Dünya Bu kez Ruslar anlattı! İşte ilk tepkileri

Bu kez Ruslar anlattı! İşte ilk tepkileri

01.03.2022 - 06:42 | Son Güncellenme:

Rus ordusunun Ukrayna topraklarına gerçekleştirdiği saldırının ardından ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı uygulamaya koyduğu yaptırımlar Rusya'da da ciddi şekilde hissedilmeye başladı. Peki yaşananlar karşısında Rusya'daki halk neler hissediyor, neler düşünüyor? Putin'i desteklediğini söyleyenler de var ama durumu endişeyle karşılayıp ülkeden ayrılmak isteyenler çoğunlukta.

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Rusya’nın Ukrayna topraklarına gerçekleştirdiği saldırı sürüyor. Batı dünyasının Rusya’ya karşı hayata geçirdiği yaptırımlar ise Rusya’da gündelik hayatta kendini hissetirmeye başladı. Özellikle Rusya piyasaları bundan ciddi şekilde etkilenirken, birçok ülkenin Rus uçaklarına hava sahasını kapatması başta olmak üzere alınan tüm yaptırım kararları günlük hayatı daha da etkilemeye devam edecek. Peki Rusya halkı ve Rusya’da yaşayan yabancı uyruklu kişiler yaşananlar hakkında neler düşünüyor, neler hissediyor?

Haberin Devamı

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri

İŞTE RUSYA SOKAKLARINDA KONUŞULANLAR

'KIRIM'A GİDEN SUYU KESTİLER'

Vladislav Romanov isimli Rus vatandaşı St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans eğitimi görüyor. Romanov, Rusya’nın Ukrayna topraklarına yaptığı saldırıyı desteklediğini söyledi.

Vladislav Romanov, “Son günlerde kendimi mutlu hissediyorum. Bu operasyonu ben ve tüm ailem destekliyor. Ukrayna devleti 2014 yılından beri topraklarında yaşayan Rus vatandaşlarını öldürüyor. Donetsk ve Lugansk şehirlerindeki sivilleri bombalıyor, Rusça'nın okullarda ve medyada kullanılmasını yasaklamaya çalışıyorlar. Kırım’a giden suyu kestiler" diyerek görüşlerini iletti.

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri

Ekonomik yaptırımların hayatını etkileyeceğini düşünen Romanov, “Yaptırımlar elbette hayatımı etkileyecektir ancak bu yaptırımları bütün dünya uygulamıyor. Yaptırımları uygulayanlar sadece liberal Batı demokrasileri. Çin bu yaptırımlardan oluşan boşluğu doldurmaktan çok mutlu olacaktır. Ancak itiraf etmek gerekirse Rus Rublesi konusunda endişeliyim. Devlet döviz kurunu kontrol etmeli ve rubleyi güçlendirecek adımlar atmalı" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"Ukrayna’da yaşayan insanlar için ne hissediyorsunuz?" sorusunu ise Vladislav Romanov, "Orada bulunanlar için endişeleniyorum. Ağabeyim dahil toplamda 6 tanıdığım şu an operasyonda görev alıyor. Umarım Rus ordusu operasyonu kısa sürede bitirir ve tanıdıklarım evlerine güvenle dönebilirler" yanıtını verdi. Şu an yaşananların Rusya için bir yol ayrımı olduğunu düşündüğünü belirten Romanov, “Bu operasyonların başarıyla tamamlanması durumunda Rusya 1991’de ayrıldığı ‘büyük ülkeler ligi'ne tekrar girecek ve geçmişte kaybettiğimiz topraklar tekrar bizim olacak" dedi.

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri


'DESTEKLEMİYORUM, DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK'

Rusya'nın Ukrayna topraklarına başlattığı saldırıyı desteklemeyen Rus vatandaşları da var. Adını vermek istemeyen Rus vatandaşı O.P., “İki ülke de ortak bir tarihi paylaşıyor. Bu savaşı desteklemiyorum. Umarım iki kardeş halk arasında barış tekrar sağlanır" şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Ekonomik yaptırımların Rusya’yı ciddi şekilde etkileyeceğini belirten O.P., “Pandemide Rus ekonomisi çok ciddi etkilendi ve bir sürü insan işsiz kaldı. Birçok insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu yaptırımlarla birlikte mevcut durum daha da kötüye gidecek. İnsanların en çok korktuğu durum bu” dedi ve yaptırımların Rusya ekonomisine ağır zarar vereceğini düşündüğünü söyledi.

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri

Rus vatandaşı O.P., Rus halkının yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu ve yaşananlara karşı olduğunu söyleyerek, "Ruslar yaşananları her yerde konuşuyor. Hepimiz durumun barışçıl şekilde çözülmesini istiyoruz. Ukrayna'da tanıdığım insanlar var ve onların durumlarını da biliyorum. Onlar da korkuyorlar ve belirsizlik nedeniyle endişeliler. Geceyi evlerinde geçirmeye korktukları için metrolarda geçiriyorlar" diye konuştu.

Rusya’nın başlattığı ani saldırının uluslararası arenada itibarını zedelediğini söyleyen Rus vatandaşı, “Rusya'nın kendisine güvenilemeyeceğini kanıtladığını düşünüyorum ve bu yüzden şu anda ülke 'saldırgan' olarak görülüyor. Bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Durumu düzeltmenin tek yolu, uluslararası hukuka aykırı davranmak istemediğimizi ve devletler arasında diplomatik iş birliğine hazır olduğumuzu göstermek olacak" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Bu savaşın bir kazananı olacağını söylemenin zor olduğu vurgulayan O.P, “Eğer kazanmaktan kastınız Rusya’nın bu saldırıda başarıya ulaşması ise bunun Rusya içinde yansımaları olur. Ayrıca NATO’nun bu savaşa fiziki olarak dahil olması ihtimali de var ve bence bu durumda Rusya’nın karşılık vermeme ihtimali de var. Her iki durumda da yaptırımlar Rusya ekonomisini kötü etkileyecek, uluslararası ilişkiler bozulacak" dedi.

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri

Rusya’nın başarı tanımı ile kendi başarı tanımı arasında fark olduğunun altını çizen Rus vatandaşı, “Hükümetin benimle aynı bakış açısına sahip olduğundan şüpheliyim. Benim açımdan bu savaş ancak her iki tarafın barış yapmasıyla başarıya ulaşabilir” diyerek barıştan yana olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

'BU SAVAŞIN ALTINDA BÜYÜK BİR KARMAŞA VAR'

Rusya'da yüksek lisans eğitimi devam eden ve güvenlik sebebiyle hem adının hem de uyruğunun paylaşılmasını istemeyen T.H. adlı öğrenci de yaşananların altında tarihsel anlamda büyük bir karmaşa yattığını düşünüyor. T.H. ülkesinin yaptığı uyarı üzerine Rusya'dan ayrılmaya hazırlanıyor.

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri

Yabancı uyruklu öğrenci T.H., “Bence bu savaş SSCB'nin çöküşünden ve bunun sonucunda ortaya çıkan kimlik, ulus meselelerinden kaynaklanan yarım kalmış birçok problemin kanıtı” dedi.

Ekonomik yaptırımların günlük yaşamını etkilediğini belirten öğrenci, “Ekonomik yaptırımlar Rusya vatandaşlarını da endişelendiriyor. Benim açımdan da ekonomi dışında hayatımı olumsuz etkileyen olumsuz bir durum henüz yaşanmadı. En kötü senaryom eğitimimi tamamlayamamak ve seyahat kısıtlamaları sebebiyle ailemi görememek. Ancak durumun ağırlaşmasıyla birlikte Ukrayna ve Rusya’da çok daha fazla şey kaybedecek insanlar var” şeklinde konuştu.

Bu kez Ruslar anlattı İşte ilk tepkileri

Rusya’nın ani saldırısı hakkında, “Bunu ilk yapan ülke Rusya değil. Uluslararası arenada Rusya’ya karşı olanlar bu olsa da olmasa da karşı olmaya devam edecekler. Uluslararası aktörlerin birçoğunun SSCB’den kalan endişesi sürüyor fakat özellikle sosyal medyada Rusya’yı kültürü ve toplumu ile tanıtmak için de çok güzel içerikler üreten insanlar var" diyerek düşüncelerini paylaştı.

Yaşananların Rusya’yı olumsuz etkilemesi durumunda Rus halkının zorlanmayacağını düşündüğünü söyleyen T.H., “Rus halkı da tıpkı Ukraynalı kardeşleri gibi zor şartlara karşı durabilir. Tarihlerine baktığımızda da bunu görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Rusya için zaferin ne olduğunu bilmediğini ifade eden öğrenci, “Rus yetkililer ilk günden bu yana kendileri için zaferin ne olacağını söylemediler. Bu konuda sessiz kaldılar. Bu savaşta kimin kazanabileceğini şu anda tahmin edemiyorum. Sanırım her şey bittikten sonra kimin kazanıp kimin kaybettiğini öğrenebileceğiz. Benim için zafer yaşanan yıkımın en az seviyede kalması ve bir an önce barışın sağlanması. Barışın sağlanması ile birlikte Doğu-Batı arasındaki gerilimde azalacaktır. Bu benim için zafer olarak tanımlanabilir” diyerek tahminlerini aktardı.