Dünya Wagner lideri Prigojin isyandan bu yana ilk kez görüntülü konuşma kaydı yayınladı

Wagner lideri Prigojin isyandan bu yana ilk kez görüntülü konuşma kaydı yayınladı

22.08.2023 - 08:46 | Son Güncellenme:

Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya'ya en uzun 24 saatini yaşatan paralı asker grubunun patronunun yer aldığı kayıt, Afrika'da çekilmiş olabilir. Prigojin'in "Çalışıyoruz. Sıcaklık +50 - her şey istediğimiz gibi" dediği duyuluyor.

Wagner lideri Prigojin isyandan bu yana ilk kez görüntülü konuşma kaydı yayınladı

Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojjin, Rusya'daki başarısız ayaklanmasından bu yana ilk kez görüntülü konuşma kaydı yayınladı. Görüntüler, nerede olduğu bilinmeyen Prigojjin’in Afrika'da olabileceğine işaret ediyor. BBC videonun nerede çekildiğini belirleyemedi.

Haberin Devamı

Wagner grubuna bağlı Telegram kanallarında yayınlanan videoda Prigojjin, kamuflaj kıyafetlerle görülüyor ve Prigojjin grubun Afrika'yı 'daha özgür' hale getirdiğini söylüyor.

Wagner'in kazançlı ticari çıkarlara sahip olduğu kıtada binlerce savaşçısının olduğuna inanılıyor.

Prigojjin'in askerleri, insan hakları gruplarının ve Birleşmiş Milletler’in onları savaş suçu işlemekle suçladığı Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) gibi ülkelerde bulunuyor.

İngiltere geçen ay Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki operasyonlarını yürüten iki kişiye, işkence yaptıkları ve sivilleri öldürdükleri gerekçesiyle yaptırımlar uyguladı.

Wagner savaşçıları ABD tarafından kıtadaki yasadışı altın anlaşmalarıyla kendilerini zenginleştirmekle de suçlanıyor.

Haberin Devamı

Videoda Prigojin, Wagner'in maden aramanın yanı sıra İslamcı militanlar ve diğer suçlularla da savaştığını söylüyor.

Prigojin'in "Çalışıyoruz. Sıcaklık +50 - her şey istediğimiz gibi. Wagner PMC keşif ve arama faaliyetleri yürütüyor, Rusya'yı tüm kıtalarda daha büyük, Afrika'yı daha özgür kılıyor" dediği duyuluyor.

'Vladimir Putin'in Şefi' lakaplı Prigojin, "Adalet ve mutluluk; Afrika halkı için, DEAŞ, El Kaide ve diğer haydutların hayatlarını bir kabusa dönüştürüyoruz" şeklinde devam ediyor.

Yevgeni Prigojin kayıtta Wagner'in işe alım yaptığını ve grubun 'belirlenen görevleri yerine getirmeye devam edeceğini' de söyledi.

Wagner lideri Prigojin isyandan bu yana ilk kez görüntülü konuşma kaydı yayınladı

NADİREN GÖRÜNDÜ

62 yaşındaki eski restoran işletmecisi Prigojjin, geçen ay St Petersburg'da düzenlenen Afrika-Rusya zirvesi sırasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin devlet başkanı danışmanlarından Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken fotoğraflandı.

Prigojin, Haziran ayında sadece 24 saat süren isyana liderlik ettiğinden beri kamu önüne pek çıkmıyor.

RUSYA'NIN EN UZUN 24 SAATİ

 

Yaklaşık 5.000 Wagner askeri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu kentinin kontrolünü ele geçirmiş ve ordu liderliğini ortadan kaldırma amacıyla Moskova'ya doğru hareket etmişti.

Ancak Prigojin, Belarus lideri Alexander Lukaşenko'nun arabuluculuğunda Kremlin ile yapılan müzakerelerin ardından ilerleyişini durdurdu.

Haberin Devamı

İsyanı sona erdirmeye yönelik bir anlaşma kapsamında Prigojin'e yönelik suçlamalar düşürüldü ve kendisine Belarus'a gitmesi teklif edildi.

Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığı arasında Ukrayna’daki savaşın gidişatı konusunda halkın gözü önünde bir çekişme yaşanmıştı. Prigojin, defalarca bakanlığı grubuna mühimmat sağlamamakla suçladı.

SAYI 25 BİNE ÇIKTI

Prigojin, Wagner grubunu 2014 yılında kurduğunu söylüyor. Sabıka kaydı olan zengin bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e yemek hizmeti sağladığı için 'Putin'in Şefi' olarak anılıyor.

Wagner'in 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçleri desteklemeye başladığı ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine yardım ettiği düşünülüyor.

Ukrayna'daki savaştan önce Wagner'in tahminen 5 bin savaşçısı vardı; bunların çoğu Rusya'nın elit alaylarından ve özel kuvvetlerinden eski askerlerdi.

Ancak Prigojin, geçen Haziran ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana sayının 25 bin savaşçıya yükseldiğini söyledi.