Dünya Yunan gazetesi manşetten verdi: Erdoğan'ın yeniçerisi!

Yunan gazetesi manşetten verdi: Erdoğan'ın yeniçerisi!

30.11.2023 - 14:06 | Son Güncellenme:

İngiltere ve Yunanistan arasında şimşek yüklü bulutların çarpışmasına neden olan kriz manşetlerden inmiyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiliz Başbakan Sunak'ın fotoğraflarını ilk sayfadan veren Political gazetesi Atina'ya karşı jeopolitik oyunlar oynandığını savundu.

Yunan gazetesi manşetten verdi: Erdoğanın yeniçerisi

Yunanistan ve İngiltere arasında patlak veren Elgin Mermerleri krizinde sular durulmuyor. Milattan Önce 447-432 yılları arasında inşa edilen Parthenon Heykelleri ya da diğer ismiyle Elgin Mermerleri, neredeyse 2500 yıl sonra uluslararası bir krize neden oldu.

Haberin Devamı

Yunan medyası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İngiltere'ye kaçırılan ve halihazırda British Museum'da sergilenen Elgin Mermerlerinin yol açtığı diplomatik çatışmaya Türkiye'yi de dahil etti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın simgesi Akropolis'te yer alan Athena Tapınağı Parthenon ve çevresindeki yapılar, 19. yüzyılda başlarına kadar yerli yerindeydi. İngiliz diplomat Lord Elgin (Thomas Bruce), Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu söz konusu dönemde Elgin Mermerleri'ni Londra'ya götürdü.

1801-1816 yılları arasında yer değiştiren eserler, British Museum'da sergilenmeye başladı. Müzede tapınağın duvar süslerinin (friz) 75 metrelik bir kısmı da var.

Eserlerin kalıcı olarak Yunanistan'a iade edilmesi için ilk başvuruyu 1983 senesinde yapan Yunanistan, henüz bir yanıt alabilmiş değil.

Haberin Devamı

MONA LISA TABLOSUNA BENZETTİ

Geçen hafta İngiltere'yi ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, BBC'de katıldığı bir programda Elgin Mermerleri'nin Atina'ya geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Miçotakis, bir kısmı Akropolis Müzesi'nde bulunan Elgin Mermerleri'nin ayrı ülkelerde olmasını 'Mona Lisa tablosunu ikiye kesip sergilemeye' benzetti.

Yunan gazetesi manşetten verdi: Erdoğanın yeniçerisi

SON ANDA İPTAL

Bunun üzerine İngiltere Başbakanı Rishi Sunak misafiriyle olan randevusunu son anda iptal etti. Sunak'ın Miçotakis'le görüşmeyi ajandasından silmesi, Atina ve Londra arasında şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı.

MİÇOTAKİS REDDETTİ

Sunak'ın yardımcısı Oliver Dowden ile alternatif buluşma teklifini reddeden Yunanistan Başbakanı, yaşadığı hayal kırıklığını gizlemedi. Londra yönetimi Miçotakis'in İngiltere ziyareti sırasında Parthenon Heykelleri'ni gündeme getirmeyeceğine dair Atina'dan güvence aldıklarını açıkladı ancak Yunan tarafı bu açıklamayı yalanladı.

Yunan gazetesi manşetten verdi: Erdoğanın yeniçerisi

'SUNAK... ERDOĞAN'IN YENİÇERİSİ'

Kiryokas Miçotakis apar topar Yunanistan'a geri dönerken, Yunan medyası günlerdir krizi manşetten veriyor. Yunan Political gazetesi, 'Sunak... Erdoğan'ın yeniçerisi' manşetini attı. Elgin Mermerleri bahanesiyle Yunanistan'a karşı jeopolitik oyunlar oynandığını savunan gazete, randevu iptalinin kabul edilemez olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

'ANLAMSIZ DİPLOMATİK PATLAMA'

Kathimerini gazetesi ise, 'Parthenon Heykelleri: Sunak'tan yeni saldırı, Atina'dan yeni tekzip' başlıklı bir habere yer verdi. Gazete, İngiltere Başbakanı'nın parlamentodaki konuşmasına rağmen Yunanistan'ın gerilimi azaltmaya çalıştığını kaydetti.

Ethnos gazetesi İngiliz The Guardian gazetesinden alıntı yaptığı haberinde, 'Anlamsız diplomatik patlama' başlığını tercih etti, The Guardian'ın Miçotakis'e uygunsuz şekilde davranan Sunak'a sert şekilde saldırdığını belirtti.

Yunan gazetesi manşetten verdi: Erdoğanın yeniçerisi

'MERMERLERİN ARASINDAN EUROFIGHTER JETLERİ SEÇİLEBİLİYOR'

Yunan SL Press gazetesinde hafta içinde yapılan haberde ise, 'Mermerlerin arasından Eurofighter uçakları seçilebiliyor' başlığı vardı. Michas Zacharias imzalı haberde krizin arka planında Türkiye'nin olduğu savunuldu, Londra ve Ankara arasında müzakereleri devam eden Eurofighter savaş uçağı satışının gerçekleşmesinin an meselesi olduğu dile getirildi. Haberde ayrıca, "Rishi Sunak, kökeni itibariyle Hintli biri. O İngiltere İmparatorluğu'nun eski politikalarını yani sömürgeciliği tekrar uyguluyor" denildi.