Gündem E Devlet Nasıl Kullanılır?

E Devlet Nasıl Kullanılır?

16.04.2015 - 09:31 | Son Güncellenme:

E-Devlet sistemi ile pek çok kamu işlemimizi online olarak yapabilmekteyiz. E-Devlet sistemi ve E-Devlet hizmetleri hakkında detaylı bilgileri bu haberimizde!

E Devlet Nasıl Kullanılır

Modern toplumlarda gelişen internet teknolojisi kamu hizmetlerinde aktif olarak gelişen internet teknolojisi kullanılıyor. Günümüz modern teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte artık yaşamın her alanında internetin önemli avantajlar ve yeni nesil kolaylıklar sağlamakta olduğundan dolayı kamu hizmetlerinde de sağlayacağı avantajlardan dolayı son derece yoğun bir şekilde kullanılıyor. Son yıllarda gelişen internet teknolojisi yaşamın her alanında kendisine en etkin şekilde yer bulurken Türkiye’de kamu kurumlarının hizmetlerinde de aktif olarak kullanılıyor. Son yıllarda internet teknolojisinin hızlı gelişimi ile birlikte artık yaşamın her alanında internete kolay bir şekilde erişim sağlanabiliyor olması nedeni ile günümüzde kamu kurumları tarafından online olarak kamu hizmetleri sunuluyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET

Dijital platform üzerinde yer almakta olan kamu kurumlarının online hizmetleri üzerinden vatandaşlar kamu hizmetlerini çok daha modern ve çok daha çağdaş bir şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumları tarafından kullanılmakta olan gelişen internet teknolojisi ile birlikte artık vatandaşlar kamu hizmetlerini internete erişim sağlayabildikleri her yerden kolay bir şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Ancak dijital platform üzerinde yer almakta olan online kamu kurum hizmetlerinin dağınık ve karmaşık vaziyette bulunuyor olması vatandaşların internet üzerinde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri pek mümkün olmuyor. Bu neden ile de Başbakanlık tarafından dijital platform yer alan tüm kamu kurum ve online kamu hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya toplayabilmek amacı ile yeni çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Dijital platform üzerinde Başbakanlık tarafından 2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aracılığı ile online hizmete açılan e-Devlet sistemi üzerinden vatandaşlar tüm kamu kurumları ile olan işlemlerini tek bir portal üzerinden gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Başbakanlık tarafından hizmete açılan bu yeni nesil sistem ile birlikte artık çok daha pratik bir şekilde tüm kamu kurumlarına ve kamu kurumlarının hizmetlerine online olarak bir arada ulaşabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile de son dönemlerde sanal platformda yer alan en popüler ve en kaliteli online kamu hizmetlerinin başında geliyor. Başbakanlık e-Devlet sistemi üzerinde işlem yapabilmek için 4 farklı giriş yönteminden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapma zorunluluğu bulunduruyor.

Bu kapsamda sisteme giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olarak e-Devlet şifresi ile giriş ön plana çıkıyor. Özellikle de vatandaşların her PTT şubesinden 3 TL gibi cüzi bir ücret karşılığında alabildikleri kendilerine özel e-Devlet şifresi ile sisteme ilk giriş esnasında isteğe bağlı olarak farklı bir şifre belirlenerek, sonraki girişlerde bu belirlenen özel şifre kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Ancak e-Devlet şifresi ile giriş yapılması durumunda sistem içerisinde bazı devlet kurumları veya bazı online hizmetler için daha yüksek güvenlik gerektiğinden işlem yapılamıyor. Bu durum genel olarak adres değişikliği gibi işlemlerde ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında bulunan mobil imza veya elektronik imza ile giriş yöntemleri kullanılabiliyor. Mobil imza ile giriş için GSM operatörlerine yapılan bireysel başvuru ile mobil imza yerine geçen kayıtlı özel bir şifreyle sisteme giriş yapılabiliyor. Elektronik imza ile giriş için elektronik imza tamamen modern teknolojiyi temel olarak alan bir sistemdir. Türkiye’de elektronik imza ıslak imzanın yasal geçerliliği olacak şekilde dijital platforma aktarılabilmesine olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar aracılığı ile alınabiliyor. Böylelikle e-Devlet sistemine giriş işlemi daha yüksek güvenlikte yapılarak tüm hizmetlerden en pratik şekilde yararlanılabiliyor. Günümüzde sürekli olarak yeni resmi kamu işlemleri de e-Devlet sistemleri içerisinde vatandaşlara sunulmaya başlanıyor. Vatandaşlar sanal devlet kurumu içerisinde tüm kamu kurumlarının hizmetlerin tüm online hizmetlerinden işlem gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde vatandaşlar tarafından e-Devlet sistemi yoğun olarak kullanılıyor.