcılar tarafından teslim edilen belgelerin davayla ilgili olmadığını belirtildi.

Trump’ın avukatları ise Bragg’ı Cohen’le ilgili muhtemel zarar verici belgelere ulaşılmasını engellemeye çalışmakla suçladı.

Cohen’in davada, savcılığın çok önemli görgü tanığı olarak ifade vermesi bekleniyor. Cohen 2018 yılında Daniels’e ödemeler nedeniyle seçim kampanyası finans yasasını ihlal ettiğini kabul etmişti.

Trump ayrıca diğer üç federal ve eyalet suçlamalarıyla karşı karşıya. Davalardan ikisi 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirme çabası, diğeri Florida’daki konutunda gizli belge bulundurmasıyla ilgili.

Trump, kendisine yönelik bütün suçlamaları reddediyor.

Haberin Devamı

Bazı hukukçular Donald Trump’ın amacının hakkındaki davaları seçim sonrasına erteletmeye çalışmak olduğunu belirtiyor.

Trump, geçen hafta Cumhuriyetçi Parti’nin resmen başkan adayı olmuştu. ABD seçimleri 5 Kasım’da.