Dünya Türkiye dünyada ses getirdi!

Türkiye dünyada ses getirdi!

16.04.2023 - 13:41 | Son Güncellenme:

Çin'den Yunanistan'a, İran'dan Rusya'ya, Ermenistan'dan Almanya'ya birçok ülkede haber olan İMECE için 'öncü uydu' tanımı yapıldı, bir özelliği öne çıkarıldı.

Türkiye dünyada ses getirdi

Yunan Skai televizyonu, 'Türkiye, ilk 'gözetleme' uydusu İMECE'yi fırlattı' başlığıyla uydunun videosunu ekrana getirdi. ABD California'daki Vandenberg Uzay Üssü'nden fırlatılan uydunun Türk üretimi olduğunu vurgulayan televizyon, yüksek çözünürlüklü İMECE'nin başarıyla yörüngesine ulaştığını kaydetti.

Haberin Devamı

Skai, gezegenin her noktasından fotoğraf çekme yeteneğine sahip İMECE'yle birlikte Türkiye'nin ilk kez yörüngede metrealtı çözünürlüklü elektrooptik kameraya sahip olduğunu izleyicilerine aktardı.

CNN Yunanistan da tıpkı Skai gibi Türkiye'nin başarıyla uzaya gönderdiği İMECE'nin görüntüsünü yayınladı. Uzayda beş yıl görev yapacak uydunun yeryüzünün her noktasından görüntü elde edeceğini dile getiren CNN Yunanistan, bir başka haberinde 'Erdoğan seçimlere doğru evleri veriyor ve uydu fırlatıyor' başlığını kullandı.

Türkiye'de kritik 14 Mayıs seçimlerine yaklaşırken depreme dayanıklı evlerin teslim edildiğini ve yeni bir anayasanın gündemde olduğunu kaydeden televizyon, Erdoğan'ın uydunun fırlatılışını bir 'bayrama çevirdiği' yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

İMECE'nin fırlatılmasının hava koşulları nedeniyle birkaç ertelendiğini hatırlatan CNN Yunanistan, uydunun yüzde 60'lık kısmının Türk üretimi olduğunu izleyicilerine sundu. Televizyon, Türksat 6A'nın da uzaya gönderilmesiyle Türkiye'nin yörüngedeki uydu sayısının 10'a ulaşacağı bilgisini verdi.

Türkiye dünyada ses getirdi

Yunan devlet kanalı ERT, 'Türkiye'nin ilk gözetleme uydusu başarıyla uzaya fırlatıldı' başlığını kullandı, beş yıl görev yapacak İMECE'nin dünyanın her yerinden görüntü alacağını bildirdi.

ETHNOS: İLK GÖRÜNTÜLER

'Türkiye, ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu fırlattı' diyen Kathimerini gazetesi, İMECE'nin savunma hedefleri için de kullanılacağı bilgisini öne çıkardı. Türkiye'nin yerli üretimi uydudaki kamerayla yeryüzündeki bir metreden küçük nesneleri bile ayrıntılı bir şekilde analiz edebileceğini belirten Kathimerini, 680 kilometre irtifada seyredecek İMECE'nin savunmanın yanı sıra afet yönetimi, çevre, şehircilik, tarım ve orman gibi alanlarda da kullanılacağını yazdı.

Ethnos gazetesi, 'Türkiye ilk gözetleme uydusunu başarıyla uzaya gönderdi! İlk görüntüler' başlığını tercih etti. Cumartesi sabah erken saatlerde ABD California'dan SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılan uydunun dünyanın her köşesinden fotoğraf elde edebileceğini vurgulayan Ethnos, İMECE'deki elektrooptik kameranın metrealtı çözünürlüklü olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

TASNİM: ÖNCÜ UYDU

İran haber ajansı Tasnim, 'Türkiye ilk yerli gözetleme uydusunu uzaya fırlattı' dedi, IMECE'yi 'Türk yapımı öncü uydu' olarak niteledi.

Haber ajansına göre, uydunun fırlatılması Türkiye'nin ilk kez yörüngede metrealtı çözünürlük (submeter resolution) sunan bir elektrooptik kameraya sahip olacağını işaret ediyor. Tasnim ayrıca, güneşle senkronize bir şekilde 680 kilometre irtifada seyredecek İMECE'nin görüntü çözünürlüğünün yanı sıra iletişim hızı ve hareket yeteneğiyle de Türkiye'nin en gelişmiş uydusu olacağını yazdı.

XINHUA: DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Çin haber ajansı Xinhua, haberi 'İlk Türk üretimi uydu uzayda' başlığıyla abonelerine geçti. Ajans, olumsuz hava durumu nedeniyle fırlatılışı birkaç kez ertelenen Türk uydusu İMECE'nin 700 kilogram ağırlığında olduğunu ve TÜBİTAK tarafından geliştirildiğini kaydetti.

Türkiye dünyada ses getirdi

Hedef belirleme ve tanımlama, haritalama, doğal afet ve tarımsal uygulama gibi birçok alanda hizmet verecek İMECE'nin Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki dışa bağımlılığını azaltacağını bildiren Xinhua, uydunun 680 kilometre yükseklikten 16 kilometrekarelik bir alanı gözetleyebileceğini yazdı.

Haberin Devamı

Rus haber ajansı Sputnik 'İlk Türk gözlem uydusu yörüngeye fırlatıldı' dedi, İMECE'nin 680 kilometre irtifadan Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.

Vestikavkaza.ru internet sitesi, 'SpaceX roketi ilk Türk uydusu İMECE'yi uzaya fırlattı' başlığıyla yer verdiği haberde, "Elon Musk'ın ABD'li şirketi Space X'in uzaya taşıdığı rokette, dünyanın uzaktan algılanması için tasarlanan ilk Türk uydusu İMECE yer alıyor" ifadesini kullandı.

Almanca yayın yapan Nex24.News'in başlığı ise, 'Elon Musk'ın Space X roketi Türk uydusunu fırlattı' oldu. Haberde, "Türkiye'de geliştirilen ve üretilen ilk yerli gözlem uydusu İMECE, girişimci Elon Musk'ın uzay şirketi Space X tarafından Falcon 9 roketiyle California'da uzaya fırlatıldı" denildi.

Ermenistan haber sitesi news.am, 'ABD, ilk Türk gözlem uydusunu yörüngeye fırlattı' başlığını seçti. Haberde, uydunun ABD California'daki Vandenberg Uzay Üssü'nden uzaya gönderildiği bilgisi paylaşıldı.