Dünya ‘Yeşil Hat yok, sınır var!’

‘Yeşil Hat yok, sınır var!’

15.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet’e özel açıklamalarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, iki egemen devlet politikası doğrultusunda, Ada’da “Yeşil Hat diye bir şey yoktur, iki devlet arasında resmi bir sınır ve bir ara bölge vardır” dedi.

‘Yeşil Hat yok, sınır var’

Fatma Gülçin Kabasakallı - Milliyet’in, Rusya’dan KKTC’ye doğrudan uçuşların başlayacağına ilişkin haberinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında KKTC’nin tanınması çağrısı yapması büyük ses getirdi. KKTC hükümeti de, Ada’da egemen iki eşit devlet politikasıyla birlikte, son aylarda tanınmaya giden yolda çok önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu adımlara yön veren en önemli aktörlerden biri olan ve “sessiz diplomasiye” inanan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milliyet’e yaptığı özel açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ın egemen eşit devlet politikasıyla yeni bir sayfa açıldığını vurguladı, her şey gibi terminolojinin de değişmesi gerektiğine dikkat çekti. “Yeşil Hat diye bir şey yoktur, iki devlet arasında resmi sınır vardır ve bir ara bölge vardır” diyen Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi iki egemen eşit devlet varlığında yeni bir sayfa açıldı. Toplumlararası görüşmeler sürecinden beri kullanılan terminolojinin artık kalkması lazım. BM askerleri eğer bizi tatmin eden, bizimle rızamızı içeren bir anlaşma imzalamadıkları taktirde, KKTC topraklarından çıkma durumunda olacak… Bizim onayımız yoksa, bu topraklarda görev yapamayacaklar. Eğer o noktaya gelirse, ‘Çıkın’ diyeceğiz, çıkacaklar. Ve bunu kendileri de çok net biliyor, çünkü iki yıldır kendilerine bunu söylüyoruz. Sürpriz değil.”

Haberin Devamı

BM teklif üzerinde çalışıyor

BM’nin kendilerine sunmak üzere bir teklif üzerinde çalıştığı bilgisini de paylaşan Ertuğruloğlu, Barış Gücü için duyurdukları 1 aylık sürenin KKTC’nin kendi takdiri olduğunu vurguladı. Ertuğruloğlu “Ekim sonu, bir aylık sürenin sona ereceği tarihtir… Tekliflerini beğenmezsek bunlara, ana vatanımızla birlikte oturup, ‘KKTC topraklarını terk edin’ demek gerekiyorsa, diyeceğiz. Bu topraklar Barış Gücü için Rum’un onayıyla görev yapılacak topraklar değil” ifadelerini kullandı.

Bakan Ertuğruloğlu, KKTC ile Barış Gücü konusunda bir anlaşma imzalaması durumunda BM’nin bugüne kadarki Kıbrıs politikasının temelden değişeceğini de belirtirken, “Bizim talep ettiğimiz yerine getirilirse, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs politikası temelden çürümüş oluyor. Yani ‘Ada’da iki devlet var’ noktasına geçmiş oluyor. Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’la ilgili aldığı kararlar geçersiz olacak ve yepyeni bir sayfa açılacak” dedi.

‘Yeşil Hat yok, sınır var’

Maraş’ın tümü adım adım açılacak!

Maraş konusuna da değinen KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertugruloğlu, “Maraş’ın açılması yüzde 3.5’luk bölümüyle kalacak değil, tümü adım adım açılacaktır. Bunun kararını verecek olan da biziz. Maraş’ın açılmasından daha önemli boyutu, neresi açılırsa açılsın, Türk idaresinde açılacaktır” dedi. Ertuğruloğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kişisel mülkiyet olaylarına şu ana kadar müdahil olunmamıştır. Kamu alanları temizlenip müdahale edilmiş, halkın kullanımına açılmıştır. Çünkü korunması gereken bir mülkiyet sıkıntısı var. Rumlara, talep etmeleri halinde kişisel mülkiyetlerini tanıma hakkıyla ilgili olayın basitleştirilmemesi gerekir. Orada belgelerle, tapularla, koçanlarla kanıtlanmış Osmanlı Vakıf malları vardır. Toprak Osmanlı Vakıf malıdır. Maraş bugün yarın neticelenecek bir olay değil, o uzun süreli bir konudur.”