Gündem E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

23.01.2018 - 10:17 | Son Güncellenme:

E-Devlet uygulaması, vatandaşların kamu hizmetlerine daha hızlı ulaşmasını sağlar. E-Devlet, 2500’e yakın hizmet ile yaklaşık 35 milyon kullanıcının işlem yapmasına imkan sunar. E-Devlet’e nasıl girilir? E-Devlet üzerinden hangi işlemler yapılabilir?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır E-Devlet şifresi nasıl alınır

E-Devlet, kamu kurumları tarafından sunulan hizmetlerin online olarak kısa sürede gerçekleştirmesini sağlar. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden veya arama kutucuğu kullanılarak istenilen hizmete ulaşılabilir ve işlem yapılabilir. E-Devlet ile trafik cezası sorgulamadan tapu bilgisi sorgulamaya, hava tahmini sorgulamadan öğrenci belgesi sorgulamaya kadar birçok işlem gerçekleştirilebilir.


E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet’e giriş, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Giriş için e-Devlet şifresi dışında; T.C. kimlik kartı, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçenekleri de kullanılabilir. Giriş seçeneklerinden birisi ile giriş yapıldıktan sonra istenilen hizmet üzerinden işlem yapılabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

E-Devlet, 400 kurum tarafından verilen 2500’e yakın hizmet için işlem yapma imkanı sunar. İhtiyaçlar doğrultusunda uygulamaya yeni hizmetler eklenir. E-Devlet üzerinden kullanıcıların en fazla işlem yaptıkları kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı’dır.
E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler ise; SGK hizmet dökümü sorgulama, mahkeme davası, vergi borcu, araç plakasına yazılan ceza, askerlik belgesi, öğrenci belgesi, günlük döviz, hava tahmini sorgulamasıdır. Bunlar dışında; doğalgaz, su ve elektrik abonelikleri taşınabilir, emekli olmak için ne kadar süre kaldığı hesaplanabilir. Son yapılan ekleme ile SRC belgesi için başvuru da yapılabilecek. Daha önce 45 güne kadar alımı uzayan belge, e-Devlet ile 5 dakikada alınabilecek. Başvuru için ödenen 40 lira da E-Devlet üzerinden yapılacak işlem ile 20 liraya düşmüş olacak.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, PTT şubelerinden temin edilebilir. Şifre, 2 Türk Lira ücret karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. Şifre ile kişisel bilgilere erişim sağlanabildiği için, başka kişiler ile güvenlik açısından paylaşılmaması gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

E-Devlet şifresi unutulursa, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre edinilebilir. Yeni şifre için, uygulamaya daha önce giriş yapıldığında cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gerekir. Kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubesinden yeni şifre alınabilir.

Yazarlar