Dünya Yeni evreyi mi konuştular?

Yeni evreyi mi konuştular?

28.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sivillerin daha az zarar görmesi adına İsrail yönetimine baskı uygulayan ABD’nin, savaşta yeni evreye geçilmesi konusunda İsrailli yetkililerle Washington’da bir görüşme gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

Yeni evreyi mi konuştular

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı başlattığı harekat devam ederken, bölgedeki savaşın geleceğine dair soru işaretleri sürüyor. İsrail’den gelen son açıklamalar, savaşın daha uzun bir süre devam edeceğinin sinyallerini verirken, ABD’li yetkililerin İsrail ile savaşın yeni evresi konusunda görüşmelerde bulunduğu ifade ediliyor. Amerikan yönetimi bir süredir sivillerin daha az zarar göreceği ‘nokta operasyonlara’ geçilmesi konusunda İsrail yönetimine baskı uyguluyordu. 

Haberin Devamı

‘Daha aylar sürecek!’ 

Nitekim ABD ve İsrail’in, Gazze savaşında üst düzey Hamas yetkililerine yönelik operasyonlara odaklanılacak yeni bir evreye geçilmesi için görüştüğü bildirildi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’ın Washington’da bu konuda bir görüşme gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Görüşmede rehinelerin durumunun yanı sıra, Gazze’nin geleceğinin de konuşulduğu belirtiliyor. 

Bu gelişmeler yaşanırken, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise düzenlediği basın toplantısında, savaşın daha aylar süreceğini söyledi. Halevi, Hamas’ın siyasi ve idari kapasitesini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu savaşın hedefleri çok önemli ve bunlar ulaşılması kolay şeyler değil. Dolayısıyla savaş daha aylarca devam edecek” ifadelerini kullandı. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari de, askerlerin Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde savaşmayı sürdürdüğünü söyleyerek operasyonların genişletileceğini duyurdu. 

Haberin Devamı

Bilanço ağırlaşıyor

Gazze’den gelen haberler, İsrail ordusunun özellikle bölgenin ortasında bulunan mülteci kamplarına odaklandığını gösteriyor. Han Yunus’ta da yoğun çatışmalara yaşanıyor. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında önceki gün 240 dün ise 195 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 7 Ekim’den beri yaşamını kaybedenlerin sayısı 21 bin 110’a yükseldi. İsrail’in harekatında ölen asker sayısı ise 164’e yükseldi.

Abbas’tan üç şart

Gazze’nin gelecekteki yönetimi konusunda en güçlü aday olarak gözüken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır televizyonuna açıklamalarda bulundu. Halkına karşı “ağır bir suç” işlendiğini söyleyen Abbas, Gazze’de yaşananları “faciadan fazlası” olarak nitelendirdi ve tanık olduklarının Filistin tarihinde eşi olmadığını belirtti. Abbas, Batı Şeria’nın da “her an patlamaya hazır” olduğunu da vurguladı. Filistin yönetiminin Gazze’de sorumluluğu üstlenmesi için üç şart sunan Abbas, bunları, ‘saldırıların tamamen durması, insani yardımların ulaştırılması ve Filistinlilerin tehcir edilmesinin engellenmesi’ olarak sıraladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da savaşın sona ermesi için üç koşul sıralamıştı.

Haberin Devamı

‘Gizli depolardan silah alıyorlar’

İsrail’de konumları gizli, ABD’ye ait milyarlarca dolar değerinde silahın bulunduğu depolar, Gazze’deki savaşla birlikte yine gündeme geldi. Guardian’ın haberine göre İsrail ordusu, Gazze savaşında da bu depolardan ciddi miktarlarda mühimmat temin etti. Gazeteye konuşan ABD’li eski yetkililer, mühimmat depolarının İsrail’e silah teslimatını hızlandırdığını, sevkiyatı kamuoyu ve Kongre denetiminden uzaklaştırdığını söyledi. Cephanelikten yapılan transferler konusunda çok az şeffaflık var. İsrail’deki silah ve mühimmat depoları ilk olarak 1980’lerde bölgedeki olası çatışmalar için ABD kuvvetlerine hızlı bir şekilde tedarik sağlamak amacıyla kurulmuştu.

Musavi’ye kalabalık cenaze töreni

İsrail’in Suriye’ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey üyesi Seyyid Razi Musavi için Irak’ın Necef kentindeki İmam Ali Türbesi’nde bir cenaze töreni düzenlendi. Kalabalık bir topluluğun katıldığı törende, Irak güvenlik güçlerine mensupları ve İran’dan gelen ziyaretçiler de hazır bulundu. Musavi’nin cenazesi buradan uçakla Kerbela’ya götürüldü. Bu arada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Musavi için yayınladığı taziye mesajında İsrail’i tehdit ederek, “Siyonistler bu suçun bedelini
mutlaka ödeyecek” dedi.