Gündem E-Devlet girişi nasıl yapılır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır?

20.06.2018 - 11:01 | Son Güncellenme:

E-Devlet, devlet tarafından sunulan hizmetlerin elektronik ortamda halledilmesini sağlayan güvenlikli bir platformdur. Her Türk vatandaşı bu kamu platformundan faydalanabilir. Vatandaşlar, ,sistem sayesinde devlet işlerine en pratik yoldan kesintisiz şekilde ulaşabilirler. E-kurum, e-şirket ve e-vatandaş platformu oluşturan belli başlı unsurlar arasındadır. E-Devlet girişi nasıl yapılır? E-devletten yapılabilecek işlemler nelerdir?

E-Devlet girişi nasıl yapılır

E-Devlet, kamu hizmetlerinden online ortamda faydalanabilmeyi sağlayan bir portaldır. Tüm vatandaşlara sıra bekleme derdi olmadan devlet işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı sunar. Sisteme, yapılan güncellemelerle sürekli yeni hizmetler ve uygulamalar eklenmektedir. Adalet Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Emniyet Genel Müdürlüğü ise e-Devlet üzerinden ulaşabileceğiniz kurumlardan birkaçıdır.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

Vatandaşların e-Devlet'e girebilmeleri için öncelikle "turkiye.gov.tr" sitesine giriş yapmaları gerekmektedir. Ardından sisteme giriş esnasında istenen bilgilere ihtiyaç vardır. Platforma e-Devlet şifresi ile girilebileceği gibi İnternet bankacılığı, mobil imza, TC kimlik kartı ve e-imza gibi farklı yöntemlerle de giriş yapılabilir. Ancak en sık kullanılan e-Devlet şifresi ile olan giriş yöntemidir. E-Devlet şifresi ile girebilmek için tüm kullanıcıların öncelikle PTT şubelerinden şifre talebinde bulunmaları gerekir.

Kapalı zarf içerisinde verilen şifre aktivasyon kodu ile aktif edildikten sonra kullanılmaya başlanabilir. Tek seferlik şifrenin ardından yeni özgün bir şifrenin belirlenmesi şarttır. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra arama butonundan ilgili kurum aranarak gerekli işlemler tamamlanabilir.

E-DEVLET SİSTEMİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER NELERDİR?

E-Devlet sitemi üzerindeki işlemler; bilgi alma, başvuru ve sorgulama olmak üzere 3 grupta toplanabilir. Hizmetlerden yararlanmak için sayfanın sol üst kısmındaki e-Hizmetler sekmesine tıklanmalıdır. Tam bu sekme üzerinde tüm kamu kuruluşlarına ait belgelere ve dokümanlara yer verilir. İlgili belgeye, başvuruya veya forma ait linke tıklayarak gerekli işlem gerçekleştirilebilir.

Emekli yaşı hesaplama, mezuniyet belgesi sorgulama, ücretli öğretmenlik başvurusu yapma, SGK borç sorgulama, KYK kredi borcu erteleme, adli sicil belgesi ve nüfus kayıt örneği çıkartma gibi daha akla gelebilecek pek çok işlem kolayca yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesine tıklanarak trafik cezası borcunun var olup olmadığı öğrenilebilir. Yükseköğretim Kurumu menüsüne tıklanarak öğrenci belgesi çıkartılabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALI?

Sistem üzerinde aktif olarak kullanılan şifre unutulduğunda kayıtlı cep telefonu numarası ile yeni bir şifre başvurusunda bulunulabilir. Ancak E-Devlet sitesine kayıtlı bir cep telefon numarası bulunmuyorsa tıpkı ilk şifre alımında olduğu gibi PTT'ye başvuru yapılmalıdır. PTT'den alınan yeni şifre ile yeniden sisteme giriş sağlanacaktır.