Dünya Türkiye'nin kararı bekleniyor! ABD stratejik bombardıman jetleri ilk kez indi

Türkiye'nin kararı bekleniyor! ABD stratejik bombardıman jetleri ilk kez indi

22.06.2023 - 09:10 | Son Güncellenme:

Dünya Ankara'nın atacağı adımı merak ederken Londra'daki buluşmadan sonra resmi bir açıklama yapılmadı, Amerikan B-1B savaş uçakları ise modern tarihte eşi görülmemiş bir manevra yaptı.

Türkiyenin kararı bekleniyor ABD stratejik bombardıman jetleri ilk kez indi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde on altıncı ayın dolmasına yalnızca iki gün kaldı, karşı taarruzun gölgesinde dünyanın gözü Londra'daki buluşmaya çevrildi. İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı Ukrayna'nın Yeniden İnşası Konferansı’nda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ederken, dünya genelinden siyaset ve iş dünyasından liderler Kiev yönetimine milyarlarca dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği konferansta özellikle doğu ve güneydeki şehirleri yerle bir olan Ukrayna'nın ayağa kaldırılması için 50 milyar euroluk bir fon önerisinde bulundu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken enerji şebekesinin yeniden inşası için Kiev yönetimine 1,3 milyar dolar ek yardım yapacaklarını duyurdu.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, iki ay önce Rus işgaliyle ortaya çıkan yıkımı telafi etmenin 411 milyar dolarlık bir maliyete ulaşacağını tahmin etti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken konferansta "Masrafı sonunda Rusya üstlenecek" derken, Türk mevkidaşı Hakan Fidan'la ilk kez yüz yüze görüştü.

Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Fidan'ın görüşme trafiği baş döndürdü, Blinken'ın yanı sıra Danimarka, İtalya, Almanya, Avusturya, Ukrayna, Fransa, İngiltere, Hırvatistan ve Kanada dışişleri bakanlarıyla da bir araya geldi.

Haberin Devamı

Antony Blinken, başbaşa görüşme öncesi "Uzun yıllardır bir meslektaşım, bir sırdaşım olan Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı ile bir araya gelme fırsatı bulduğum için gerçekten çok mutluyum... Dolayısıyla konuşacak çok şeyimiz var. Ülkelerimiz arasındaki ilişki derin, zengin ve dediğim gibi zamanımızın en önemli hususlarından biri" dedi.

Türkiyenin kararı bekleniyor ABD stratejik bombardıman jetleri ilk kez indi

Hakan Fidan ise, "Bu görüşmede ikili meselelerimizi de ele alacağız ve bildiğiniz üzere gerçek şu ki her konuda aynı fikirde olmayabiliriz; ancak NATO ve diğer platformlardaki uzun süreli ittifakımız bizi birlikte çalışmaya devam etmeye itiyor" ifadesini kullandı.

ULUSLARARASI MEDYANIN EN ÇOK MERAK ETTİĞİ YANIT

Türk ve ABD dışişleri bakanlarının masasındaki en önemli başlıklardan biri, beklendiği gibi NATO'ya katılmak için Ankara'nın onayını bekleyen İsveç dosyasıydı. Görüşmeden sonra iki bakan da İsveç'e dair bir açıklama yapmadı ancak uluslararası medyanın Fidan-Blinken randevusunda en çok merak ettiği yanıtı tahmin etmek zor olmadı.

Amerika'nın Sesi 'Blinken Türk mevkidaşını İsveç'in NATO üyeliğine destek için teşvik ediyor' başlığını kullanırken, BBC 'Blinken, İsveç’in NATO üyeliğine onay için Türkiye’ye çağrıda bulundu' dedi.

Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye muhabiri Manolis Kostidis imzalı haberinde Blinken'ın Türkiye ile ilişkileri 'zengin ve önemli' olarak tanımlamasını öne çıkardı.

Haberin Devamı

Ethnos gazetesi ise, 'Konuşacak çok şeyimiz var: Fidan-Blinken'ın buluşmasında İsveç ve F-16'lar gündemde' başlığını seçti.

Tüm gözlerin ABD ve Yunanistan dışişleri bakanlarının görüşmesinde olduğu yorumunu yapan CNN Yunanistan ise, başlığında 'Ankara'nın belgeleri NATO'da' ifadesine yer verdi.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

AFP EKLEME YAPTI

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı ise, ABD'ye ait stratejik bombardıman uçaklarının ilk kez İsveç'e indiğini duyurdu. Stockholm yönetiminin neredeyse iki asır devam eden tarafsızlığını Ukrayna işgaliyle bir kenara bıraktığını hatırlatan AFP, İsveç'in bir an önce NATO'ya üye olmayı beklediğini ve bu sırada Antony Blinken ve Hakan Fidan'ın Londra'da görüştüğünü yazdı.

Türkiye'nin yakacağı yeşil ışığı bekleyen Stockholm yönetimi, Haziran ayı başında sıra dışı bir karara imza atarak İsveç'te geçici NATO üsleri kurulmasının önünü açtı.

Hemen ardından yayımlanan bir raporda, Rus ordusunun İsveç'e saldırma ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğine değinildi.

Haberin Devamı

Türkiyenin kararı bekleniyor ABD stratejik bombardıman jetleri ilk kez indi

B PLANI YOK!

Peşinden Amerikan savaş uçakları bir NATO tatbikatı için İsveç'teki Lulea-Kallax Havalimanı'na indi. Ünlü stratejik bombardıman jeti B-1B Lancers'lardan ikisi modern tarihte ilk kez İsveç topraklarına iniş yaparken, savaş uçaklarının İskandinav ülkesinde ne kadar kalacağı henüz açıklanmış değil.

İsveç'le aynı gün NATO'ya üyelik başvurusu yapan komşusu Finlandiya, Nisan ayında ittifakın 31'inci üyesi oldu ve 1340 kilometreyle Rusya ile en uzun kara sınırına sahip NATO ülkesi unvanını aldı. NATO'nun 32'inci üyesi olmak için gün sayan İsveç, Türkiye'nin talebiyle yeni bir terörlü mücadele yasasını hayata geçirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye'nin NATO’ya üyelik teklifini onaylama zamanının geldiğini söylerken, "Bizden bekleneni yerine getirdiğimiz kanısındayız. Şimdi Türk parlamentosunun onaylama sürecini başlatma zamanı geldi" dedi.

Tobias Billström, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gelecek ay gerçekleşecek tarihi NATO Zirvesi'nde üyelik için umudunu koruyor. İsveç Dışişleri Bakanı'na göre, Stockholm yönetiminin bir 'B planı' yok.