Dünya Ukrayna doğumlu Rus oligarkın sır sonu! 'Kesinlikle tesadüf değil'

Ukrayna doğumlu Rus oligarkın sır sonu! 'Kesinlikle tesadüf değil'

04.03.2022 - 06:46 | Son Güncellenme:

İngiltere'ye taşındığında adını değiştiren Ukrayna doğumlu Rus oligark Mikhail Watford, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından günler sonra evinde bahçıvanı tarafından ölü bulundu. Boris Johnson'ın Moskova'nın Donbass işgaline misilleme olarak açıkladığı yaptırım kararlarının hemen ardından yaşanan ölüm, şok etkisi yarattı. Watford’un ölümü ve İngiltere'nin oligarklara olan yaptırımları, akıllara 2012 yılında 44 yaşındayken aynı şekilde hayatını kaybeden ve ölümüyle ilgili gizemin hâlâ aydınlanmadığı Alexander Perepilichnyy’yi getirdi. Şimdi ülkede herkes bu soruyu soruyor: Watford öldürüldü mü yoksa intihar mı etti?

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken, İngiltere'den ilginç bir ölüm haberleri geldi. Ukrayna doğumlu iş insanı ve Rus oligarkı Mikhail Watford, İngiltere'deki evinde ölü bulundu. Bu ani ölüm tüm dünyada şaşkınlık yarattı.

Haberin Devamı

KAFALARDA SORU İŞARETİ YARATTI

66 yaşındaki Mikhail Watford'un ölümü tam da Rus oligarklara uygulanan yaptırım haberlerinin ortasında ve Boris Johnson'ın bu konuda yaptığı sert açıklamaların arasında gelerek birçok soru işaretine sebep oldu.

ASILMIŞ HALDE BULUNDU

Watford pazartesi günü İngiltere'deki 18 milyon sterlinlik lüks malikanesinde bir bahçıvan tarafından asılmış halde bulundu. Bu ölüm polis kayıtlarına 'açıklanamaz ölüm' olarak geçti. Bu ifade de oligarkın öldürülmediği fakat intihar etmiş olabileceğinin düşünülmesine yol açtı.

UKRAYNA'DAKİ DURUMDAN MI ETKİLENDİ?

Polis, İngiltere'de bir emlak firması kurmadan önce Ukrayna'dan petrol ve doğal gaz yoluyla büyük bir servet elde eden üç çocuk babası oligarkın ölümüyle ilgili soruşturma başlattı. Watford'un aile dostu The Sun'a verdiği demeçte, "Akli olarak Ukrayna'daki durumdan etkilenmiş olabilir. Ölümünün zamanlaması ve Ukrayna'nın işgali kesinlikle tesadüf değildi" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ukrayna doğumlu Rus oligarkın sır sonu Kesinlikle tesadüf değil

SORU İŞARETLERİNİ GÜNDEME GETİRİYOR

Aile dostu sözlerine şöyle devam etti: "Onun ölümü beraberinde bazı soru işaretlerini de getiriyor. Birleşik Krallık'taki Rus vatandaşlarının ve ortaklarının şüpheli ölümlerinden sonra, ölümüyle ilgili spekülasyonların olması çok doğal."

Polis sözcüsü ise öğle saatlerine doğru bir erkek cesedinin bulunduğuna dair ihbar aldıklarını ve ambulans çağırdıklarını ancak 60'lı yaşlarında olan adamın olay yerinde öldüğünü söyleyerek, "Ölümün koşullarıyla ilgili soruşturma sürüyor ancak şüpheli bir durum olduğuna inanılmıyor" açıklamasını yaptı. Bölge polisi de soruşturmadaki boşluklar nedeniyle 'yetersizlik'le suçlanıyor.

UKRAYNA'DA DÜNYAYA GELDİ

1955'te Sovyetler Birliği'nin bir parçasıyken Ukrayna'da doğan Mikhail Tolstosheya, İngiltere'de bir emlak imparatorluğu kurmadan önce servetini petrol ve doğal gazdan sağladı. İngiltere'ye taşındığında soyadını Watford olarak değiştirdi ve burada Londra'nın merkezindeki Belgravia Eaton Meydanı'ndaki evlerini yaptı.

YAPTIRIM MI ÖLÜM LİSTESİ KORKUSU MU?

Watford'un yaşadığı, aynı zamanda hayatını da kaybettiği evi İngiltere'nin ve Surrey şehrinin en pahalı yapılarından biri olarak değerlendiriliyor, yaklaşık değeri 18 milyon sterlin. Watford'un ismi Boris Johnson tarafından açıklanan yaptırım listesine henüz girmemişti. Bundan dolayı iş insanının, yaptırım korkusu ya da bir şekilde Rusların oluşturduğu söylenen ölüm listesine girmesi nedeniyle intihar etmiş olabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

'ÇOK ZENGİN BİREYLER'

Peki İngiltere Başbakanı Johnson'ın haklarında 'Çok zengin bireyler' ifadesini kullandığı oligarklar kim ve İngiltere'nin yaptırımları, neden özellikle Putin'in yakınındaki Rus oligarkları kapsıyor? IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Karadeniz Bankası İngiltere'nin yaptırım listesine girerken, Rus milyarderler Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg'in de ülkedeki mal varlıkları donduruldu. Johnson, yaptırım kararı alınan Ruslar ile ilgili yaptığı açıklamada, "Çok zengin bireyler" demişti. Ancak, İngiliz milletvekilleri Boris Johnson'ın yeterince ileri gitmediğini söyledi.

Haberin Devamı

'KİRLİ PARANIN KÖKÜNÜ KAZIMALIYIZ' DEMİŞTİ

Muhafazakar Parti'nin eski lideri Duncan Smith, oligarklara yapılan yaptırımlarla ilgili, “Daha fazla yaptırım uygulamalıyız ve bunu yapabiliriz. Oligarklar tarafından buradan akan kirli paranın kökünü kazımalıyız” diye konuştu.

YATLARINA VE JETLERİNE EL KONULACAK

Rusya'ya yönelik gelen ağır ekonomik yaptırım hedefindeki Rus milyarlar de ilk olarak milyonlarca dolarlık yatlarını kurtarma telaşına girdiler. Rus oligarklar, el konulmasından endişe ettikleri yatlarına güvenli liman aramaya başladı. Şu an Maldivler'deki en büyük 4 yat Ruslara ait. Bu ülkenin ABD ile suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor. Küresel megayat filosunun yüzde 7 ila 10'unun Ruslara ait olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna doğumlu Rus oligarkın sır sonu Kesinlikle tesadüf değil

Almanya'nın, hafta içinde Rus milyarder Alisher Usmanov'un mega yatına el koyduğu belirtildi. Tam teyit edilemese de, Usmanov'un yatı bakım için Hamburd'da bulunuyordu ve muhtemelen bu nedenle kaçamadı. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırısının başlamasından bu yana ele geçirilen ilk yat oldu.

Haberin Devamı

ABD Dış İşleri Bakanı yaptığı bir açıklamada, "ABD Adalet Bakanlığı, bünyesinde kurulan yeni görev gücü ile Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracak ve bunlara el koyacak" dedi.

'SAVAŞ KARARINI DEĞİŞTİRMEZ'

Rusya'nın en zengin insanlarından Mikhail Fridman ise Londra'nın düzenlediği basın toplantısında oligarklara getirilen yaptırımların savaş kararını değiştirmeyeceğini söyledi. Savaşın iki taraf için de trajedi olduğunu söyleyen Fridman, Putin'i kınamadı ayrıca açıklamaların kendisi ve çalışanları için tehlikeli olabileceğini vurguladı.

16 MİLYAR DOLAR

İngiltere'nin yaptırım uyguladığı üç oligarkın içinde Gennadi Timçenko, Borıs Rotenberg ve Igor Rotenberg bulunuyor. 69 yaşındaki Gennadi Timçenko, enerji, ulaşım ve inşaat işleriyle ilgilenen Rusya merkezli bir yatırım firması olan Volga Group'un başında bulunuyor. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Timçenko'nun net değeri ise yaklaşık 16 milyar dolar.

276 MİLYAR DOLAR

Arkady Rotenberg’in en büyük oğlu 48 yaşındaki Igor, sondaj şirketi Gazprom Bureniye ve otoyol geçiş sistemi operatörü Platon'da hisseye sahip. Petrol ve gaz taşıma sistemlerine altyapı sağlayan şirketin yıllık 276 milyar dolar geliriyle ülkenin en büyük şirketleri arasında yer alıyor.

2,1 MİLYAR DOLAR

65 yaşındaki Rotenberg, ağabeyi Arkady Roenberg ile birlikte Stroygazmontazh doğalgaz boru hattı inşaat firması kurdu ve devlet kontrolündeki Gazprom’u dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline getirdi. Bloomberg'in servet endeksine göre Boris Rotenberg'in net serveti yaklaşık 1 milyar dolar, ağabeyi Arkady ise net serveti 2,1 milyar dolar.

AKILLARA AlEXANDER PEREPİLİCHNYY’Yİ GETİRDİ

Watford’un ölümü ve İngiltere'nin oligarklara olan yaptırımları akıllara 2012 yılında 44 yaşındayken aynı şekilde hayatını kaybeden ve ölümüyle ilgili gizemin hâlâ aydınlanmadığı Alexander Perepilichnyy’yi getirdi. Perepilichnyy’yin ölümüyle ilgili soruşturma hâlâ sürüyor. Mahkeme tarafından görevlendirilen bir İngiliz kardiyolog, muhtemelen doğal sebeplerden öldüğü sonucuna varmıştı. Rusya Hazinesi'nden 230 milyon dolarlık hırsızlığı örtbas etme komplosunun bir parçası olarak öldürüldüğü iddialar arasındaydı. 

OLİGARK NEDİR?

Oligark, oligarşik düzendeki yöneticilere ve oligarşiyi destekleyenlere verilen isimdir. Günümüzde oligark dendiği zaman Rusya'daki büyük şirketlerin sahipleri olan isimler kastedilmektedir. Rusya’daki oligarkların önemli bir bölümü finansal varlıklarını 1990'larda, dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin'in idaresinde gerçekleşen ve devlet varlıklarının özel sektöre kaotik ve yolsuzluklarla dolu bir süreçte devredildiği sırada elde etmiştir. Oligark sözcüğü günümüzde 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından öne çıkan, aşırı varlıklı bir grup Rus vatandaşını tanımlamak için kullanılıyor.

Bir oligark, akrabalık, din, ekonomik statü, prestij ve hatta diliyle toplumun geri kalan kısmından ayrılan yönetici sınıfın üyesi olabilmektedir. Rusya'daki büyük firmaların başında bulunan isimler olan oligarklar için ultra zengin kişiler de denilebilir. Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Roman Abramoviç dünyanın en tanınan Rus oligarklarından biridir. Çok bilinen bir başka oligark da eski KGB subayı ve bankacı Aleksander Lebedev’dir.