Gündem E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

19.12.2017 - 11:08 | Son Güncellenme:

E-Devlet, vatandaşların kamu hizmetlerine daha hızlı ve kolay ulaşmasını sağlayan bir uygulamadır. Onuncu yılını dolduran E-Devlet’in arayüzü değiştirildi. Vatandaşlar aradıkları hizmete artık daha hızlı ulaşabilecek. E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet’e nasıl girilir E-Devlet şifresi nasıl alınır

10 yıldır hizmet veren E-Devlet uygulamasında arayüz değişikliğine gidildi. Kullanıcılar ana sayfada bulunan arama kutucuğuna ulaşmak istedikleri kurum ya da hizmet adını yazarak daha hızlı işlem yapabilirler. E-Devlet, SGK hizmet dökümü sorgulamadan araç plakasına yazılan ceza sorgulamasına, tapu bilgileri sorgulamadan hava durumu sorgulamaya kadar pek çok işlemi yapabilme imkanı sunar.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET’E NASIL GİRİŞ YAPILIR?

E-Devlet uygulamasına giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Kullanıcılar giriş için; E-Devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil imza, e-İmza ve T..C. kimlik kartı seçeneklerini kullanabilirler. 35 milyondan fazla kullanıcıya sahip E-Devlet, iki binin üzerinde hizmete erişim imkanı sağlar.
E-Devlet kullanıcıları tarafından en fazla tercih edilen giriş seçeneği, E-Devlet şifresi ile giriştir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, ana sayfada bulunan arama kutucuğu ya da e-Hizmet kategorileri kullanılarak istenilen hizmete erişim sağlanabilir ve sıra bekleme derdi olmadan işlem yapılabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet üzerinden en fazla işlem yapılan kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. En fazla işlem yapılan hizmetler ise; 4A hizmet dökümü sorgulama, mahkeme dava dosyası sorgulama, vergi borcu sorgulama ve araç plakasına yazılan ceza sorgulamadır. Bunlar dışında; hava tahmini, mobil hat, tapu bilgileri, askerlik belgesi, öğrenci belgesi ve günlük döviz kurları gibi çeşitli bilgilere de ulaşılabilir. Son olarak eklenen hizmetler ile elektrik, doğalgaz, su abonelikleri taşıma işlemleri gerçekleştirilebilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden alınır. Şifre, 2 Türk Lirası ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. Şifre ile kişisel bilgilere ulaşılabildiği için, başka kişiler ile paylaşılmaması güvenlik açısından önemlidir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMASI GEREKİR?

E-Devlet şifresini unutan kullanıcılar, uygulama üzerinden yeni şifre alabilirler. Yeni şifre için, kullanıcıların cep telefonu numaralarının uygulamada kayıtlı olması gerekir. Kayıtlı cep telefonu olmayanlar, PTT şubelerinden yeni E-Devlet şifresi talep edebilirler. Bunun dışında, diğer E-Devlet giriş seçenekleri kullanılarak da uygulamaya giriş işlemi yapılabilir.

Yazarlar