Dünya Türkiye’de en çok hangi kahve seviliyor? Liste ortaya çıktı

Türkiye’de en çok hangi kahve seviliyor? Liste ortaya çıktı

27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kahveyle ilgili yayınlar yapan “Coffeeness” adlı blog, her ülkenin en çok sevdiği kahve türleriyle ilgili bir liste yayımladı.

Türkiye’de en çok hangi kahve seviliyor Liste ortaya çıktı

Liste, Google’da bir yılda 21 kahve türü için yapılan arama sayıları baz alınarak hazırlandı. Çalışmaya göre, Türkiye’de en sevilen kahve türü, Türk kahvesi. 85 milyonluk Türkiye, “Bir fincan kahve olsam 40 yıl hatırım vardı” şarkısına da konu olan Türk kahvesini diğer türlerden çok daha fazla seviyor. Türk kahvesi, küresel kahve zincirlerine rağmen Türkiye’nin vazgeçilmez içeceği.

Haberin Devamı

Türkiye dışındaki birçok ülkenin ise küresel kahve zincirlerinin etkisiyle yerelliğini kaybedip, küreselleştiği görülüyor. Bu yüzden İtalyan kahvesi cappuccino 24 ülkenin en sevilen kahve türü olarak liste başı oluyor. Yine bir başka İtalyan kahvesi espresso, 14 ülkenin tercihiyle listede ikinci sıraya yerleşiyor. Amerika ve Avrupa’nın kuzeyinde popüler olan filtre kahveyse üçüncü sırada bulunuyor. Bunları kahve zincirlerinde satılan Americano, mocha ve latte izliyor.

ÜRETİM AZALDI

Küresel ısınmanın tıpkı kakaoda olduğu gibi kahve üretimini de olumsuz etkilediği bildirildi. Bu nedenle artan maliyetlerin fiyatları daha da yükseltebileceği, hatta dünya genelinde kahve kıtlığı yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Önde gelen üretici Kolombiya’da kahve üretiminin son beş yılda yüzde 35 azaldığı belirtildi. İklim değişiminin yanı sıra zirai hastalıkların da üretimi olumsuz etkilediği ifade edildi.