Gündem E-Devlet giriş işlemlerine nereden ulaşacağım?

E-Devlet giriş işlemlerine nereden ulaşacağım?

24.11.2015 - 21:45 | Son Güncellenme:

E-Devlet giriş işlemlerine E-Devlet’in resmi sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Giriş işlemleri için birçok seçenek bulunmaktadır. Giriş işlemlerine nereden ulaşacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

E-Devlet giriş işlemlerine nereden ulaşacağım

Dijital hizmetlerle vatandaşa internette işlem yapabilme fırsatı sunan kamu kurumlarının her bir online hizmet uygulamasının bulunduğu sanal devlet portalı ile birlikte işlemler çok daha hızlı ve çok daha kolay bir hale geliyor. Dijital platformda bulunan ve Başbakanlık tarafından hizmete açılan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi Türkiye’nin en geniş online kamu hizmet portalıdır. Her devlet kurumunun dijital platform üzerinde hizmete açmış olduğu online hizmet uygulamalarının yer aldığı bu sanal devlet portalı ile vatandaşlar, modern çağın internet hızında işlem avantaj ve kolaylıklarından yararlanabiliyor. Özellikle Türkiye’de yoğun nüfus dolayısıyla vatandaşların kamu kurumlarında yapacakları en basit işlemler için dahi uzun saatlerini harcamak zorunda kalmaları, modern çağda son derece büyük sorunlar yaratabiliyor. Ayrıca devletin vatandaşa sunduğu hizmet kalitesini de düşürmekte olan bu durum kurumların işleyiş açısından da oldukça ağır hale gelmesine yol açıyor ve işlemlerde aksamalara neden oluyor. Bu duruma karşın dijital platformda hizmete açılan işlem hizmet sayfaları aracılığı ile vatandaşın kurum binasına gitmek zorunda kalmadan, günün her saatinde birkaç dakika içerisinde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

2006 ocak ayında vatandaşın hizmetine açılan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi ise Türkiye’de kamu kurumları tarafından dijital platform üzerinde açılan online hizmet uygulamalarının dağınık vaziyette bulunmasının yarattığı karmaşaya son vererek, vatandaşın internette sadece tek bir portal üzerinden tüm kamu işlemlerini gerçekleştirebilmeleri sağlanabiliyor. Böylelikle artık vatandaşlar sadece dakikalar içerisinde kamu işlemlerini gerçekleştirebilme kolaylığından yararlanabiliyor. İnternet altyapısını vatandaşa sunduğu hizmetlerinde aktif olarak kullanmakta olan tüm devlet kurumlarının yer aldığı sanal devlet portalı üzerinde sayısı her geçen gün artan 204 kurum aktif olarak online kamu hizmetleri sunuyor. Sanal devlet portalında vatandaşa hizmet veren 204 kamu kurumunun aktif online hizmet sayısı ise yaklaşık 1400 civarında olduğundan vatandaşlar pek çok kamu işlemi için internet hız ve kolaylıklarından yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

25 milyondan fazla aktif kullanıcı sayısı bulunan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi vatandaşın sanal platformda devlet ile iletişime geçebildiği en interaktif portaldır. Sanal devlet portalında bulunan 25 milyondan fazla kullanıcı kendisine ait bir vatandaşlık sayfasına sahiptir. Vatandaşların vatandaşlık bilgileri olan kimlik bilgileri, iletişim bilgileri ve adres bilgileri gibi tüm bilgiler bu portal üzerinde yer alıyor. Ayrıca vatandaşlar dijital platformdaki bu interaktif devlet portalında kamu kurumlarından sadece bilgi almakla sınırlı kalmayarak resmi geçerliliği bulunan pek çok işlemi de gerçekleştirebiliyor. Bu durum vatandaşın bilgi güvenliği açısından büyük bir gereksinim ortaya çıkartıyor. Bu yüzden sanal devlet portalı e-Devlet sistemi geliştiricileri tarafından vatandaşın kişisel bilgilerini en üst düzeyde koruyacak yüksek güvenlikli şifreleme yöntemleri kullanılıyor. Bu durum vatandaşın sanal devlet portalı üzerinde yapacağı her işlem için önce kimlik doğrulaması yapmasını zorunlu kılıyor. Dijital platform üzerinde turkiye.gov.tr adresinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sisteminin ‘sisteme giriş’ ekranında vatandaşa 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemi sunuluyor.

Haberin Devamı

Vatandaş ekranda yer alan bu giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak kimlik doğrulaması yapabiliyor ve e-Devlet hizmetlerinden faydalanabilme şansına sahip olabiliyor. Sisteme giriş ekranında vatandaş ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘elektronik imza’ ve ‘T.C. kimlik kartı’ şeklinde dört farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisini kullanabiliyor. Vatandaşın son derece pratik bir şekilde temin edebildikleri bu giriş yöntemleri ile birlikte internete bağlanabildiği her yerden sanal devlet portalına giriş yapabiliyor ve işlemlerini dakikalar içerisinde gerçekleştirebiliyor. Bu sebeple de vatandaşlar tarafından artık kamu işlemleri için internet üzerinde yer alan e-Devlet portalı tercih ediliyor. Sanal devlet portalı içerisinde vatandaşın pratik işlem yapabilmesine yardımcı olacak oldukça fonksiyonel hizmet eklentileri bulunuyor. Özellikle vatandaşların kişisel bir sanal devlet sayfası oluşturabilmesine yardımcı olan benim sayfam vatandaşların sık kullandığı hizmetlere daha kolay şekilde erişim sağlayabilmesine yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Tüm kamu kurumlarının online hizmet listelerinin bulunduğu e-hizmetler sayfasının yanı sıra kamu kurumları ve belediyeler olmak üzere ayrı liste sayfaları da bulunuyor. Sanal devlet portalı üzerinde günün her saatinde işlem yapılabiliyor olması da vatandaşın mesai saati sonu, resmi tatil ve hafta sonu tatili gibi durumlar nedeni ile işlemlerin aksaması zorunluluğundan da kurtulabiliyor. Bu durum pek çok kamu işleminde vatandaşın uzun yıllardır mağdur olduğu bir durum olduğundan vatandaşa modern yüzyıl teknolojisiyle büyük bir kolaylık sağlıyor.

Yazarlar