Dünya Tutuklanan da var siyasete giren de! Kaddafi ailesinin başına ne geldi?

Tutuklanan da var siyasete giren de! Kaddafi ailesinin başına ne geldi?

31.10.2022 - 07:21 | Son Güncellenme:

Libya'da 42 yıl boyunca hüküm süren Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti. Geride kalan 11 yılda Libya küresel kriz noktalarından biri olurken, Kaddafi ailesinin hayatta kalan üyeleri buradan ayrıldı ve farklı ülkelerde yeni bir hayata başladı. İşte Kaddafi ailesinin başına gelenler.

Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Takvimler 2011 yılını gösterdiğinde tüm dünya Tunus’ta yaşanan gelişmeleri merakla takip ediyordu. Bir sokak satıcısı olan Muhammed Buazizi, polisin mallarına el koyması ve hakaret etmesinin ardından kendini ateşe verdi. Sidi Bouzid'de başlayan protestolar kısa sürede ülke geneline yayıldı ve Tunus’ta 23 yıl boyunca hüküm süren Zeynel Abidin Ben Ali’yi devirdi. Tunus’ta yaşanan olaylar dalga dalga yayılarak tüm bölgeyi sardı. Cin şişeden çıkmış ve ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan süreç başlamıştı. Tunus’ta protestolar ile çözüme kavuşan kriz, kimi yerlerde iç savaşa dönüştü. Bu ülkelerden biri de 42 yıl boyunca Muammer Kaddafi tarafından yönetilen Libya oldu.

Haberin Devamı

Protesto dalgasının ilk vurduğu ülkelerden biri olan Libya'da, Mısır’daki Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Şubat 2011’de başlayan protestolar kısa sürede iç savaşa dönüştü. Muammer Kaddafi, 20 Ekim 2011'de Libya’dan ayrılmaya çalışırken doğum yeri olan Sirte’de isyancılar tarafından öldürüldü. Kaddafi ailesinden geride kalanlarsa bugün dünyanın farklı yerlerinde gözlerden uzak şekilde hayatına devam ediyor.

KARISI CEZAYİR'E KAÇTI

Kaddafi ailesinin bazı üyeleri, muhaliflerin zaferinin ardından Cezayir’e geçti. Bu isimlerden birisi de Kaddafi’nin ikinci karısı Safiye Farsi Kaddafi’ydi. Safiye Farsi, Kaddafi ile tanışmadan önce hemşirelik yapıyordu. Kaddafi ile 1970’li yılların başında çalıştığı hastanede tanışan Farsi, kısa süre sonra Kaddafi ile evlendi.

Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Safiye Farsi

Haberin Devamı

Safiye Kaddafi, 29 Ağustos 2011 tarihinde isyancılar başkent Trablus'u ele geçirdikleri sırada, kızı Ayşe ve Kaddafi'nin birinci eşi Fethiye Halid'den doğma oğlu Muhammed ile birlikte Cezayir'e geçti. Cezayir hükümetinin Safiye Kaddafi'ye Libya ile ilgili işlere karışmaması ve bu konularla ilgili hiçbir açıklama yapmaması koşulu koyduğu ve aile üyelerinin Cezayir’in başkentine yakın bir kasabada lüks bir villada yaşadığı iddia edildi.

2013 yılında yapılan açıklamada, Cezayir’de yaşayan Kaddafi ailesi üyelerinin siyasi faaliyetlerde bulunmamaları koşuluyla Umman'a sığınma hakkı verildiğini açıklandı. Daha sonra Umman’lı yetkililerin yaptığı açıklamada Safiye Farsi de dahil olmak üzere Kaddafi ailesinin birçok üyesinin Umman’da olduğu doğrulandı.

EVLATLIK KIZI BİLMECEYE DÖNÜŞTÜ

Kaddafi ailesinin en gizemli üyelerinin başında devrik liderin evlatlık kızı olduğu belirtilen Hena Kaddafi geliyor. Hena Kaddafi ile ilgili bilinen bilgiler hep kısıtlı oldu ve varlığı hep sorgulandı. Evlatlık olduğu ifade edilen Hena’nın 1986'da ABD’nin Trablus’a düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybettiğini belirtildi.

Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Hena Kaddafi'ye ait olduğu iddia edilen fotoğraf

Haberin Devamı

Rejimin devrilmesinden sonra Hena'nın hâlâ yaşadığına işaret eden bazı deliller ortaya çıkmaya başladı. Hena ile ilgili iddiaların tekrar gündeme gelmesinin ardından adını açıklamak istemeyen kaynaklar Hena'nın Libya’da yaşadığını ve Trablus'ta bir hastanede doktorluk yaptığını söyledi. Aynı kaynakların iddiasına göre Hena Kaddafi evlenmiş ve bir aile kurmuştu. Hena’ya ait olduğu iddia edilen bazı fotoğraflar servis edilmiş olsa da Kaddafi’nin evlatlık kızının akıbeti hiçbir zaman netliğe kavuşmadı ve tartışma konusu oldu.

 

İÇ SAVAŞTA 3 OĞLU HAYATINI KAYBETTİ

Muammer Kaddafi’nin çocukları içinden Seyfülarab Kaddafi, NATO’nun Libya İç Savaşı'na dahil olmasının ardından savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bir saldırıda hayatını kaybetti. Dönemin Libya hükümeti, yapılan saldırıda Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfül Arab Kaddafi ile 3 torununun da yaşamını yitirdiğini duyurdu. Seyfülarab Kaddafi’nin uzun yıllar Almanya’da yaşadığı ve burada eğitimine devam ettiği biliniyordu.

Haberin Devamı

Aynı saldırıda Hamis Kaddafi’nin de hayatını kaybettiği iddia edilmiş olsa da Hamis’e ait cesedin bulunamaması hayatta olduğu yönünde iddiaların yayılmasına sebep oldu. Libya ordusunda üst düzey bir isim olan Hamis, iç savaş döneminde başkent Trablus olmak üzere Libya’nın büyük şehirlerindeki isyanları bastırmakla görevli birlikleri komuta eden isimlerden biriydi.



Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Hamis Kaddafi

Takvimler 29 Ağustos 2011’i gösterdiğinde Libya İç Savaşı tüm şiddetiyle devam ederken ortaya atılan bir iddia gündeme bomba gibi düştü. Libyalı muhaliflerin iddiasına göre Hamis Kaddafi, başkent Trablus’un güneyinde NATO saldırısında öldürüldü. İddia, Hamis Kaddafi’nin yakın çemberinde bulunduğunu iddia eden kişilerce de doğrulandı.

Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Mutassım Kaddafi

Muhalif grupların Kaddafi yönetimini devirmesinin ardından kurulan Ulusal Geçiş Konseyi 4 Eylül'de Hamis Kaddafi'nin öldüğünü ve gömüldüğü duyurdu. Kaddafinin bir diğer oğlu Mutassım ise 20 Ekim 2011'de muhalif gruplar tarafından babası ile birlikte öldürüldü.

Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Seyfulislam Kaddafi

KİMİ TUTUKLANDI KİMİ SİYASETE GİRMEK İSTEDİ

Kaddafi’nin büyük oğlu ve veliahtı olarak bilinen Seyfulislam Kaddafi, babasının ölümünden kısa süre sonra yakalandı ve uzun süren bir yargılamanın ardından idam cezasına çarptırıldı. 2017’de serbest bırakılan Seyfulislam, 2021 yılında ortaya çıktı ve Libya devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklayarak herkesi şaşırttı. Seyfulislam, hâlâ Libya’da yaşamaya devam ediyor.

Haberin Devamı


Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Sadi Kaddafi

Sadi Kaddafi, Libya Futbol Federasyonu'nun başkanı ve Libya ordusunun özel kuvvetlerinin de komutanıydı. Devrimin ardından Nijer’e kaçan Sadi, 2014'te Libya makamlarının girişimleri sonucu, Libya Futbol Federasyonu başkanlığı döneminde 'zorla zimmetine para geçirmek' suçlamasıyla yargılanmak üzere Libya'ya getirildi. 7 yıl hapis yattıktan sonra 6 Eylül 2021'de serbest bırakılan Sadi Kaddafi’nin Türkiye'ye geldiği iddia edilse de güvenlik kaynakları bu iddiayı doğrulamadı.


Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Ayşe Kaddafi

Kaddafi'nin tek öz kızı Ayşe, annesi ve ağabeyi ile birlikte, Cezayir’e kaçtı. Ayşe, Cezayir hükümeti tarafından Libya’daki siyasi faaliyetlere karışmaması konusunda uyarılmasına rağmen bir Suriye televizyonuna çıkarak Libyalıları yeni yönetime karşı ayaklanmaya çağırdı ve bu hareketinin ardından Cezayir'den sınır dışı edildi. Ayşe Kaddafi, annesi ve ağabeyi ile birlikte Umman’a yerleşti.


Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Muhammed Kaddafi

Kaddafi'nin ilk eşi Safiye'den doğma en büyük oğlu Muhammed, aynı zamanda Libya'daki cep telefonları ve uydu iletişimini denetleyen şirketin de yöneticisiydi. Muhalif grupların yönetimi ele geçirmesinin ardından üvey annesi ve kız kardeşi Ayşe ile birlikte Cezayir’e kaçan Muhammed Kaddafi, Cezayir’den ayrıldıktan sonra üvey annesi ve kız kardeşinin yaptığı gibi Umman’a yerleşti.


Tutuklanan da var siyasete giren de Kaddafi ailesinin başına ne geldi

Hannibal Kaddafi

İş insanı ve denizci kimliğiyle tanınan Hannibal Kaddafi, 2005 yılında özel hayatı sebebiyle uluslararası krize sebep olması ile tanınıyor. Paris’te yaşadığı dönemde hamile olan kız arkadaşını dövdüğü iddia edilen Hannibal Kaddafi, 2008 yılında Cenevre'de iki hizmetçisine saldırmaktan tutuklandı. Olayın ardından Libya, İsviçre ürünlerini boykot etti, İsviçre şirketlerinin Libya’da yürüttüğü faaliyetleri durdurdu ve diplomatlarını geri çağırdı.

Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından Cezayir’e kaçan Hannibal, daha sonra Lübnanlı bir model olan eşi Aline Skaf ile birlikte Lübnan’a gitti. Hannibal, 2015 yılında tutukladı ve 1978'de Libya ziyareti sırasında kaybolan Şii din adamı Musa Sadr’ın akıbetinin netleşmesi için tutuklandı. Hannibal’ın Lübnan’daki tutukluluk hali halen devam ediyor. Eşi Aline Skaf ise çocukları ile birlikte Suriye’nin Başkenti Şam’da yaşıyor.

Aline Skaf, zaman zaman skandal olaylarla gündeme geliyor. Skaf’ın geçtiğimiz yıl Suriye’de polislerle girdiği bir tartışma sonucunda aracını polislerin ve sivillerin üzerine sürdüğü iddia edilmişti. Aline’nin, daha önce de evinde çalışan Türk garson Adnan Tam’ı da elinden ve sırtından bıçakladığı ortaya çıkmıştı.