Dünya Yine mi Wagner? Sudan'daki rolleri tartışılıyor!

Yine mi Wagner? Sudan'daki rolleri tartışılıyor!

20.04.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

Sudan’da ilan edilen ateşkesin bozulduğu haberleri gelirken, taraflar arasındaki çatışmalarda, son dönemde Ukrayna’da sıkça adını duyuran paralı asker grubu Wagner’in rolü tartışılıyor.

Yine mi Wagner Sudandaki rolleri tartışılıyor

Sudan’da darbeyle işbaşına gelerek yönetimi ele geçiren General Abdulfettah el-Burhan ile eski yardımcısı ve Hızlı Destek Güçleri’nin (RSF) lideri General Muhammed Hemdan Dagalo arasında şiddetlenen çatışmalar, ateşkesin ihlal edilmesinin ardından devam ettiği bildiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM) 200’e yakın kişinin öldüğünü, 1800 kişinin de yaralandığını duyururken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yardımcı olan ve şu sıralar Bahmur’da Ukrayna güçlerine karşı savaşan Rus paralı asker grubu Wagner’in Sudan’daki rolü tartışılmaya başlandı.

Haberin Devamı

El Cezire haber sitesinin bildirdiğine göre, Wagner Grubu, bu ülkeye ilk olarak, 2019’daki geniş çaplı protestolar döneminde, daha sonra koltuğundan indirilen eski devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in sayesinde adım atmıştı.

2017’de Rusya’ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen el-Beşir, Rusya’dan destek isterken, karşılığında Moskova’nın “Afrika’ya açılan kapısı” olmayı teklif etmişti. Kısa süre sonra Rus şirketi “M Invest”, kendi girişimi olan Meroe Gold aracılığıyla Afrika’nın üçüncü büyük altın rezervlerine sahip Sudan’a uzmanlar göndermeye başladı. 2020’da Amerikan Hazine Bakanlığı, M Invest’in Wagner’in paravan şirketi olduğunu açıkladı. Wagner, bu ülkede, başta altın olmak üzere madenleri koruyor, aynı zamanda da el-Beşir’e koruma kalkanı oluşturduğunu savunuyordu.

Haberin Devamı

Yine mi Wagner Sudandaki rolleri tartışılıyor

SÜREKLİ TARAF DEĞİŞTİ!

Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, el-Beşir koltuğundan indirilince bu kez Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Burhan’la yakınlaşmanın yollarını aradı. Ancak bu ilişki, 2019’da Hartum’daki protestolar sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 40’a yakın kişinin ölmesiyle sekteye uğradı ve Wagner Grubu, protestoları bastırma görevinden alınıp, madenlerin korunmasına gönderildi. Ancak Wagner’in burada da rahat durmayıp, Suriye’deki Rus üslerine altın kaçırdığı öne sürüldü.

Wagner, son olarak bu kez de altın madenlerinden sorumlu olan RSF’nin komutanı Dagalo’ya yanaştı. Uzmanlara göre Wagner, yine altın kaçırmaya devam etti. Bu kez rotası Dubai üzerinden Rusya’ydı ve bu altınlarla Ukrayna operasyonu finanse edildi.

Ukrayna’nın işgali sonrası Rusya’ya giden Dagalo, Wagner ile ilişkisini güçlendirdi. Wagner’in son çatışmalara doğrudan katıldığına dair net bilgi bulunmamasına karşın, ülkedeki varlığını korumak adına dahil olmuş olabileceği belirtiliyor.

‘İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZI GETİRECEĞİZ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da yaptığı açıklamada Sudan’daki gelişmelere değindi. İki tarafla da görüştüklerini ve bugün için ateşkes beklediklerini belirten Çavuşoğlu, Sudan’daki Türk vatandaşlarına da şu çağrıda bulundu: “Oradaki vatandaşlarımızı tek tek arıyoruz. Oldukları yerlerde şu ateşkes garanti altına alınıncaya kadar kalsınlar. Yeme içme vesaire ne ihtiyaçları varsa, büyükelçiliğimize bildirsinler, farklı yöntemlerle götüreceğiz ama yarın (bugün) inşallah ateşkes de olacak. Yarın (bugün) hava sahası açıldıktan sonra hazırlıklarımızı yaptık, dönmek isteyen vatandaşlarımızı getireceğiz.”