Gündem E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

25.02.2018 - 10:49 | Son Güncellenme:

E-Devlet, vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlar. Kurumlar tarafından verilen hizmetler online olarak kısa sürede gerçekleştirilebilir. E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-Devlet ile hangi hizmetlere ulaşılabilir?

E-Devlet girişi nasıl yapılır E-Devlet şifresi nasıl alınır

E-Devlet, 35 milyondan fazla kullanıcı ve 2500’den fazla hizmete sahiptir. Her gün binlerce işlemin gerçekleştirildiği E-Devlet sisteminde, e-Hizmetler bölümündeki hizmet listesi kullanılarak istenilen işleme ulaşılabilir. SGK hizmet dökümü sorgulamadan tapu bilgisi sorgulamaya, mobil hat sorgulamadan öğrenci belgesi sorgulamaya kadar birçok işlem kısa sürede yapılabilir.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet uygulamasına giriş, turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcılar giriş için e-Devlet şifresi, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı, e-İmza ve mobil imza seçeneklerini kullanabilirler. Giriş yapıldıktan sonra, hizmetler üzerinden işlem yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi olmayanlar, herhangi bir PTT şubesinden şifre alabilirler. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır ve kapalı zarf içinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere ulaşım imkanı verdiği için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmamalıdır.
E-Devlet şifresinin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önceden uygulamaya cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Uygulamada kayıtlı cep telefonu numarası yoksa, PTT şubelerinden yeni şifre alınabilir ya da giriş için diğer seçenekler kullanılabilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet, 2500’e yakın hizmet için işlem yapılması için imkan sağlar. Uygulamaya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri de yapılır. Sistemde işlem yapılabilmesi için E-Devlet girişinin yapılması yeterlidir. Kullanıcılar tarafından en fazla işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı gelir.

E-Devlet ile en fazla yapılan işlemler; SGK Hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, hava tahmini, günlük döviz, mahkeme dava dosyası sorgulamadır. Bunların dışında; elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri için taşıma işlemleri de yapılabilir. Son olarak sisteme eklenen alt-üst soy sorgulama kullanıcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Soy sorgulama ile kullanıcılar geriye dönük olarak sorgulama yaparak bilgi edinme şansı yakaladı. Sistemde hizmetin yoğun ilgi görmesi ve diğer hizmetlerin aksaması sonucunda sorgulama için kota getirileceği açıklandı.