Dünya Uluslararası Libya konferansı başladı

Uluslararası Libya konferansı başladı

29.03.2011 - 17:11 | Son Güncellenme:

.

Uluslararası Libya konferansı başladı

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı, 40'a yakın Dışişleri Bakanı ile çok sayıda uluslararası kuruluştan yetkilinin katılımıyla başladı. Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun , İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Libya'daki geçici Ulusal Konseyin Özel Temsilcisi Mahmud Jabril, Arap Birliği ile Afrika Birliğinden temsilciler de konferansta hazır bulundu.

Lancaster House'ta yapılan konferansın başkanlığını İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yürütüyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, açılış konuşmasını yaptığı konferansın amaçlarını, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını sağlamak, Libya'da insani yardıma muhtaç yerlere yardım sağlamak ve Libya halkına geleceğini oluşturması için yardım etmek olarak ifade etti.

Libya'nın tanklar altında kaldığını ve birçok bölgenin yerle bir edildiğini belirten Cameron, "Libya'daki insan kıyımına son vermeliyiz" dedi. "SAVAŞ BİTER BİTMEZ CAMİLER ONARILMALI" Yaptığı konuşmada Libya halkının geleceklerini planlamaları için uluslararası platformda yapılacak herşeyin acilen yapılması gerektiğini ifade eden Cameron, birçok bölgede Libya halkının insanlık dışı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını hatırlatarak, savaş sona erer ermez tankların yıktığı binaların, camilerin acilen tekrar onarılıp kullanıma açılması gerektiğini belirtti. Libya için yeni bir başlangıcın çok yakında olduğunu da sözlerine ekleyen Cameron, Libya halkını temsil edecek bir hükümet oluşumu için Libya halkının yanında olmalıyız measjını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da yaptığı konuşmada, Kaddafi'nin uyguladığı politikaya son verinceye kadar Birleşmiş Milletler'in 1973 sayılı kararını uygulanmasına devam edileceğini söyledi. Başkent Londra'da devam eden Uluslarası Libya Konferansı'na katılanlar arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nda bulundu 40 ülkenin Dışişleri Bakanı, toplantı öncesi aile fotoğrafı çektirdi. Davutoğlu aile fotoğrafında en ön sıralarda yer aldı.

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoglu'nun da bulunduğu konferansa ta Rusya, İsrail, Brezilya ve Çin yer almazken 6 uluslararası organizasyon temsilcisi katıldı.

Yazarlar