Dünya Zelenskiy'den AB’ye üyelik müzakerelerini geciktirmeme çağrısı

Zelenskiy'den AB’ye üyelik müzakerelerini geciktirmeme çağrısı

25.10.2023 - 09:18 | Son Güncellenme:

Ukraynalı lider, AB Komisyonu’nun bu yıl sonundan önce Kiev ile tam üyelik müzakerelerini başlatmasını umut ettiğini bildirdi.

Zelenskiyden AB’ye üyelik müzakerelerini geciktirmeme çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Kiev’in tam üyelik başvurusuyla ilgili yıllık ilerleme raporu öncesinde Brüksel’e ülkesinin AB’ye katılımının geciktirilmemesi çağrısını yineledi. Zelenskiy, AB’ye “bizi gri bölgede bırakmayın” derken, müzakerelerde ilerleme sağlanamayan Türkiye ve Sırbistan’ın durumuna düşmek istemediklerini üstü kapalı şekilde dile getirdi.

Haberin Devamı

Zelenskiy, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve diğer AB Komisyonu üyeleri ile gerçekleştirdiği çevrim içi toplantıda Kiev’in üyelik sürecinin hızlandırılmasını istedi.

Ukraynalı lider, AB Komisyonu’nun bu yıl sonundan önce Kiev ile tam üyelik müzakerelerini başlatmasını umut ettiğini bildirdi.

Ukrayna için AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin bu yıl başlatılmasına yönelik hazırlıkların ülkenin en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Zelenskiy, AB’nin de buna aynı şekilde karşılık vermesini umut ettiğini ifade etti.

Tam üyelik müzakerelerinin başlaması için ülkesinin kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüğünü yineleyen Zelenskiy, Kiev’in şu ana kadar kaydettiği ilerlemeye ilişkin örnekler sundu. Ukrayna lideri, “İlerleme konusunda çok şey yaptık ve diyebilirim ki, büyük bir saldırganlığa hedef olan bir ülkeden beklenenden çok daha fazlasını yaptık. Biz kimseden bir ayrıcalık beklemiyoruz. Biz gerekli siyasi kararlılığı gösteriyoruz." dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE VE SIRBİSTAN ÖRNEĞİ Mİ VERDİ?

Konuşmasında sık sık Ukrayna’nın “gri bölgede” bırakılmamasını isteyen Zelenskiy’nin bu tabirinin bazı çevrelerce üyelik müzakereleri başlayıp ancak ilerleme sağlanamayan Türkiye ve Sırbistan’ın durumuyla özdeştirildi.

Gri bölge tabirinin Türkiye ve Sırbistan gibi diğer AB adaylarında olduğu gibi, Ukrayna'nın üyeliğinde de bir belirsizlikle karşılaşılmasına yönelik uyarı olarak değerlendirmek gerektiğini belirten uzmanlara göre, Ukrayna liderinin, "En küçük bir gri jeopolitik bölge bile olsa bu bölgeye hakim olma iddiaları kaçınılmaz olarak ortaya çıkacak. Çeşitli siyasi güçler de bu gri bölgeyi kendi siyasi renklerine boyamaya çalışacaklar." ifadesi, Brüksel’e ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

'YAPTIRIMLAR ARTIRILSIN'

Zelenskiy, AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasının dışında AB Komisyonu'ndan, Rusya Merkez Bankası'nın dondurulan varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasına yönelik Brüksel’in verdiği sözün yerine getirilmesini istedi.

AB Komisyonu’nun Washington'un baskısına rağmen bu konuda ayak sürümeye devam ettiği biliniyor.